Papalaz

Çalışkan
Herkese selam.
1 hafta bile olmadı sistemi toplayalı ama dün gece restart attığımdan beri saçma sapan hatalarla karşılaşıp duruyorum.
CPU: Ryzen 7 9700X
GPU: RX 9060 XT
Motherboard: Colorful Battle-AX B650M Plus Wi-Fi
RAM: G.Skill Ripjaws S5 32 GB (2x16 GB) 6000MHz DDR5 CL36

Dün restart attıktan sonra ntoskrnl.exe hatası ve boot almadı. Kurtarma ekranında hiçbir şekilde tepki vermedi. Tekrar boot etti, herhangi bir tuşa bastığımda ardından winload.efi hatası verdi. Biraz uğraştıktan sonra EXPO'yu kapadım ve PC boot etti ama bu sefer de Pummel Party girdikten sonra kapandı. Bu durum sonrası Colorful'dadır belki sorun diyerek BIOS'u bir önceki sürüme flashladım. Sorun çözülmüş gibiydi lakin şimdi de arkadaşlarla PUBG oynarken PC kapanıp PFN_LIST_CORRUPT hatası verdi. Bu konuda ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. Şimdiden teşekkür ederim. Dump dosyalarını bir türlü yükleyemediğimdem ötürü mediafire linki olarak ekliyorum.

-Update
Şu an Memtest yapıyorum(EXPO açık) ve bununla karşılaştım.

-Update 2
EXPO kapayıp Pass1'e kadar tekrar test yaptım ve error vermedi. Colorful'un PCB'ya da BIOS kalitesizliği diyebiliriz belki. Birkaç test daha yapacağım eğer sorunlar devam ederse analartın iade talebini oluşturacağım. Forumlardaki övgülere istinaden almıştım ama övgüden ziyade user experience dayalı övgü daha mantıklıymış öğrenmiş olduk 😄.

-Görsel Update

image-1765028499403.webp

176503335793173492061804466461.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu anakartı kim övmüş hocam? Rezalet zaten, BIOS'u güncelleyin güncel değilse. RAM'leri tek tek test edin, biri arızalı gibi. Dump dosyaların iki tanesini inceledim, biri AMD ekran kartı ile ilgili iken diğeri RAM. Büyük ihtimalle RAM arızalı olduğu için stabiliteyi bozuyor. Ekran kartının sürücüsünü değiştirebilirsiniz, 25.8.1 veya 25.9.1 deneyin.

Bu anakartı kim övmüş hocam? Rezalet zaten, BIOS'u güncelleyin güncel değilse. RAM'leri tek tek test edin, biri arızalı gibi. Dump dosyaların iki tanesini inceledim, biri AMD ekran kartı ile ilgili iken diğeri RAM. Büyük ihtimalle RAM arızalı olduğu için stabiliteyi bozuyor. Ekran kartının sürücüsünü değiştirebilirsiniz, 25.8.1 veya 25.9.1 deneyin.

EXPO'yu kapadıktan sonra hiçbir problem yaşamadım. O yüzden tek tek test etmek pek istemedim. Anakarta gelecek olursam birkaç farklı forumda V14 modeli dahil bayağı öven vardı. Ben de evet ya aslında okay gibisinden diyerek şans vermek istedim ama sanırsam yarın iade talebi oluşturup daha düzgün bir anakarta geçeceğim, hatta önerin varsa yardımcı olursan sevinirim. Bütçem 10k maksimum. Yeni anakarta geçtikten sonra eğer tekrardan problem yaşarsam EXPO açıkken bu sefer de RAM'leri değiştiririm. İşin komik kısmı ise 1 ay önce 4.5 aylık Acer Nitro laptopumun anakartı yandı ve bende hazır Kara Cuma'ya denk gelmişken tekrardan bir masaüstü alayım dedim lakin teknolojik aletlerdeki şanssızlığım felaket bir şekilde üzerime yapışmış gidiyoruz...

Tek tek RAM'leri kontrol etmeye açıkçası üşeniyorum çünkü soğutucuyu sökmem vs gerekiyor :P ve RAM testte sadece EXPO açıkken error verdi. O yüzden ilk anakartı iade edip Gigabyte B850M Force alıp ardından RAM test yapsam tekrar okay gibi? Eğer RAM sorunsa hem onlar yenilenmiş olur hem de daha stabil bir anakarta sahip olmuş olurum.