Kağıt üstünde mantıklı görünüyor ama ikinci el ekonomisini tam hesaba katmamışsın. Top tier NVIDIA kartlar, CUDA, AI, içerik üretimi ve profesyonel iş yüklerindeki yüksek talep nedeniyle ikinci elde genellikle çok daha iyi değer korur. 5080 alan adam çok daha uzun süre grafik ayarı kısma stresi yaşamadan, FSR çamurlaşması görmeden konforunu yaşar, satarken de yüksek fiyata satıp üzerine makul bir miktar ekleyerek bir sonraki neslin amiral gemisine geçer.
Şu an 3080 kartlar neden bu kadar "değersizleşti"? VRAM kıtlık gibi koyulduğu için. 5080, 4080 gibi kartların gözümde verilen fiyata değmemesinin başlıca sebebi 16 GB VRAM. Yüksek çözünürlükte ışın izleme açma veya ileri vadede yüksek çözünürlüklü ışın izlemeksizin devam etme planı olan birinin çok uzun süre grafik kısmadan arkasına yaslanmasının önündeki bir numaralı engel yetersiz VRAM, günümüz oyunları bile eline kadar VRAM geçse dibine dek kullanıyor. Kartın gücü yetersiz gelmeye başlamadan önce VRAM yetersiz gelmeye başlıyor 2080S, 3070 ve 3080'de olduğu gibi. Haliyle ikinci el değerleri de benzer fiyattaki kartlar 24 veya 32 GB olacağı için düşüyor.
1080p 1440p: %78 piksel artışı.
1440p 2160p: %125 piksel artışı
Piksel yoğunluğundaki artış 1440p'den 4K'ya geçerken çok daha büyük.
Piksel yoğunluğundaki artış tamamen monitör ekran boyutuna bağlı, aynı ekran boyutunda çözünürlük geçişleri yapılırsa ancak dediğin kadar ppi (pixel per inch) artışı olacaktır. 27 inç 1080p'den 27 inç 1440p'ye geçerken 82 ppi'dan 109 ppi'a geçiş hatırı sayılır bir görsel fark oluşturur. 24 inch 1080p'den 32 inch 1440p'ye geçiş ise 92 ppi'dan 93 ppi'a gözle görülmeyen bir fark oluşturur. 43 inch 2160p monitorde ise 103 ppi, tamamen ekran boyutu çözünürlük oranına bağlı.
Fakat, ekran boyutu fark etmeksizin söylediğin yüzde piksel farkı direkt olarak GPU yükü olarak işliyor. 27 inch 1440p (109 ppi) bir ekrandaki algılanan netlik ile 43 inch 2160p (103 ppi) netlik birbirine çok yakın olacaktır.
4K oyunculuk için bence iki yol var, büyük ekran alıp uzaktan gamepad ile oynarsın ve FSR/DLSS quality kullanarak 1440p'yi 2160p'ye ML upscale etmek seni üzmez. Yıllarca 5080'in ile keyifli vakit geçirirsin. Fakat bu tip bir oyuncu için de ultra grafikler ve high grafikler arasındaki fark genellikle performans kaybına değecek kadar büyük olmadığı için 9070 XT ile 1440p'yi 2160p'ye upscale edip birkaç yıla sistemi yenilemek daha mantıklı gelebilir.
Diğer yolda ise grafik ayarlarını sonuna kadar açıp, yüksek piksel yoğunluğu ve hatta yüksek yenileme hızı ile keyif alan oyuncusundur. Bu yol ucuz değildir, elindeki "4K ultra kartı" ne kadar güçlü olursa olsun birkaç yıla "upscale veya ayar kısma gerektiren dandik kart" statüsüne düşer ve ayarların sona alınmamış olması, görüntünün "hakiki 4K" olmayışı seni rahatsız eder. Devamlı hatrı sayılır paralar harcayarak sistemi "top end" tutman gerekir.
Normalde ikisine de saygım var ve bütçesi olan için ikinciyi de desteklerim, fakat 5080 gibi kartın 16 GB VRAM ile gelişi bana hiç de piyasa değerini ve "4K ultra kartı" statüsünü yıllarca koruyacak bir yatırım gibi hissettirmiyor. Ve dediğin gibi 4K'da oynamak demek 16:9 oranda bile performansın yarıdan bile aza düşmesi demek. Ultrawide bir kurulumda performansa etkisi daha da büyüyerek 16:9 1440p kurulumun 3'te birine düşüyor.
Cidden çok paran olması lazım bu sistemi sürdürebilmek için, önceki mesajım tercihlerle dalga geçmekten ziyade ditekt olarak maddi gerçeği söylemek üzerine idi.
VRAM fiyatlarının kara borsa olduğu dönemi, ben olsam 9070 XT atlatmaya bakardım. Geçenlerde sistemimi güncelleyerek 2080S kartımı emekliye ayırıp 9060 XT 16 GB taktım 24.2K liraya. Evet 5080'in memory bus avantajı sayesinde şu anlık yüksek çözünürlükte VRAM açısından avantajı var fakat kapasite olarak benim 4'te biri fiyatına aldığım kartla aynı olması 5080'i gözümde kötü bir yatırım kılıyor uzun vadede her ayarı sonuna kadar açıp arkasına yaslanmak isteyen bir 4K oyuncusu için.