casper04

Uzman
Merhabalar.

R7 9800X3D & RTX 5080 bir sistem kurmayı düşünüyorum. 4K oynayacağım çünkü. RTX 5080 Super, ülkemize gelmeden fiyatını bilemiyoruz tabii ki ama 5080 MSI Gaming Trio OC fiyatı 95.000 TL civarı gibi.

5080 Super fiyatı sizce ne olur ve beklenmeli mi yoksa alınmalı mı?

Son düzenleyen: Moderatör:
RTX 5080 ile Super modeli arasında oyun performansında uçurum yok. Super modelinin tek büyük artısı yapay zeka ve render işleri için koyulan ekstra bellek (24 GB). Eğer sadece oyun oynayacaksan 5080 fazlasıyla yeterli.

5080 MSI Gaming Trio OC fiyatı 95.000 TL civarı gibi

Neden bu model? Yıllardır anlam veremiyorum "top tier" modeller için büyük farklar ödeyenlere veya ödemeye heves edenlere. Şu an sistem diziyor olsam 9070 XT alır ve 5080'in performansı birkaç yıla orta seviye kartlara indiğinde o kartı alıp aynı döngüyle devam ederim. Zaten artık her oyunda "nitelikli çözünürlük sahtekarlığı" desteği olduğu için 2160p görüntüsü ile ama 1440p performansıyla oynuyor olacaksın. Öyle olmasa bile 2160p ve 1440p arasında, 1440p ve 1080p arasındaki gibi bir uçurum yol bence. On yılı geçkin süredir hep birileri bu gibi forumlarda konu açar, 4K oyunculuk için GTX 980, 1080, 2080, 3080, 4080, 5080 alacağını söyler; bence 1440p'den yürü çünkü 4K sürdürülebilir değil derim ama o kişi o an için o kartın ne kadar güçlü olduğunu savunur durur. Sonunda ise o kart sıradaki neslin orta seviye kartıyla aynı güce sahip olur, hızla 1440p çözünürlüğe düşer, birkaç yıla da 1080p.

Bu döngüden kaçamazsın, şu anki tek avantaj elimizde DLSS/FSR ve bunların kare üreticilerinin olması. Yine bile kartın gücüne güvenerek 2160p hayallerine girmek yerine sistemi 1440p'ye göre dizmek ve birkaç yıl içinde güncellemek bana daha mantıklı geliyor, zaten 4K DLSS quality denen sistemin gerçek çözünürlüğü yani karta yüklediği yük 1440p seviyesinde.
Kısaca 9070 XT alıp geçmek bana en mantıklısı gibi geliyor. Aşırı çok paran varsa sen bilirsin, benim yok.

Birde PSU mevzusu var. 850W 80+ Gold Enermax Revolution III var. O PSU 5080 Super ve 6000 serisini kaldırır mı ki? Ülkemizde fiyatlar durmuyor malum o yüzden sanki 5080 almak mantıklı gibi geliyor bana.
Vatan'dan ZOTAC yakalabilirsen 66 bine kadar dustu. Arada sirada bunu yapiyorlar. 30 bin TL fazla vermek yerine 66 bine ZOTAC yakalamak cok daha iyi olur. 850W yeterli diyorlar ama 1000W almak daha iyi gibi geldi. Ben ZOTAC ve NZXT 1000W kullaniyorum hicbir sikinti yok.

Merhaba. R7 9800X3D & RTX 5080 bir sistem kurmayı düşünüyorum. 4K oynayacağım da 5080 Super de duyurulmuş. Ülkemize gelmeden fiyatını bilemiyoruz tabii ki ama 5080 MSI gaming Trio OC fiyatı 95.000 TL civarı gibi. 5080 Super fiyatı sizce ne olur ve beklenmeli mi yoksa alınmalı mı?

5080 Super ne zaman duyuruldu?

Son düzenleme:
Zaten artık her oyunda "nitelikli çözünürlük sahtekarlığı" desteği olduğu için 2160p görüntüsü ile ama 1440p performansıyla oynuyor olacaksın
zaten 4K DLSS quality denen sistemin gerçek çözünürlüğü yani karta yüklediği yük 1440p seviyesinde.
1440p monitörde native oyun oynamakla, 4K monitörde DLSS Quality açmak asla aynı şey değil.

1440p'den 4K'ya upscaling yaparken NVIDIA'nın DLSS ile AMD'nin FSR çözümü aynı görüntü kalitesini vermiyor. DLSS 4 Transformer hareketli sahnelerde, ince detaylarda ve kablolarda karıncalanma artifact gibi sorunları minimum tutarken, FSR tarafında görüntü kararlılığı aynı seviyeye ulaşamayabiliyor ve shimmering daha belirgin olabiliyor. 5080 alan adam tek piksel sayısına değil de, hareket halindeyken bile nativ görüntüye en yakın çalışan upscaling kalitesine erişiyor.

Sonunda ise o kart sıradaki neslin orta seviye kartıyla aynı güce sahip olur, hızla 1440p çözünürlüğe düşer, birkaç yıla da 1080p.
Bu sadece saf kas gücünde geçerli bir durum. Path Tracing, ağır Ray Tracing veya Unreal Engine 5.5+ ışın izleme yükleri olduğunda mimari fark ortaya çıkıyor. Zamanında alırken çok para denilen tepe model kartlar, ilerleyen nesillerin orta üst segment kartlarına karşı ağır RT yüklerinde çok daha dirençli oluyoır. Geleceğin orta seviye kartları saf kas gücünde 5080'i yakalasa bile, 5080'in daha güçlü RT Tensor altyapısı ve mimari avantajları nedeniyle ağır grafik yüklerinde muhtemelen geride kalırlar.
Şu an sistem diziyor olsam 9070 XT alır ve 5080'in performansı birkaç yıla orta seviye kartlara indiğinde o kartı alıp aynı döngüyle devam ederim.
Kağıt üstünde mantıklı görünüyor ama ikinci el ekonomisini tam hesaba katmamışsın. Top tier NVIDIA kartlar, CUDA, AI, içerik üretimi ve profesyonel iş yüklerindeki yüksek talep nedeniyle ikinci elde genellikle çok daha iyi değer korur. 5080 alan adam çok daha uzun süre grafik ayarı kısma stresi yaşamadan, FSR çamurlaşması görmeden konforunu yaşar, satarken de yüksek fiyata satıp üzerine makul bir miktar ekleyerek bir sonraki neslin amiral gemisine geçer.

Aşırı çok paran varsa sen bilirsin, benim yok.
Bütçen kısıtlıysa 9070 XT alıp 1440p'de takılmak mantıklı FP tercihi, ama kendi bütçe sınırın üzerinden, top tier NVIDIA alan insanlara 4K sahtekarlık, enayilik ediyorsunuz muamelesi yapmakta saçma.

Öyle olmasa bile 2160p ve 1440p arasında, 1440p ve 1080p arasındaki gibi bir uçurum yol bence.
1080p 1440p: %78 piksel artışı.
1440p 2160p: %125 piksel artışı
Piksel yoğunluğundaki artış 1440p'den 4K'ya geçerken çok daha büyük.