canlie

Çalışkan
Merhaba öncelikle sistem bilgilerimi vereyim
Palit 3070 Ti
Ryzen 7 9700X
Gigabyte Aorus B850 Elite Wi-Fi 7 ice(BIOS F2e)
PSU MSI MAG A1000GL PCI-E5 1000W 80+G
RAM'ler ise CMK32GX5M2E6000Z36W

Bilgisayarı açtığımda DRAM ışığı yanıyor ve ekran gelmiyor. Üç dört defa bilgisayarı aç kapa yaptığımda ise aşağıya bıraktığım BIOS ekranı geliyor, buradan başlattığımda bilgisayar sorunsuz bir şekilde çalışıyor fakat bilgisayarı kapattığımda ise eğer kısa süre içerisinde (1 saat) normal bir şekilde açılıyor. Yine de uzun süre açmadığımda ise tekrardan bu şekilde bilgisayar açılmıyor. RAM'leri çıkartıp tek tek takmayı ve silgi ile silmeyi denedim ancak sorun devam etmekte. Anlamadığım şey bilgisayarı açabildikten sonra sadece uzun süre kapalı kalırsa bu şekilde açılmıyor.

Dosya Ekleri

• IMG_4554.webp
    IMG_4554.webp
    136,1 KB · Görüntüleme: 86
  • E9A7F3F6-CF7B-4AB7-B7C5-C81772572B33.webp
    E9A7F3F6-CF7B-4AB7-B7C5-C81772572B33.webp
    71,1 KB · Görüntüleme: 100
Son düzenleyen: Moderatör:
Ana kartınızın sayfasına girdiğimde en son sürüm F1 olarak gözüküyor. Ana kart modeli doğru mu yazdınız yoksa ben yanlış ana kart sayfasına mı girdim?
1738998324976.webp

Merhaba öncelikle sistem bilgilerimi vereyim
Palit 3070 Ti
Ryzen 7 9700X
Gigabyte Aorus B850 Elite Wi-Fi 7 ice(BIOS F2e)
PSU MSI MAG A1000GL PCI-E5 1000W 80+G
RAM'ler ise CMK32GX5M2E6000Z36W

Bilgisayarı açtığımda DRAM ışığı yanıyor ve ekran gelmiyor. Üç dört defa bilgisayarı aç kapa yaptığımda ise aşağıya bıraktığım BIOS ekranı geliyor, buradan başlattığımda bilgisayar sorunsuz bir şekilde çalışıyor fakat bilgisayarı kapattığımda ise eğer kısa süre içerisinde (1 saat) normal bir şekilde açılıyor. Yine de uzun süre açmadığımda ise tekrardan bu şekilde bilgisayar açılmıyor. RAM'leri çıkartıp tek tek takmayı ve silgi ile silmeyi denedim ancak sorun devam etmekte. Anlamadığım şey bilgisayarı açabildikten sonra sadece uzun süre kapalı kalırsa bu şekilde açılmıyor.
Sorunun RAM uyumluluğu, BIOS ayarları veya güç yönetimiyle ilgili olduğunu zannediyorum.

BIOS'tan XMP (EXPO) Profilini devre dışı bırak, RAM frekansını manuel olarak 5600MHz veya 5200MHz gibi daha düşük bir değere çek. RAM için QVL'ye baktım ama RAM'lerini göremedim. Belki de gözümden kaçtı bilemiyorum. CMOS pilini de çıkartıp 5-10 dakika bekleyip tekrar tak. Çözülmezse:

Memory Context Restore'yi kapat. Power Down Mode'yu devre dışı bırak. RAM voltajını hafif arttır (örn. 1.35 > 1.37). Aklıma başka bir seçenek gelmedi.

Ana kartınızın sayfasına girdiğimde en son sürüm F1 olarak gözüküyor. Anakart modeli doğru mu yazdınız yoksa ben yanlış anakart sayfasına mı girdim?

İlk sorun F1'de yaşanıyordu BIOS'u güncellediğimde ise o an F2e en güncel sürümdü güncelledikten sonra sorun devam etti. Şu an gördüğüm kadarıyla en güncel sürüm F2 sanırım

Eki Görüntüle 122550

Sorunun RAM uyumluluğu, BIOS ayarları veya güç yönetimiyle ilgili olduğunu zannediyorum.

BIOS'tan XMP (EXPO) Profilini devre dışı bırak, RAM frekansını manuel olarak 5600MHz veya 5200MHz gibi daha düşük bir değere çek. RAM için QVL'ye baktım ama RAM'lerini göremedim. Belki de gözümden kaçtı bilemiyorum. CMOS pilini de çıkartıp 5-10 dakika bekleyip tekrar tak. Çözülmezse:

Memory Context Restore'yi kapat. Power Down Mode'yu devre dışı bırak. RAM voltajını hafif arttır (örneğin. 1.35 > 1.37). Aklıma başka bir seçenek gelmedi.

MHz değerleri ile ilgili olduğunu düşünmüyorum çünkü 4800MHz değerinde hata veriyordu BIOS pilini ise denedim ancak bir çözüm vermedi

Memory Context Restore ve Power Down Mode kapatarak dener misin?
İlk sorun F1'de yaşanıyordu BIOS'u güncellediğimde ise o an F2e en güncel sürümdü güncelledikten sonra sorun devam etti. Şu an gördüğüm kadarıyla en güncel sürüm F2 sanırım

MHz değerleri ile ilgili olduğunu düşünmüyorum çünkü 4800MHz değerinde hata veriyordu BIOS pilini ise denedim ancak bir çözüm vermedi

Memory Context Restore ve Power Down Mode kapatarak dener misin?

Arkadaşlar yardımlarınız için teşekkür ederim bu sabah bilgisayarı İtopya servise götürdüm be RAM'lerin sıkıntılı olduğunu söyleyip değiştirdiler 30dk önce bilgisayarı tekrardan kurdum şu anlık açılmasında sıkıntı yok ama dediğim gibi uzun süre açmayınca açılmama problemini ancak yarın öğrenebilirim o yüzden şimdilik konuyu çözüldü olarak değiştirmiyorum.
Ana kartınızın sayfasına girdiğimde en son sürüm F1 olarak gözüküyor. Ana kart modeli doğru mu yazdınız yoksa ben yanlış ana kart sayfasına mı girdim?

Son düzenleyen: Moderatör: