R7 7800X3D & RTX 4080 sistemde yaşanan stutter sorunu

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan veltus
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 14
  • Görüntüleme Görüntüleme 156

veltus

Uzman
Selam, öncelikle 2 sene önceye yakın @pawEn hocam ile beraber bir sistem toplamıştık. Ne gibi değişiklikler yaptığımı ve bazı sorunlarla karşılaştığımı yazıyorum. Belki forumdaki insanlar da aynı sorunla karşılaşabilir ya da almadan önce okumaları için yazıyorum.

Topladığımız sistemden aşırı memnunum, öncelik olarak onu söyleyeyim. Tabii bu 2 yıl süre zarfında ekran kartımı, işlemcimi ve PSU'mu değiştirdim. Ekstra olarak bir M.2 aldım. Anakart konusunda Colorful Battle-AX B650M-Plus V14 kullanıyorum hala ve memnun değilim. Belki de sorun anakart değildir ama gün içerisinde sürekli stutter yaşıyordum. PSU'yu değiştirdim, ekran kartını değiştirdim, işlemciye kadar değiştirdim (güncel olarak Zotac RTX 4080 AiO, 7800X3D ve PSU Thermaltake Toughpower GT 850W 80+ Gold kullanıyorum). Çok fazla forumlara, yabancı forumlara baktım sorun için. BIOS güncellemesi için Colorful 1020 sürümü yayınlamıştı, bellek uyumlulukları için bir güncelleme idi, hala aynı sorun. Arkadaşıma da aynı sistemi aldırdım, aynı sorun onda da varmış, hatta restart sorunları falan oluyormuş. Yani sorun büyük ihtimalle RAM veya anakart idi. Yakın zamanda arkadaşım anakart değiştirdi, sorunun çözüldüğünü ve çok nadir stutter yediğini anlattı. Şimdi diyeceksiniz bunları neden söylüyorsun diye, sadece sizin de bilginiz olsun, alacak kişiler almasın diye söylüyorum. Sonuç olarak, yakın zamanda bu donanımlardan birisini alacaksınız, almayın. Aldığım RAM ve sistem detayları ekte. Buraya kadar okuduysanız teşekkür ederim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hangi oyunda stutter oluyor Valorant değil mi kesin.

Merhaba,

Sipariş formlarına baktığımda sistemi toplarken RAM'leri fabrika çıkışlı ikili kit (2x16GB) olarak almak yerine, farklı zamanlarda veya ayrı ayrı Kingston Beast RGB 16GB (1x16) olarak sipariş etmişsiniz. DDR5 platformunda, özellikle de AM5 sokette yapılan en büyük teknik hatalardan biri budur. Aynı marka, aynı model ve aynı gecikme (CL36) değerine sahip olsalar bile, ayrı ayrı satılan RAM'lerin içindeki bellek çipleri (Samsung, Hynix, Micron) üretim partisine göre farklılık gösterebilir. Fabrika çıkışlı ikili kitler (2x16GB), aynı silikon zarından çıkan ve beraber kusursuz çalışacağı test edilmiş çiplerden oluşur. Sizin yaptığınız gibi iki ayrı tekli RAM takıldığında, EXPO profilini açtığınız an işlemcinin bellek kontrolcüsü (IMC) bu iki farklı çipi senkronize etmeye çalışırken zorlanır. Bu durumun sonucunda tarif ettiğiniz gibi stutter, sistem dengesizlikleri ve arkadaşınızın yaşadığı rastgele restart sorunları yaşanması olağandır.

Kullandığın Colorful Battle-AX B650M-Plus V14 anakart, listende de görüldüğü üzere AM5 platformunun giriş seviyesi modellerinden biri. ASUS ROG veya MSI Tomahawk gibi üst düzey anakartların bellek topolojisi ve BIOS antrenman algoritmaları çok güçlü olduğu için bazen bu tarz ayrı alınmış RAM'leri zorlayarak stabil hale getirebilirler. Arkadaşın anakartı değiştirdiğinde muhtemelen daha güçlü bellek topolojisine sahip bir modele geçtiği için yeni anakart bu iki ayrı RAM'i bir şekilde senkronize etmeyi başardı ve sorunu çözmüş oldu. Bana göre asıl sorun anakart değil, kullanılan RAM konfigürasyonu.

Bilgisayarı yeniden başlat, BIOS'a gir ve EXPO/XMP profilini tamamen kapat. RAM'leri taban frekansta (örn. 4800MHz) çalışmaya zorla. Eğer stutter sorunun kesilirse, sorunun %100 uyumsuz RAM'lerden kaynaklandığını anlayabilirsin.

Tavsiyem elindeki iki ayrı Kingston modülünü satıp, 7800X3D için daha uyumlu fabrika çıkışlı Dual Channel bir kit (örneğin 2x16GB 6000MHz CL30 değerine sahip bir kit) alman olur.

Kolay gelsin

Yanıtınız için teşekkür ederim. evet ramler farklı tarihlerde alındı ilk başta normal olarak daha sonrasında yükseltme yapmak için ekstra olarak almıştım. sorunu araştırırıken bellek cipleri markası farklı olduğunu yazanı görmüştüm farklı konularda, ikisinide bellek üreticisi micron ne yazikki ayni olsada bu durum yaşanıyor. en iyi çözüm yeni bir çift bellek modülü almak sanırsam.

Son düzenleyen: Moderatör:
Stutter sorunu yaşayan ve çuval dolusu anakart, işlemci ve SSD gibi bileşenleri değiştiren kullanıcılar var. Ancak sorunun gecikmelere nelerin sebep olduğunu bilmeden yaklaşıyoruz. Aynı sorunu B650, B850 ve X670 gibi anakartlarla yaşayanlar da var. Sorunun kaynağı anakartınız değil, kuvvetle muhtemel RAM kararsızlığı.

@Frost bu konuda muazzam detaylar vermiş.

Bu sistem için RAM öneriniz var mı hocam? Yanıtınız için teşekkür ediyorum.

Sizin için en doğru tercih olur diye düşünmekteyim. Çipler aynı marka olsa bile farklı üretim partilerinde çıktıkları için silikon kaliteleri, voltaj tepkileri ve alt gecikme toleransları milimetrik de olsa birbirinden farklı oluyor. DDR5'in yüksek frekanslarında özellikle EXPO/XMP açıldığında işlemcinin bellek kontrolcüsü bu iki farklı silikonu aynı anda senkronize etmeye çalışırken aradaki minik farklar yüzünden bellek eğitimi aşamasında saçmalayabiliyor ve sana stutter olarak dönebiliyor.

Daha önce birçok kez karşılaştığım durumlar endişe edilecek bir şey yok bana kalırsa. Rica ederim, kolay gelsin.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…