Sen 2019'da çıkan 2080 Super'i yaklaşık 7 yıl kullanıp ancak şimdi 9060 XT'ye geçtin. Yani NVIDIA eski kartları çabuk öldürüyor diyorsun ama kendi kullanım senaryon bunun tam tersini gösteriyor. DLSS 3 Frame Generation gibi yeni nesle özel bırakılan teknolojileri alamamana ve 8 GB VRAM sınırına rağmen kart seni yıllarca idare etmiş.

Ben her şeyi optimized settings 1080p oynayan biriyim, 2K veya 4K ultra enthusiast değilim. Zaten 2080S de kelepir denk gelmese RX 580'imi RX 6600'e kadar elden çıkarmazdım. 2080S, çıkış tarihindeki gücünü o kadar hızlı kaybetti ki... 3060 Ti direkt olarak yerini aldı ve DLSS3 desteği ile bizleri arkasından baktırdı ve "ikinci el eski top end kart" değerini yerle bir etti. 3060 12 GB de daha yüksek VRAM sunarak bizim kartın ikinci el değerine bir darbe daha vurdu.

Bir de tabii işin şu tarafı var, ben 260W çeken garantisi bitmiş kiloluk alüminyum bloğumla odayı ısıtırken paralelinde birileri yeni aldığı 3060 Ti veya RX 6600 XT'si ile serin ve sessiz şekilde garantili olmanın verdiği rahatlıkla arkasına yaslanıyordu. Birinde herhangi bir hata aldığında ter dökerken, diğerinde arıyorsun satıcı firma ter döküyor. Olmadı tüketici hakem heyetine ayıp oranında bedel iadesi istiyorsun ve kart daha da ucuza geliyor. Bu tip şeyler benim için "80 serisi kalitesi"ne göre daha önemli.

Karta bir şey olmasın diye ayar kısmak, yüksek güç tüketimi nedeniyle gözünün hot spotta olması, bizim fosil bu yılı da çıkarır mı diye uyku öncesi dua etmek bana göre değil.

Bundan sonra 9060 XT eskidiğinde artık 11060 XT mi çıkar 7060 Ti mı çıkar her ne çıkarsa ileriki alternatifi ona geçerim ve döngü böyle devam eder.

Dostum her ne olursa olsun elbet yeni kartlarda şu anki kartları "obsolete" kılan yeni teknolojiler olacak ki insanlar eski 4080'lerini 7070 ile vb. değiştirmek için motivasyon bulsun. 1080 veya 1080 Ti gibi bir kart çıkarıp yıllarca kimsenin yeni kart almayışını izlediğinden beri NVIDIA yeni kartlarda neyi kısacağını şaşırdı sıradaki nesillerde tekrar müşteri bulabilmek için. 5080 32 GB çıksa iyi, benim eski 2080S son çıkan DLSS ve FG desteklerini alsa idi, saf kas gücü INT8 hesaplama harikası tensor çekirdeklerini şu an bile tam verimle kullanabilse idi ve VRAM'i 8 değil 12 olsa idi ben şu an yeni ekran kartı almazdım.

Bizim burada forumda sohbet eden insanlar olarak bile bildiğimiz şeyleri, tüm dünyaya sahte kare oluşturma satarak alkış koparan ve servetini yıllardır katlayabilen tek AI firması olan NVIDIA bilmiyor mu? Ne olursa olsun yeni orta seviye kartlar eskilerin üst seviye olanlarını kullanları bile kıskandırmak zorunda.
Şöyle bir durum var. Bu dönemi bir geçiş dönemi olarak düşünürsek(RT-PT gibi yeni teknolojiler) en uygun fiyatla alabileceğimiz en yüksek performansı alıp yeni nesil 6000 serisi kartları beklemek bana da mantıklı gelmiyor değil. Neden derseniz, 5080’in VRAM’inin 4K için uzun yıllar yetip yetmeyeceğinden endişeliyim. 9070XT alıp 6000 serisini beklemenin bana tek motivasyonu 6080 gibi bir kartın VRAM’inin yüksek olması umudu olur. Tabii bu sadece bir varsayım, belki de onu da 5080 gibi 16 GB yaparlar bu VRAM krizinde. Yani sözün özü bu yönden bakınca da mantıksız gelmiyor ama bugünün 95 bin TL’ye satılan 5080’ini 1-2 sene sonra 6000 serisi çıkınca 6080 gibi bir kartı almak isteyince 150 bine yakın bir para vermemiz gerekeceği ve ekran kartını değiştirmeye karar verince sadece ekran kartına borç yapacağımız için(kasanın diğer bileşenleri uzun ömürlü olduğundan) PSU’yu da aradan çıkarıp 10 bin gibi bir fiyata onu da değiştirmişken değiştirmek mantıklı geliyor. Yani dediğim gibi baştan bu 9070XT’yi alıp geçiş dönemi olarak kabul edersek (ben normalde Nvidia severim onu da söyleyim) 6000 serisi kartlar çıktığında açık açık güncelleyeceğimizi kabul ede ede alırsak bence değiştirilebilir diye de düşünmeye başladım.

Render resolution ile ekran kartının klasmanını birbirine karıştırmamak lazım. 4K çözünürlükte DLSS Performance açtığında o kart bir 1080p kartına dönüşmez.

1080p native işleyen bir kartla, 4K DLSS işleyen bir kartın donanım yükü aynı değil. Oyunun arayüzü native 4K işlenir, 4K çıkış hedeflendiği için VRAM kullanımı ve framebuffer yükü native 1080P'den belirgin şekilde daha yüksek. Ve ekran kartının içindeki Tensor çekirdekleri, düşük çözünürlüklü veriyi yapay zekâ ile 8.3 milyon piksellik 4K bir görüntüye tamamlamak için ekstra hesaplama yükü üstlenir. Hem optik olarak hem de donanımsal yük olarak ekrandaki iş 1080p değil.

Orası doğru ama 5080 bir 1080p kartıdır tezini bizzat kendin çürütüyorsun. :D

Dediğin gibi Path Tracing çok ağır bir standart. 5080'in, 4090 gibi saf kas gücü canavarı bir kartın Path Tracing performansına Cyberpunk OverDrive bu kadar yaklaşabilmesinin sebebi, NVIDIA'nın 5080'e koyduğu yeni nesil yüksek RT ve Tensor çekirdekleri. 5080 ağır PT yükünde DLSS ile güç bela ayakta kalıyorsa, onun zayıf bir kart olduğunu değil de Path Tracing'in donanımları ne kadar ağlattığını gösteriyor. Bugün aynı PT yükünü rakip mimarilere verirsen performans kaybı çok daha sert yaşanıyor. :D 5080, en ağır PT sahnelerinde bile yeni nesil RT Tensor mimarisiyle 4K'da hayatta kalabilmek üzere tasarlanmış.

Videoda NVIDIA'nın Path tracing is the New standard dediği kısım RTX5080 1080p kartıdır tezini değil, Mimari ve yapay zekâ tezini kanıtlıyor.

Videoda bence NVIDIA'nın anlatmak istediği şeyin sadece kas gücüyle ışın çizin olmadığını görürsün. Video tamamen DLSS 4.5 Ray Reconstruction ve 2. Nesil Transformer yapay zekâ motoru üzerine kurulu. NVIDIA diyor ki Path Tracing çok ağırdır, saf kas gücüyle çizmek imkansızdır. Bu yüzden Tensor çekirdekleri, RT çekirdeklerinden gelen ışın verisini yapay zekâ ile yeniden işleyerek çok daha kaliteli bir nihai 4K görüntü oluşturur. Upscale yüzünden yaşanan darboğaz veya basit bir 1080p upscale işlemi sanılan şey NVIDIA'nın videoda gururla sunduğu yapay zekâ işlemin kendisi. :D

4K performance veya 2K %75 Custom DLSS, native 1080p de PT aynı FPS DLSS açınca da aynı aşağı yukarı. Tensör çekirdekleri iyi iş görüyor, benim demek istediğim işte PT açınca 1080P'lik kadar işleyebiliyor bunlar, tensörler de upscale ile gerisini hallediyor. Native 2K PT için 5090 lazım.

Şöyle bir durum var. Bu dönemi bir geçiş dönemi olarak düşünürsek(RT-PT gibi yeni teknolojiler) en uygun fiyatla alabileceğimiz en yüksek performansı alıp yeni nesil 6000 serisi kartları beklemek bana da mantıklı gelmiyor değil. Neden derseniz, 5080’in VRAM’inin 4K için uzun yıllar yetip yetmeyeceğinden endişeliyim. 9070XT alıp 6000 serisini beklemenin bana tek motivasyonu 6080 gibi bir kartın VRAM’inin yüksek olması umudu olur. Tabii bu sadece bir varsayım, belki de onu da 5080 gibi 16 GB yaparlar bu VRAM krizinde. Yani sözün özü bu yönden bakınca da mantıksız gelmiyor ama bugünün 95 bin TL’ye satılan 5080’ini 1-2 sene sonra 6000 serisi çıkınca 6080 gibi bir kartı almak isteyince 150 bine yakın bir para vermemiz gerekeceği ve ekran kartını değiştirmeye karar verince sadece ekran kartına borç yapacağımız için(kasanın diğer bileşenleri uzun ömürlü olduğundan) PSU’yu da aradan çıkarıp 10 bin gibi bir fiyata onu da değiştirmişken değiştirmek mantıklı geliyor. Yani dediğim gibi baştan bu 9070XT’yi alıp geçiş dönemi olarak kabul edersek (ben normalde Nvidia severim onu da söyleyim) 6000 serisi kartlar çıktığında açık açık güncelleyeceğimizi kabul ede ede alırsak bence değiştirilebilir diye de düşünmeye başladım.
6080'in 24-32 GB VRAM ile çıkması güzel olur ama bunun bugünkü 5080 fiyatına olacağını düşünmek bence fazla iyimser. GDDR7 bellek maliyetleri hâlâ yüksekken, böyle bir kartın 5090 seviyesine yakın fiyatlandırılması da gayet olası.

1786136697662.webp

4K performance veya 2K %75 Custom DLSS, native 1080p de PT aynı FPS DLSS açınca da aynı aşağı yukarı. Tensör çekirdekleri iyi iş görüyor, benim demek istediğim işte PT açınca 1080P'lik kadar işleyebiliyor bunlar, tensörler de upscale ile gerisini hallediyor. Native 2K PT için 5090 lazım.

Bir de o şu anın oyunları için, yarın bir bakarsın bir oyun çıkar 6090 bile zorlanır hem VRAM hem PT olarak.

Endüstri sırtını bu teknolojilere o kadar yasladı ki artık düzgün optimizasyon bile yapmıyorlar, 4K en yüksek ayarlarda PT hatta RT açmak için 2 yıla bir en güncel en pahalı ekran kartını alman bekleniyor.

Önceden RX 580 ile bile arkamıza yaslanıp her şeyi ultra oynayabiliyorduk 1080p, daha yüksek çözünürlük isteyen ise 1080 veya 1080 Ti alıyordu ve cidden yıllarca kullanıyordu. Şimdi her şeyi şu bu teknolojisine güvenerek yaptıkları için son çıkan kartlarda olup senin eski nesil kartta olamayan her şey çığ gibi büyüyerek zaten pamuk ipliğine bağlı olan performansı yerle yeksan ediyor.

Hocam bence 9070 XT şu anlık sweet spot kart oldu, NVIDIA tarafında da fiyat farkı olup aynı güçte olan 5070 Ti. Ben kendime diziyor olsam bu ikisinden hangisi indirimde denk gelirse içime sinerse onu alırdım.
Arkadaş şöyle böyle diyor fakat şu an bu iki kart ta 2 nesil öncesinin 3090 Ti'nı geçiyor ve çıkış fiyatı olarak 3090 Ti seviyesine hiç de yakın değiller. Teknoloji böyle işlemese hâlâ 3G internete bir ton para veriyor olurduk zaten.

24 GB 5080 Sadece AI modeller kullanırken işine yarar, FP4 değil de FP6 kullanırsın az daha akıllanır o kadar. Oyunlarda 16 GB yetiyor yani.

Qwen 3.6 27B kullanıyorum 16 GB kartın tamamı AI'nin %75'i kalan %25 RAM'e taşmasına rağmen süper iş çıkarıyor FP4 ile.

AI kullanacak arkadaşların gidip MSI Pro B650 PCI 4.0 almaması lazım ucuz ve güzel diye. Model büyüyüp Ram'e taşınca o bant genişliği çok hayati oluyor.

Son düzenleme:
24 GB 5080 Sadece AI modeller kullanırken işine yarar, FP4 değil de FP6 kullanırsın az daha akıllanır o kadar. Oyunlarda 16 GB yetiyor yani.

Qwen 3.6 27B kullanıyorum 16 GB kartın tamamı AI'nin %75'i kalan %25 RAM'e taşmasına rağmen süper iş çıkarıyor FP4 ile.
Bu durumda 5080 almam mantıklı olmuyor mu? 6080 gibi bir kartın 5090’a yakın çıkması beni üzer açıkçası yani 150 bin gibi bir bütçeyi kabul ederim de 220-250 bin TL çok gelir açıkçası yani hocam. 150 bin + PSU fiyatı gibi olsa kabul edebilirim yani. Monitör almamış olsam 2K bile düşünebilirdim ama indirimde bulunca 4K QD-OLED aldım o yüzden 4K için sistemi diziyorum. Kalan parçaları da bilgisayara geçince yazarım. Açıkçası varsayımdan ibaret olduğu için çok da birşey diyemiyoruz şimdiden ama benim verebileceğim bütçe PSU ile 160-170 bin olur yani 9070XT alırsam 6000 serisi kartlar çıktığında.

Bir de o şu anın oyunları için, yarın bir bakarsın bir oyun çıkar 6090 bile zorlanır hem VRAM hem PT olarak.

Endüstri sırtını bu teknolojilere o kadar yasladı ki artık düzgün optimizasyon bile yapmıyorlar, 4K en yüksek ayarlarda PT hatta RT açmak için 2 yıla bir en güncel en pahalı ekran kartını alman bekleniyor.

Önceden RX 580 ile bile arkamıza yaslanıp her şeyi ultra oynayabiliyorduk 1080p, daha yüksek çözünürlük isteyen ise 1080 veya 1080 Ti alıyordu ve cidden yıllarca kullanıyordu. Şimdi her şeyi şu bu teknolojisine güvenerek yaptıkları için son çıkan kartlarda olup senin eski nesil kartta olamayan her şey çığ gibi büyüyerek zaten pamuk ipliğine bağlı olan performansı yerle yeksan ediyor.

Hocam bence 9070 XT şu anlık sweet spot kart oldu, NVIDIA tarafında da fiyat farkı olup aynı güçte olan 5070 Ti. Ben kendime diziyor olsam bu ikisinden hangisi indirimde denk gelirse içime sinerse onu alırdım.
Arkadaş şöyle böyle diyor fakat şu an bu iki kart ta 2 nesil öncesinin 3090 Ti'nı geçiyor ve çıkış fiyatı olarak 3090 Ti seviyesine hiç de yakın değiller. Teknoloji böyle işlemese hâlâ 3G internete bir ton para veriyor olurduk zaten.
Madem oyun endüstrisi optimizasyon tarafında gittikçe daha fazla Upscaling, Frame Generation ve Ray Reconstruction gibi teknolojilere yaslanıyor, o zaman konu sahibine neden tam da bu teknolojilerde NVIDIA tarafının gerisinde kalan 9070 XT'yi öneriyorsun? :D

Senin söylediğin gelecek senaryosunda DLSS, Ray Reconstruction ve Tensor altyapısı dezavantaj değil, tam tersine 5080'i tercih etmek için ekstra sebep oluyor. Özellikle Path Tracing gibi ağır yüklerde artık mesele yalnızca saf raster gücü değil, RT performansı, görüntü yeniden yapılandırma kalitesi ve AI tarafı da denklemin parçası.

