anilx

Yetkin

Bu sıvı soğutmaya sahibim, Stock ve PBO ile CS2'de 70-80 derece arası gidiyor. Ancient haritasında 80-81 derece arasında dolanıyor, normal mi? Boruları tuttuğumda iki boru da aynı sıcaklıkta, biraz sıcak aynı sıcaklıklardalar, sıcak hava üflüyor, garantiye yollamam gerek mi?

Teşekkürler.

1787226775267.webp

Cinebench testi böyle

Son düzenleme:
ASUS B650M-R anakartım var hocam muhtemelen uyar atarsanız müteşekkir olurum.

Curve Optimizer'den -15 ver tüm çekirdeklere ardından bunu yap, tutarsa ne ala.

Bu işlem, işlemcinin yüküne göre ekstradan -co basıyor, yük arttıkça -co azaltıyoruz işlemcinin elektriğe ihtiyacı olur göçmesin diye. Min ve Low ellenmiyor, zaten düşük frekansta -15co'lu üstüne biz de basmayalım idle'da gümlemesin ya da sörf yaparken vs. İşlemcinin bir min-max voltaj aralığı var normalde biz onu -15co ile kafadan aşağı indiriyoruz, düşük frekansta üstüne eklemesin elektrik yetersizliği olmasın diye. Aynı şekil yüksek kullanımda da var işte -5co anca, -5 tutmayanlar onu 0 yapıp geçiyor, silikonu takozsa/boost frekansı stabil değilse +5 veren de var. Max frekansa 5 verince o aslında toplamda -10co oluyor. Mantık basit, yürü ya kulum işte ne kadar kaldırırsa artık.

1787334125377.webp

1787334137455.webp

1787334146038.webp

1787334153565.webp

Dostum ayar yapmadan önce sorunun kaynağını bulman gerek. Ben hava soğutucu ile max 65 sıcaklık alıyorum CS2'de :) Yani Curve Optimizermiş, voltaj düşürmekmiş bunlar işe yaramaz. Çünkü senin gerçekten bir sorunun var. Senden bir şey isteyeceğim şimdi. AIDA64 kur sonra algılayıcı kısmına girip pompa devrine bakar mısın. Kullandığın sıvı soğutucu pompası işlevini doğru yapmıyor olabilir. Kendi sitesinde değer 2000+%10 diyor. Yani 2000 ile 2200 arası gidip gelmeli. Bir tık aşağısıda olabilir 1900 gibi, ama daha aşağısı olursa problem demektir. Bak bakalım hemen.

Dostum ayar yapmadan önce sorunun kaynağını bulman gerek. Ben hava soğutucu ile max 65 sıcaklık alıyorum CS2'de :) Yani Curve Optimizermiş, voltaj düşürmekmiş bunlar işe yaramaz. Çünkü senin gerçekten bir sorunun var. Senden bir şey isteyeceğim şimdi. AIDA64 kur sonra algılayıcı kısmına girip pompa devrine bakar mısın. Kullandığın sıvı soğutucu pompası işlevini doğru yapmıyor olabilir. Kendi sitesinde değer 2000+%10 diyor. Yani 2000 ile 2200 arası gidip gelmeli. Bir tık aşağısıda olabilir 1900 gibi, ama daha aşağısı olursa problem demektir. Bak bakalım hemen.
Hocam, CS2'de en yüksek ayarlarda, 2k çözünürlükte ve 41-44 kişilik sunucuda 75 dereceyi görüyorum. İşlemci R7 9800X3D, sıvı soğutma Artic Liquid Freezer 3 Pro 420mm. 75 derece civarı çalışıyor ve 700-800 RPM'e ayarladım sessiz olması için. 800 RPM'de 75 serece civarı yukarıda belirttiğim koşullarda, normal mi sizce?

@Yakuza hocam, değerler nasıl?

