Kafam allak bullak oldu hocam :D @Hamza Ensar Sağlam hocamın konusunu göremedim online olduğunda yanıtlar muhtemelen.
Şu an işlemciyi dediğiniz gibi +200 -15 yaptım 105 ayarını kapadım ek olarak motherboard çektim.

Ekleme: OCCT Stability testte ayarları bu şekile getirince işlemci 95 derece sıcaklıkta sabit kalıyor. Hangi ayar bunu yapmış olabilir? Ecodaki 105'i kapattığım için mi?

Kalsın 95, zararı yok. 7-24 çalışabilir. OCCT yerine VT3 yap dediğim gibi. Ya da OCCT Small+Extreme ayarla. O şekilde yap CPU+RAM. Boş yere 95'te çalışmasın.

OCCT ama hata vermiyor Ryzen 9000'de. Zaten WHEA rapor kısmı da yok. 7800X3D'de hata alıyorken 9800X3D'de vermiyor nedense. VT3 faydalı. AIDA CPU+FPU+Cache mantıklı. VT3 ile devam et ya da Prime95 Small ya da Large Test de uygun.

Kalsın 95, zararı yok. 7-24 çalışabilir. OCCT yerine VT3 yap dediğim gibi. Ya da OCCT Small+Extreme ayarla. O şekilde yap CPU+RAM. Boş yere 95'te çalışmasın.

OCCT ama hata vermiyor Ryzen 9000'de. Zaten WHEA rapor kısmı da yok. 7800X3D'de hata alıyorken 9800X3D'de vermiyor nedense. VT3 faydalı. AIDA CPU+FPU+Cache mantıklı. VT3 ile devam et ya da Prime95 Small ya da Large Test de uygun.

+100 -15 105W ayarında testi başlattım Prime95 üzerinden Small Test yapıyorum.

27 dakika boyunca Prime95 ile test yaptım. Herhangi bir hata olmadı. Söylediğim değerlerde. İşlemci en yüksek 75 dereceyi gördü. Böyle kalsın mı yoksa arttırmaya gitmeli miyim?

Son düzenleyen: Moderatör:
+100 -15 105W ayarında testi başlattım Prime95 üzerinden Small Test yapıyorum.

27 dakika boyunca Prime95 ile test yaptım. Herhangi bir hata olmadı. Söylediğim değerlerde. İşlemci en yüksek 75 dereceyi gördü. Böyle kalsın mı yoksa arttırmaya gitmeli miyim?

PPT limitlediğin için test sonucu geçersiz oluyor bu durumda. O yüzden 85-95 kaç oluyorsa birkaç saat o derecede, limitsiz iken test edilmesi lazım. Yoksa bu çiplere hata verdirtemezsin, çok zor. FCLK tarafında da yine ciddi error correction var. 95 derece sabit çalıştırtmadan 1-2 saat, hata alman mümkün değil. -100 falan girmedikçe.

Bunun sana zararı ne olur, belki mavi ekran yemezsin ya da restart atmaz makine ama oyunlar donar ya da crash verebilir random bir zamanda. Yine corruption gerçekleşebilir arka planda. Dengesiz PBO ayarları RAM stabilizesini de bozuyor.

Bana sorarsan en doğrusu PPT limitlemeden Prime95 ya da VT3 testi açmak olur. VT3 daha erken fail'letiyor özellikle bu çiplerde.

Yine test esnasında arka plan bomboş olacak. Sensör takibi için HWiNFO açık kalabilir sadece. VT3 kısayol oluşturma videosu attım. Onu takip ederek +100 -20 test gerçekleştir 2 saat VT3. Limitsiz olsun. 60-70 derecedeyken hata yemen mümkün değil. Boost Clock çıkamıyor çünkü. 5.6 yerine 5.2'de kalıyor mesela. @KaderDiyelimGitsin

Oyunda limit yok. 5.6 ise 5.6 çalışır. Testte PPT olayı yüzünden clock kısar. Hata yemezsin ama oyun çöker.

PPT limitlediğin için test sonucu geçersiz oluyor bu durumda. O yüzden 85-95 kaç oluyorsa birkaç saat o derecede, limitsiz iken test edilmesi lazım. Yoksa bu çiplere hata verdirtemezsin, çok zor. FCLK tarafında da yine ciddi error correction var. 95 derece sabit çalıştırtmadan 1-2 saat, hata alman mümkün değil. -100 falan girmedikçe.

Bunun sana zararı ne olur, belki mavi ekran yemezsin ya da restart atmaz makine ama oyunlar donar ya da crash verebilir random bir zamanda. Yine corruption gerçekleşebilir arka planda. Dengesiz PBO ayarları RAM stabilizesini de bozuyor.

Bana sorarsan en doğrusu PPT limitlemeden Prime95 ya da VT3 testi açmak olur. VT3 daha erken fail'letiyor özellikle bu çiplerde.

Yine test esnasında arka plan bomboş olacak. Sensör takibi için HWiNFO açık kalabilir sadece. VT3 kısayol oluşturma videosu attım. Onu takip ederek +100 -20 test gerçekleştir 2 saat VT3. Limitsiz olsun. 60-70 derecedeyken hata yemen mümkün değil. Boost Clock çıkamıyor çünkü. 5.6 yerine 5.2'de kalıyor mesela. @KaderDiyelimGitsin

Oyunda limit yok. 5.6 ise 5.6 çalışır. Testte PPT olayı yüzünden clock kısar. Hata yemezsin ama oyun çöker.

PPT'yi 95 olarak limitlemiştim, o zaman eski haline döndürüp Prime95 ile tekrar test yapayım, olayın mantığını çok çözemedim bu ayarlar OC için minimum seviyedeki giriş aşaması değerler değil mi? Aynı işlemci olmasına rağmen ssistemden sisteme farkmı ediyor? Hata verme konusunda yani stabil çalışma konusunda? Bir de ben limiti 95 koymuştum ama zaten o sıcaklıklara ulaşmadı bile, 95 diye limitlemekle limiti kaldırmak arasında ne fark oluyor?

PPT yi 95 olarak limitlemiştim, o zaman eski haline döndürüp Prime95 ile tekrar test yapayım, olayın mantığını çok çözemedim bu ayarlar oc için minimum seviyedeki giriş aşaması değerler değil mi ? Aynı işlemci olmasına rağmen ssistemden sisteme farkmı ediyor ? Hata verme konusunda yani stabil çalışma konusunda?

Evet, aynen öyle. Şu anki yeni çıkacak olan 9850X3D işlemcisinin, 9800X3D'den tek farkı 5.2 yerine 5.6'da çalışması çekirdeklerin. Yani daha iyi silikon var. Bir tanesi 1.1v'ta 5.2 GHz stabil verebilirken, diğeri aynı voltajda ya da az bir farkla 5.6 GHz stabil veriyor. Tamamen silikonla alakalı bir durum. +100 -20 limitsiz şekilde VT3 teste al. VT3 daha erken fail'letir. Prime95 de fena değil, Small test 2 saat dayanamaz stabil değilse.

PPT'yi 95 olarak limitlemiştim, o zaman eski haline döndürüp Prime95 ile tekrar test yapayım, olayın mantığını çok çözemedim bu ayarlar OC için minimum seviyedeki giriş aşaması değerler değil mi? Aynı işlemci olmasına rağmen ssistemden sisteme farkmı ediyor? Hata verme konusunda yani stabil çalışma konusunda? Bir de ben limiti 95 koymuştum ama zaten o sıcaklıklara ulaşmadı bile, 95 diye limitlemekle limiti kaldırmak arasında ne fark oluyor?

Anakart limiti verirsen ulaşması lazım. ASUS kart ise Disable Current Limiter ayarı var, onu açmadan boost clock ulaşmasına müsaade etmiyor yine test yükünde. PBO koruma mekanizması yüzünden bu sorun var. Statik Overclock yapmış olsaydın onda bu sorun olmazdı. Ama PBO Algoritması daha verimli. Statik biraz uzman modu. Ona bulaşma. 1.35'te çipler patlıyor. 9800X3D için güvenli değil. 9700X de ondan farklı değildir. 1.55 limit koymuşlar, riskli o kısım.

Evet, aynen öyle. Şu anki yeni çıkacak olan 9850X3D işlemcisinin, 9800X3D'den tek farkı 5.2 yerine 5.6'da çalışması çekirdeklerin. Yani daha iyi silikon var. Bir tanesi 1.1V'ta 5.2 GHz stabil verebilirken, diğeri aynı voltajda ya da az bir farkla 5.6 GHz stabil veriyor. Tamamen silikonla alakalı bir durum. +100 -20 limitsiz şekilde VT3 teste al. VT3 daha erken fail'letir. Prime95 de fena değil, Small test 2 saat dayanamaz stabil değilse.

Anakart limiti verirsen ulaşması lazım. ASUS kart ise Disable Current Limiter ayarı var, onu açmadan Boost clock ulaşmasına müsaade etmiyor yine test yükünde. PBO koruma mekanizması yüzünden bu sorun var. Statik Overclock yapmış olsaydın onda bu sorun olmazdı. Ama PBO Algoritması daha verimli. Statik biraz uzman modu. Ona bulaşma. 1.35'te çipler patlıyor. 9800X3D için güvenli değil. 9700X de ondan farklı değildir. 1.55 limit koymuşlar, riskli o kısım.