1080 Ti efsanesine saygımız sonsuz ama o dönemin oyunları bugünkü gerçek zamanlı Path Tracing yüklerini çalıştırmıyordu. Büyük ölçüde rasterization üzerinden ilerleyen bir dönemden bahsediyoruz. Bugün Cyberpunk Overdrive gibi bir PT iş yükünde GPU'nun yaptığı işi, 1080 Ti dönemindeki klasik 4K raster yüküyle kıyaslamak mantıklı değil. Grafik işleme modeli ve GPU'dan beklenen görevler değişti.

5070 Ti veya 9070 XT'nin iki nesil önceki 3090 Ti seviyesine gelmesi veya bazı senaryolarda geçmesi de gayet normal, teknoloji zaten böyle ilerliyor. Buna itiraz yok. Fakat tavsiye verdiğin konu sahibinin amacı fiyat performans sweet spot yakalayıp 2-3 yılda bir kart değiştirmek değil. Bütçesi 5080'e yetiyor, 4K kullanacak ve sistemi mümkün olduğunca uzun süre ellememek istiyor.

Senin bahsettiğin gibi gelecekte RT PT yükleri ağırlaşacak ve oyunlar AI tabanlı teknolojilere daha fazla yaslanacaksa, 9070 XT veya 5070 Ti'ye inmek yerine 5080'in daha yüksek GPU gücünü, RT Tensor kapasitesini ve çok daha yüksek bellek bant genişliğini baştan almak uzun kullanım hedefi açısından bana daha mantıklı.

Ama gelecekte oyunların daha ağır olacağını gerekçe gösterip aynı anda daha düşük performans sınıfındaki karta inmeyi önermek de ters geliyor. :D Adamın bütçesi zaten 5080'e yetiyorken onu zorla sweet spot diye bir alt segmente çekip birkaç yıl sonra 4K'da daha erken ayar kısmaya veya tekrar kart sat al döngüsüne sokmanın, onun kullanım senaryosunda pek anlamı yok.

Bu durumda 5080 almam mantıklı olmuyor mu? 6080 gibi bir kartın 5090’a yakın çıkması beni üzer açıkçası yani 150 bin gibi bir bütçeyi kabul ederim de 220-250 bin TL çok gelir açıkçası yani hocam. 150 bin + PSU fiyatı gibi olsa kabul edebilirim yani. Monitör almamış olsam 2K bile düşünebilirdim ama indirimde bulunca 4K QD-OLED aldım o yüzden 4K için sistemi diziyorum. Kalan parçaları da bilgisayara geçince yazarım. Açıkçası varsayımdan ibaret olduğu için çok da birşey diyemiyoruz şimdiden ama benim verebileceğim bütçe PSU ile 160-170 bin olur yani 9070XT alırsam 6000 serisi kartlar çıktığında.
5090'lar 5000 dolar'a satılıyor, 110bin liraydı 9 ay önce, dolar 4.5 lira arttı kart 2x oldu.

6080 rubin ile ilgili leak gelmişti işte 5080'in raster'de %35 performanslısı olacak yanında DLSS 5 ve RT+Tensör çekirdekleri güçlenecek dedilerdi. Bu şu anlama geliyor, 5080 vs 4090 gibi olacak(PT performansı denk bu kartların). 5090'ın raster gücü hala üst seviyede olacak ama 6080 RT/PT/Tensör performansı 5090 ile aynı seviyelerde kalır gibi gibi, beklenti bu yönde.

5080 çıkalı sene sonunda 2 yıl oluyor, normalde 2 senede bir nvidia yeni serileri çıkarırdı bu sefer işler biraz zorlu, 80 serisi alan MFG ile DLSS ile her türlü yoluna bakar. Teknolojileri nedeniyle üzmez, 5060ti falan olsa yani ne MFG'si ne Tensörü kurtarmaz da 80 serisi her zaman oyuncuların amiral gemisi, AI performansı da yanında kazandibisi.