@demjr bu işe girmeye razıysan bunları deneyin.

Gdm'i Disabled'e alın.
Bu profile.
Vdd 1.48
Vddq 1.45
VSOC 1.2
Vddg 1.1
Trcdwr 18.
tRCDRD 30.
tRP 30.
Tras 60.
Trefı 50000.
tRFC 340.
tRFC2 260.

Ekleyip.
TM5 ANTA777 Extreme+rtp testi yapın ayrıca AAA oyunlarda biraz takılın.

Hocam oyunlarda ne kadar FPS arttırır acaba? Ona göre yapmayı düşünüyorum.

Hocam oyunlarda ne kadar FPS arttırır acaba? Ona göre yapmayı düşünüyorum.

9700X için fark fazla, 9800X3D olsaydı çok fark hissetmezdin. İlgili konularda seni etiketledim, oradan geçirebilirsin. Ya da BIOS güncelleyip atmanı istediğim kısımları görsel atarsan sana özel olarak verebilirim.

tRCD rd 30.
tRP 30.
Tras 60.

@Bandırmalı1965 hocam tRCD rd 30 yapabilen kit Hynix'te henüz yok 6000 MT/s'de, en azından Ambient'te stabil şekilde açabilen yok. tRCD wr 8-12-14-16 denenebilir.

tRCD rd 34 ve altını chinese kitlerde ya da nanya sanırım yapabiliyor, şimdi işin rengi biraz değişti açıkçası. Hynix için tRCD 6000 MT/s'de minimum 34 olabiliyor oda sıcaklığında. Sadece LN2 ile tRCD 30 mümkün. Tras = tRC kuralı uygulanıyor şu anda güncel sistemlerde ya da tras = 126 bırakılıyor, çünkü etkisiz eleman. Tras = tRC = 80 yaygın olarak kullanılan kombinasyon diyebiliriz. Vddg 1.05, vmisc 1.1 Auto değerler olması daha uygundur bir de.

Vddg 1.1 için vmisc 1.15-1.2 gerekiyor, Vmisc'ten besleniyor vddg hattı, arada minimum 50 mv pay lazım. Yoksa besleyemez. Eğer a-die ise tRFC 120 ns mümkün yani 372 değeri. Trefı 50k olması aktif soğutma yok ise uygun, aktif soğutma varsa 65k uygun olur, 65535. Gear kapalıyken stabilite sağlamak zor olabilir, Gear kapalıyken vdd ve SoC-vddp ihtiyacı artıyor. En iyisi Gear kapalı 1T'dir, Gear açık iken AM5 şu anda 1.5t çalışıyor. @LH44

H16a tRP 28-30 değerlerini stabil açabilir CL26 ile beraber. Sadece vdd-vddq ihtiyacı yüksektir. TRP'yi H16m açamıyor özellikle.

Hocam gerçekten çok teknik konuşuyorsunuz açıkçası. Bilginize çok saygı duyuyorum ama sadece açmamı önerdiğiniz ayarları sırasıyla yazsanız bende yapsam daha iyi olmaz mı? Diğer türlü gerçekten anlayamıyorum. Hepiniz belirli ayarlar attınız hangisini yapmam gerektiğini bilmiyorum.

Tek dikkat etmen gereken şey yanlış değer girmemek. Neyin ne olduğu ve nereye girileceği gayet açık zaten, karıştırma durumu söz konusu değil.

Hocam gerçekten çok teknik konuşuyorsunuz açıkcası. Bilginize çok saygı duyuyorum ama sadece açmamı önerdiğiniz ayarları sırasıyla yazsanız bende yapsam daha iyi olmaz mı? Diğer türlü gerçekten anlayamıyorum. Hepiniz belirli ayarlar attınız hangini yapmam gerektiğini bilmiyorum.

Öncelikle BIOS Default ayarlara çekilecek. Sonrasında Fast Boot ayarı mevcut ise kapatılacak. iGPU-Integrated Graphics ayarı kesinlikle kapatılacak. Sonrasında düz EXPO açılacak, onun üzerine vereceğim değerleri gireceksin.

9700X için fark fazla, 9800X3D olsaydı çok fark hissetmezdin. İlgili konularda seni etiketledim, oradan geçirebilirsin. Ya da BIOS güncelleyip atmanı istediğim kısımları görsel atarsan sana özel olarak verebilirim.

Tamamdır, ben BIOS'u güncelleyip atarım fotoğrafları hocam. Teşekkür ederim.

@demjr RAM'ler Hynix mi? HWiNFO indirip tam mod açıp baktın mı? RAM kısmını genişlet, modüllerden birine tıkla. SK Hynix ibaresi yer alıyor mu?

Hynix ise bu yapacaklarımızın anlamı var. Samsung'da da işe yarar. Micron ise işe yaramaz bu işlemler, onda sadece EXPO açabiliriz.

Tek dikkat etmen gereken şey yanlış değer girmemek. Neyin ne olduğu ve nereye girileceği gayet açık zaten, karıştırma durumu söz konusu değil.

Öncelikle BIOS Default ayarlara çekilecek. Sonrasında Fast Boot ayarı mevcut ise kapatılacak. iGPU-Integrated Graphics ayarı kesinlikle kapatılacak. Sonrasında düz EXPO açılacak, onun üzerine vereceğim değerleri gireceksin.

Tamamdır hocam akşam BIOS'u güncellerim ve fotoğraflarını buraya atarım. Siz de müsait olursanız bana cevapları söylerseniz. Yardımınız için şimdiden teşekkür ederim.

@demjr RAM'ler Hynix mi? HWiNFO indirip tam mod açıp baktın mı? RAM kısmını genişlet, modüllerden birine tıkla. SK Hynix ibaresi yer alıyor mu?

Hynix ise bu yapacaklarımızın anlamı var. Samsung'da da işe yarar. Micron ise işe yaramaz bu işlemler, onda sadece EXPO açabiliriz.

Hepsini akşam gelince atacağım hocam. Şimdi gitmem gerekiyor maalesef. Sizi de bekletmiş olacağım, kusura bakmayın.

Tamamdır hocam akşam BIOS'u güncellerim ve fotoğraflarını buraya atarım. Siz de müsait olursanız bana cevapları söylerseniz. Yardımınız için şimdiden teşekkür ederim.

İlk etapta BIOS son sürüme güncellenecek, senin kartta gelişmeler var son BIOS'ta. O açıdan önemli. Yeni yayınlandı zaten bu sürüm, bellek kontrolcü davranışı değişti. Sonrasında HWiNFO dediğim kısımdan Hynix A-Die, M-Die olup olmadığı öğrenilecek. Samsung B-Die ise yine halledilir. Micron D-Die falan çıkarsa sadece EXPO açabiliriz. Ötesi olmaz onda.

İlk etapta BIOS son sürüme güncellenecek, senin kartta gelişmeler var son BIOS'ta. O açıdan önemli. Yeni yayınlandı zaten bu sürüm, bellek kontrolcü davranışı değişti. Sonrasında HWiNFO dediğim kısımdan Hynix A-Die, M-Die olup olmadığı öğrenilecek. Samsung B-Die ise yine halledilir. Micron D-Die falan çıkarsa sadece EXPO açabiliriz. Ötesi olmaz onda.

Tamamdır hocam, akşam geldiğim gibi BIOS'u güncelleyip size haber ederim. Tekrardan teşekkür ederim yardımınız için.

20260126_175554.webp

Son düzenleyen: Moderatör: