Hocam konu dışı olacak kusura bakmayın size bir soru sormak istiyorum iGPU'yu kapatmamızın sebebi nedir fazladan bir miktar RAM kullanması mı?

Fazladan Watt + ısı, gereksiz bir özellik... SoC voltaj için kapatılması lazım ekstra, Uncore komponentlerden biri de dahili grafik çünkü, IO Die yer alıyor. Birden fazla sebebi var, kullanılmıyorsa kapatılsa daha iyi. Sürücü olayından bahsetmiyorum bile, NVIDIA kart kullanıcılarında özellikle. Update APU driver anında kuruyor açık unutursan... DDU ile silmek lazım sonrasında.

1.35 eşleyip bak bana ilk attığın halini tekrar, tek fark Mixed olsun. Belki Mixed açmıyordur...

B650 çipset sanırım SD-DD 1-1 iken Boot etmiyordu. SC'ler zaten 1 kalacak, onlar zorunlu. SD-DD olanları 6'da eşleyip tekrar dene. Sorun bu olabilir...

1786637090988.webp

Hocam, açılmadı; ekran siyah, PC çalışıyor. Ondan atamadım, daha şimdi deneyeceğim.

Sadece onları 6 yapıp diğerlerini tekrar mı deneyeyim?

Bu şekilde açmadı.

IMG_3028.webp

Normalden mixed'a aldım, deniyorum şimdi; o da açmadı. TWRW olanları 6 değil, 15 deneyeceğim.

@Ayhan Dönmez bu şekilde açtı.

Trcdrd 40 deneyeceğim bu şekildeyken.

40'da çalıştı ama stabil değil gibi, bir ufak test yapacağım.

Ekran görüntüsü 2026-08-13 192229.webp

Çöktü, bu şekilde 42'ye çekip test yapacağım.

Samsung olması çok kötü olmuş, tRFC kıstırtmıyor hiçbir şekilde ve voltaj tolerasyonu da yok. Hynix, DDR5'te tek şu anda. Bunun yanına ileride 16 GB ilave edeceksen 2x16 Hynix şeklinde alman var. Örneğin 6000 CL30 Hynix'tir. Diğer modüller sana manuel izin vermez, çok uğraştırır ve tatmin etmeyebilir.

Şu an için olduğu kadarıyla deneyip stabil edersin, sonrası için bu söylemim. Elden çıkartmanda fayda var.

tRFC1 sıkabildiğin kadar sıkmaya çalış, sınırını bul. NS cinsinden hesaplaman lazım. 6000 MT/s için tRFC değerini 3'e böleceksin. Mesela 200 ns sınır ise tRFC 600 limittir sende.

Samsung olması çok kötü olmuş, tRFC kıstırtmıyor hiçbir şekilde ve voltaj tolerasyonu da yok. Hynix, DDR5'te tek şu anda. Bunun yanına ileride 16 GB ilave edeceksen 2x16 Hynix şeklinde alman var. Örneğin 6000 CL30 Hynix'tir. Diğer modüller sana manuel izin vermez, çok uğraştırır ve tatmin etmeyebilir.

Şu an için olduğu kadarıyla deneyip stabil edersin, sonrası için bu söylemim. Elden çıkartmanda fayda var.
Yakın zamanda alacağım hocam, en az 32 hedefim 2x24.

Yakın zamanda alacağım hocam, en az 32 hedefim 2x24.

2x24'lerde de Hynix olmayanlar var, o kısma dikkat et. Hynix olduğundan emin ol, sorun olmaz. 2x24'ler 8000 frekansı rahat veriyor, bellek kontrolcüye de bağlı olmakla beraber ama A-Die kadar timing kıstırtmaz genelde ve voltaj yüksek ister, eş zamanlı olarak da voltajı tolere edemez pek A-Die kadar. A-Die dediğin 16 Gbit A-Die, M-Die ise 16 Gbit ve 24 GB modeller mevcut.

Bir de PBO ayarları ile ilgili sorum olacaktı. iGPU'yu kapadım, diğer ayarları ellemek istemiyorum. Şu anlık 105 TDP açmam gerekli mi? Şu an scalar 6x, 125 boost clock, -25 curve optimizer yaptım.
Değişmem gereken bir şey var mı?

bir de pbo ayarları ile ilgili sorum olacaktı igpu kapadım diğer ayarları ellemek istemiyorum şu anlık 105 tdp açmam gerekli mi şu an scalar 6x 125 boost clock -25 curve optimizer yaptım
değişmem gereken bi şey var mı

PBO kısmına @shiiw ile bakın, VT3 iletsin. Oradan ilerleyeceksiniz. Ek bir şey yapmana pek gerek yok stabil olduğu müddetçe. Silikona bağlı bu durum.

2x24'lerde de Hynix olmayanlar var, o kısma dikkat et. Hynix olduğundan emin ol, sorun olmaz. 2x24'ler 8000 frekansı rahat veriyor, bellek kontrolcüye de bağlı olmakla beraber ama A-Die kadar timing kıstırtmaz genelde ve voltaj yüksek ister, eş zamanlı olarak da voltajı tolere edemez pek A-Die kadar. A-Die dediğin 16 Gbit A-Die, M-Die ise 16 Gbit ve 24 GB modeller mevcut.
Hynix olmasına dikkat ediyorum, evet 2. el bakıyorum, denk getirebilirsem zaten sizi etiketleyeceğim timingler için.

PBO kısmına @shiiw ile bakın, VT3 iletsin. Oradan ilerleyeceksiniz. Ek bir şey yapmana pek gerek yok stabil olduğu müddetçe. Silikona bağlı bu durum.
Tamamdır, teşekkür ederim yardımcı olduğunuz için.