Şu an AIDA+fpu+cache testindeyim limit koymadım Auto'da. Sıcaklık 77-78 sabit 7 dakika oldu. +100 -15.

Şu an AIDA+fpu+cache testindeyim limit koymadım Auto'da. Sıcaklık 77-78 sabit 7 dakika oldu. +100 -15.

Anakartın neydi? AIDA testinde 5.5 GHz zaten 9700x çalıştırtamazsın. PBO koruma mekanizması kaldırsan bile 95 derece limiti geçerli. Statik Overclock'ta bu mekanizmalar yok. O kısım riskli. PBO harici bir şey yapma o yüzden deneyimli değilsen. OCCT AVX yükünde statik Overclock'ta 9950X3D 300W çekip 105 derece olmuştu mesela. PBO'da bu durum yok, 95 sabit orada.

@KaderDiyelimGitsin Yani demem o ki, AIDA CPU+FPU+Cache sende şu anda 5.5 yerine 5.1 GHz çalışıyor mesela. Hata verdirtemezsin. VT3 yap o yüzden, onda boost clock ulaşmasa dahi patlıyor. VT3 çok ağır yük bu çiplere.

Anakartın neydi? AIDA testinde 5.5 GHz zaten 9700X çalıştırtamazsın. PBO koruma mekanizması kaldırsan bile 95 derece limiti geçerli. Statik Overclock'ta bu mekanizmalar yok. O kısım riskli. PBO harici bir şey yapma o yüzden deneyimli değilsen. OCCT AVX yükünde statick Overclock'ta 9950X3D 300W çekip 105 derece olmuştu mesela. PBO'da bu durum yok, 95 sabit orada.

@KaderDiyelimGitsin Yani demem o ki, AIDA CPU+FPU+Cache sende şu anda 5.5 yerine 5.1 GHz çalışıyor mesela. Hata verdirtemezsin. VT3 yap o yüzden, onda Boost clock ulaşmasa dahi patlıyor. VT3 çok ağır yük bu çiplere.

Anakartım Gigabyte B850M Force, Thermalright Frozen Edge 360 mm sıvı soğutma mevcut ek olarak.

Anakartın neydi? AIDA testinde 5.5 GHz zaten 9700X çalıştırtamazsın. PBO koruma mekanizması kaldırsan bile 95 derece limiti geçerli. Statik Overclock'ta bu mekanizmalar yok. O kısım riskli. PBO harici bir şey yapma o yüzden deneyimli değilsen. OCCT AVX yükünde statik Overclock'ta 9950X3D 300W çekip 105 derece olmuştu mesela. PBO'da bu durum yok, 95 sabit orada.

@KaderDiyelimGitsin Yani demem o ki, AIDA CPU+FPU+Cache sende şu anda 5.5 yerine 5.1 GHz çalışıyor mesela. Hata verdirtemezsin. VT3 yap o yüzden, onda Boost clock ulaşmasa dahi patlıyor. VT3 çok ağır yük bu çiplere.

Evet 5.1 5.2 çalışıyor VT3 deneyim.

Anakartım gigabyte b850m force , thermalright frozen edge 360 mm sıvı soğutma mevcut ek olarak.

RAM ayarların nasıl? VT3 CPU+RAM testidir. PBO, FCLK, Curve Optimizer her şeyi test eder. Çok ağır test yüküdür. O yüzden boost ulaşmasa dahi stabil değilse 2 saat dayanamıyor VT3'te Ryzen 9000 özellikle. Genel stabilite için herkesin tercih ettiği test şu anda bu.

VT3'te de 5.2 çalışır ama orada patlar her türlü. VT3 bu çiplerin canına okuyor. RAM ve IMC tarafı stabil değilse o yüzden de hata yersin. Özellikle FCLK ve bellek kontrolcüyü erken hata verdirir stabil değilse.

RAM ayarların nasıl? VT3 CPU+RAM testidir. PBO, FCLK, Curve Optimizer her şeyi test eder. Çok ağır test yüküdür. O yüzden Boost ulaşmasa dahi stabil değilse 2 saat dayanamıyor VT3'te Ryzen 9000 özellikle. Genel stabilite için herkesin tercih ettiği test şu anda bu.

RAM ayarlarım otomatik EXPO ayarları. 6000MHz. CL30. Onun dışında bir ayarlama yok. VT3 1 saatlik yeterli olur mu?