Nova Lake ile Intel tekrar eski hype'ına dönebilir. AMD'nin bu kadar sevilmesinin en büyük nedenlerinden biri L3 önbelleği ve soket ömrüydü. Intel, Nova Lake ile L3 önbellek konusunda da ciddi bir hamle yapacak gibi görünüyor. Üstelik gecikme tarafında da önemli iyileştirmeler olursa Intel ile AMD arasındaki rekabet yeniden çok daha ilginç bir hale gelebilir. Bu yüzden Nova Lake konusunda oldukça heyecanlıyım. Bakalım AMD buna nasıl bir cevap verecek.
İşlemci pazarı bir süredir durgun gidiyordu, biraz rekabet gelmesi şart. En azından çekirdek sayıları artacak, bLLC de X3D’ye rakip olursa Intel tekrar rekabet edebilir.

Nova Lake’e geçersen onayı senden bekleyeceğim. Bu platform stabil, oturdu dersen ben de geçerim. :D @Yakuza Şimdilik beta tester’lıktan kurtuldum. :D
Hocam ben AMD sevmiyorum genel olarak. bLLC yeterli. Zaten 4K oynuyorum, Intel olsun bizim olsun. AMD'nin 9800x3D gibi işlemcisi 8 çekirdek ve fiyatına göre de pahalı. Hak etmiyor.

@Yakuza ve senin için Z990 MSI Carbon çekeceğim.

Prodüksiyon işleri ile uğraşmıyorsan çekirdek sayısının anlamı yok. Çoğu oyun 6'yı göremiyorken 10 çekirdek kullanmasına pek imkan yok. Sadece Cities: Skylines gibi istisnalar var, onlar için de X3D'ye bayılmak ne kadar mantıklı tartışılır.
Elindeki sana yetiyorsa bekle, yetmiyorsa 9800X3D veya 9700X ile keyfine bak
Kullanan hatta yetmeyen oyunlar var. BF6, Cyberpunk 2077, Stalker 2, Last Of Us Part 2 gibi oyunlarda %90-95'lere ulaşıyor CPU kullanımı, işlemcim 12400F.

Hatta bu nedenle son bir aydır işlemcimi 13700F veya 14700F'e yükseltmeyi düşünüyorum. En azından 8 performans çekirdeği olsun istiyorum.

Kullanan hatta yetmeyen oyunlar var. BF6, Cyberpunk 2077, S.T.A.L.K.E.R.. 2: Heart of chornobyl, Last of Us part 2 gibi oyunlarda %90-95'lere ulaşıyor CPU kullanımı, işlemcim 12400F.

Aslında oyunlar 8 çekirdek istemiyor, bulduğu tüm izlekleri çalıştırıyor. 12400F'te 6 çekirdek / 12 izlek var. Oyun işleri 12 parçaya bölüp hepsine dağıttığı için işlemci tam kapasite çalışıp %90-95 kullanıma ulaşıyor. 8 çekirdekli işlemcide kapasite daha büyük olduğu için aynı iş yükünde kullanım %50'de kalıyor.

Aslında oyunlar 8 çekirdek istemiyor, bulduğu tüm izlekleri çalıştırıyor. 12400F'te 6 çekirdek / 12 izlek var. Oyun işleri 12 parçaya bölüp hepsine dağıttığı için işlemci tam kapasite çalışıp %90-95 kullanıma ulaşıyor. 8 çekirdekli işlemcide kapasite daha büyük olduğu için aynı iş yükünde kullanım %50'de kalıyor.
Anladım, ama yine de her halükarda boğazına kadar dayanıyor, tabi her oyun için geçerli değil. Bir de kullandığım 9070XT'yi 2K'da tam manası ile besleyemiyor bazı oyunlarda. DDR4'deyim bu ram fiyatlarından sonra DDR5'e geçmeyi de düşünmüyorum. Soket değişikliği yapmadan bir süre daha idare eder beni 14700F.

Ram ve anakart sorun olmasa geçeceğim işlemci hiç şüphesiz 7800X3D. Canavar gibi işlemci ve çok uygun fiyatlara satılıyor.