@anilx Senin için Ancient girdim :) Biraz boştu ama diğer haritalar full olsa bile sıcaklığım bu. Ayrıca kasa kapağı kapalı içinde sadece arka fan var :p Ve dediğim gibi orta seviye bir hava soğutucu var. PBO ile uğraşma arkadaşlar sanırım şov yapmak niyetinde çünkü çözüm bu değil. Yok ama 3-4 derece fark etsin diyorsan yapabilirsin PBO. Daha çok fark etsin diyorsan CPU Voltage ayarını "Overdrive" getirip 1.1 yap. 10-15 derece düşebilir ama mikro takılmalar ve fps düşüşü yaşayabilirsin. Aynı işlemciyi kullanıyorum.

Hocam, CS2'de en yüksek ayarlarda, 2k çözünürlükte ve 41-44 kişilik sunucuda 75 dereceyi görüyorum. İşlemci R7 9800X3D, sıvı soğutma Artic Liquid Freezer 3 Pro 420mm. 75 derece civarı çalışıyor ve 700-800 RPM'e ayarladım sessiz olması için. 800 RPM'de 75 serece civarı yukarıda belirttiğim koşullarda, normal mi sizce?

@Yakuza hocam, değerler nasıl?
Dostum 2k tecrübem yok ama mantıklı düşünürsek yük daha çok ekran kartına çöker, dolasıyla işlemci sıcaklığın sanırım bir tık fazla gibi, ama 44 kişilik bir sunucuyu baz almak yerine en azından Valve sunucularında DM oynayarak gözlemlemek daha sağlıklı olur. Bu arada hiçbir zaman sıvı soğutucunun fan ayarlarına curve yapma, özellikle pompa devri için...

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2026-09-01 140356.webp
    Ekran görüntüsü 2026-09-01 140356.webp
    2 MB · Görüntüleme: 3
  • Ekran görüntüsü 2026-09-01 140446.webp
    Ekran görüntüsü 2026-09-01 140446.webp
    2 MB · Görüntüleme: 4
Senin için Ancient girdim :) Biraz boştu ama diğer haritalar full olsa bile sıcaklığım bu. Ayrıca kasa kapağı kapalı içinde sadece arka fan var :p Ve dediğim gibi orta seviye bir hava soğutucu var. PBO ile uğraşma arkadaşlar sanırım şov yapmak niyetinde çünkü çözüm bu değil. Yok ama 3-4 derece fark etsin diyorsan yapabilirsin PBO. Daha çok fark etsin diyorsan CPU Voltage ayarını "Overdrive" getirim 1.1 yap. 10-15 derece düşebilir ama mikro takılmalar ve fps düşüşü yaşayabilirsin. Aynı işlemciyi kullanıyorum.

Dostum 2k tecrübem yok ama mantıklı düşünürsek yük daha çok ekran kartına çöker, dolasıyla işlemci sıcaklığın sanırım bir tık fazla gibi, ama 44 kişilik bir sunucuyu baz almak yerine en azından Valve sunucularında DM oynayarak gözlemlemek daha sağlıklı olur. Bu arada hiçbir zaman sıvı soğutunun fan ayarlarına curve yapma, özellikle pompa devri için...
44 kişilik sunucuda oyuncu sayısı fazla olduğu için işlemciye fazla yük biner, yani işlemci de en az ekran kartı kadar yük altında oluyor. Pompa, fan ve VRM kablosunu ayrı ayrı bağladığım için ayar yapabiliyorum. Pompayı her zaman full devirde çalıştırıyorum. Fan ayarı yapmakta bir sorun yok bence çünkü işlemci fazla ısınırsa her türlü fan %100'de çalışırdı zaten, ona göre ayarladım. Sınırı 90 derece olarak ayarladım ve 90 derecede %100 çalışacak şekilde ayarladım fanları. 420mm'lik sıvı soğutmanın büyük avantajlarından birisi 140mm'lik 3 adet koca fan radyatörü düşük RPM'de bile soğuk tutabilmesi.

44 kişilik sunucuda oyuncu sayısı fazla olduğu için işlemciye fazla yük biner, yani işlemci de en az ekran kartı kadar yük altında oluyor. Pompa, fan ve VRM kablosunu ayrı ayrı bağladığım için ayar yapabiliyorum. Pompayı her zaman full devirde çalıştırıyorum. Fan ayarı yapmakta bir sorun yok bence çünkü işlemci fazla ısınırsa her türlü fan %100'de çalışırdı zaten, ona göre ayarladım. Sınırı 90 derece olarak ayarladım ve 90 derecede %100 çalışacak şekilde ayarladım fanları. 420mm'lik sıvı soğutmanın büyük avantajlarından birisi 140mm'lik 3 adet koca fan radyatörü düşük RPM'de bile soğuk tutabilmesi.
Evet ben de onu demek istedim 44 kişi olduğu zaman işlemciye yük biner. Bu yüzden en sağlıklı baz alınması gereken test normal bir DM sunucusunda oynamak, ya da en azından max 20/25 kişilik bir sunucuda oynamak. Ben de zamanında çoğu kez sıvı soğutma kullanırken fanlara curve yapıyordum, ama nedense kaç tane model kullandıysam hepsinde cpu sıcaklık hep spike yaptı kötü şekilde. Evet bunlar normal şeylerdi ama o yükselmeler ve alçalmalarda oyunumda ki mikro kekelemeleri hissedebiliyordum. Sonra araştırmıştım bu konuda en sağlıklısı hava soğutucu kullanmak, ve gerçekten sıvı soğutma sistemine göre sıcaklık spike olma durumları daha stabil oldu benim için.

Evet ben de onu demek istedim 44 kişi olduğu zaman işlemciye yük biner. Bu yüzden en sağlıklı baz alınması gereken test normal bir DM sunucusunda oynamak, ya da en azından max 20/25 kişilik bir sunucuda oynamak. Ben de zamanında çoğu kez sıvı soğutma kullanırken fanlara curve yapıyordum, ama nedense kaç tane model kullandıysam hepsinde cpu sıcaklık hep spike yaptı kötü şekilde. Evet bunlar normal şeylerdi ama o yükselmeler ve alçalmalarda oyunumda ki mikro kekelemeleri hissedebiliyordum. Sonra araştırmıştım bu konuda en sağlıklısı hava soğutucu kullanmak, ve gerçekten sıvı soğutma sistemine göre sıcaklık spike olma durumları daha stabil oldu benim için.
Ben, aktif RAM soğutması kullandığım için hava soğutma biraz sıkıntı oluyor benim için yoksa hava soğutma benim ilk tercihim olurdu şahsen.

İkinci elden noctua alırdım direkt.

Ben, aktif RAM soğutması kullandığım için hava soğutma biraz sıkıntı oluyor benim için yoksa hava soğutma benim ilk tercihim olurdu şahsen.

İkinci elden noctua alırdım direkt.
Valla açıkçası sıvı soğutma görünüm olsun, temizleme olsun ve ses olsun, hava soğutmaya göre genel olarak çok iyi; ama ben CPU sıcaklık spike'ını fixlemek için hava soğutmaya geçtim. Ayrıca oynadığım oyunlarda bu geçtiğimiz aşırı sıcak havalarda işlemci sıcaklığım kabul edilebilir seviyelerde gezindi hep. Çok kaba bir şey değil, bu marka modeli kullanıyorum. Üzerinde yine ARCTIC MX-6 termal macun var.

%100 fan döndüğü zaman ses çok az standartlara göre... Cinebenchmark gibi full stress testleri de gerçekten umurumda değil. Ama kronik ciddi bir sorun olacağını sanmıyorum. :) En fazla 5 derece fark yaratacak diye çok fazla para harcamak istemiyorum soğutma için...

Bu arada @anilx 16 kişilik Mirage haritası sıcaklıkta bu şekilde. Kullandığım soğutmayı da gördün. :D O yüzden kendini yoracak ayar uygulamaları ile yorma. Çünkü çözüm kesinlikle PBO değil. Voltaj düşürmekte değil. Bunlar daima kararlılığı bozar. PBO ile bir tık FPS yüksek alabilirsin ama emin ol kararlılığı her türlü bozuyor. Gerçekten iyi bir şey olsaydı AMD bunu default olarak kullanıma sunardı. Şu oyunda 80 derece sorunu yaşayan arkadaş için PBO gibi şeyler öneren arkadaşlara da hiçbir lafım yok, ama komik yöntemler.

Ekran görüntüsü 2026-09-01 144437.webp

Son düzenleme: