burakcer55 10

Becerikli
Merhaba, R7 9800X3D satın aldım ve stok değerlerle testler, denemeler yaptım.

Stok halde:

Cinebench R23 80 dereceler civarı, 22500 civarı puan. (Bu puan bana biraz düşük geldi ama siz daha iyi bilirsiniz)

OCCT CPU Testi (Normal, variable) (30 dk.)

1787595047894.webp

-30 All Cores, Precision Boost Overdrive = Enabled halinde:

Cinebench R23 70 dereceler civarı, 23000 civarı puan.

1787595062485.webp

Birkaç sorum var. Öncelikle bu değerler normal mi? Evet PBO'dan sonra OCCT de işlemcinin frekansının arttığını görüyorum ama aynı zamanda sıcaklığı da arttı. Bir de, anakartımda ai tweaker sekmesine girip yalnızda precision boost overdrive'ı auto'dan enabled yaptım, bir de curve optimizer menüsüne girip -30 all cores verdim kaydettim. Ayarda yanlış/eksik bir uygulama var mı? (Precision Boost Overdrive'ı Enhanced seçeneğine almalıydın, x ayarını da açmalıyın, y ayarını autodan çıkarmalıydın gibi gibi.)

Gerekli olabilecek şeyler:

Anakart: ASUS TUF B850 PRO NEO.
Soğutucu: Corsair Nautilus RS 360mm.
İşlemci soğutucunun hazır sürülü gelen macunuyla montajlandı.
Cinebench R23 testleri tek render multi şeklinde yapıldı.
OCCT testleri aşağıdaki ayarlarla 30 dakika boyunca yapıldı.

1787595078888.webp

Bütün bu verilerin üzerine tavsiyeniz varsa dinlemek isterim. Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim. @Ayhan Dönmez Hocam sendeyim.

Merhaba, R7 9800X3D satın aldım ve stok değerlerle testler, denemeler yaptım.

Stok halde:

Cinebench R23 80 dereceler civarı, 22500 civarı puan. (Bu puan bana biraz düşük geldi ama siz daha iyi bilirsiniz)

Eki Görüntüle 275606

-30 All Cores, Precision Boost Overdrive = Enabled halinde:

Cinebench R23 70 dereceler civarı, 23000 civarı puan.

Eki Görüntüle 275607

Birkaç sorum var. Öncelikle bu değerler normal mi? Evet PBO'dan sonra OCCT de işlemcinin frekansının arttığını görüyorum ama aynı zamanda sıcaklığı da arttı. Bir de, anakartımda ai tweaker sekmesine girip yalnızda precision boost overdrive'ı auto'dan enabled yaptım, bir de curve optimizer menüsüne girip -30 all cores verdim kaydettim. Ayarda yanlış/eksik bir uygulama var mı? (Precision Boost Overdrive'ı Enhanced seçeneğine almalıydın, x ayarını da açmalıyın, y ayarını autodan çıkarmalıydın gibi gibi.)

Gerekli olabilecek şeyler:

Anakart: ASUS TUF B850 PRO NEO.
Soğutucu: Corsair Nautilus RS 360mm.
İşlemci soğutucunun hazır sürülü gelen macunuyla montajlandı.
Cinebench R23 testleri tek render multi şeklinde yapıldı.
OCCT testleri aşağıdaki ayarlarla 30 dakika boyunca yapıldı.

Eki Görüntüle 275608

Bütün bu verilerin üzerine tavsiyeniz varsa dinlemek isterim. Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim. @Ayhan Dönmez Hocam sendeyim.
+ 200 boost clock overdrive verebilirsin bu sayede multicore ve single core performansın artacaktır. Prime95 smallest testi yaparsam en azından 30 dk kararlı olduğuna daha emin olabilir. Ve ya daha limitleri zorlamak istiyorsan istiyorsan PBO Limits=Motherboard(Bunu yaptığında işlemcin termal limite kadar dayanacaktır yani 95 dereceye kadar ama günlük kullanımda ve oyunlarda bu sıcaklıkların yanına yaklaşamayacağın içinde korkma kaldı ki işlemcinin kendi sıcaklık limitleri yine korkulacak bir durum yok) ve ya Manuel moda getirebilirsin. Scaler değerini auto ve yercihen 1x yapabilirsin. Eğer ram alt zamanlamalarına gireceksen ve FCLK değerleri ile oynayacaksan CO -25 değerine çekmen gerekebilir ve ya prime95 testinde patlarsan da -25' e çekmen gerekbilir. Sonrasında Cinebench 2026 Windows Store da indirirsen yeni skorlara daha hakimim o kısımdan yardımcı olabilirim.

Son düzenleme:
+ 200 boost clock overdrive verebilirsin bu sayede multicore ce single core performansın artacaktır. Prime95 smallest testi yaparsam en azından 30 dk kararlı olduğuna daha emin olabilir. Ve ya daha limitleri zorlamak istiyorsan istiyorsan PBO Limits=Motherboard ve ya Manuel moda getirebilirsin. Scaler değerini auto ve yercihen 1x yapabilirsin. Eğer ram alt zamanlamalarına gireceksen ve FCLK değerleri ile oynayacaksan CO -25 değerine çekmen gerekebilir ve ya prime95 testinde patlarsan da -25' e çekmen gerekbilir. Sonrasında Cinebench 2026 Windows Store da indirirsen yeni skorlara daha hakimim o kısımdan yardımcı olabilirim.
Hocam Cinebench 2026 indiriyorum sonuçları paylaşıcam. Onun dışında RAM'lerle uğraşmayı şu anlık düşünmüyorum 6000 MHz CL30 kullanıyorum 2x16 şeklinde. Eğer 1 hafta sorunsuz giderse o zaman boost clock işlerini deneyebilirim. Stabillik için de daha fazla test yapmam gerektiğinin farkındayım, aslında internette okuduğum kadarıyla insanlar stok değerlerle 23000 civarı skor alıyor ben co ile zar zor alıyormuşum gibi geliyor.

Hocam Cinebench 2026 indiriyorum sonuçları paylaşıcam. Onun dışında RAM'lerle uğraşmayı şu anlık düşünmüyorum 6000 MHz CL30 kullanıyorum 2x16 şeklinde. Eğer 1 hafta sorunsuz giderse o zaman boost clock işlerini deneyebilirim. Stabillik için de daha fazla test yapmam gerektiğinin farkındayım, aslında internette okuduğum kadarıyla insanlar stok değerlerle 23000 civarı skor alıyor ben co ile zar zor alıyormuşum gibi geliyor.
Sistemin anlık durumu kullanımına göre silikon kalitesine göre değişir bundan dolayı çekinilecek bir durum yok eğer OCCT testide yapacaksan şahet bu şekilde yapmanı öneririm.
1787597230721.webp

Prime95 indirme linki:

1787597353719.webp

Sistemin anlık durumu kullanımına göre silikon kalitesine göre değişir bundan dolayı çekinilecek bir durum yok eğer OCCT testide yapacaksan şahet bu şekilde yapmanı öneririm.
Eki Görüntüle 275625
Prime95 indirme linki:

Eki Görüntüle 275626
1787598302366.webp

Hocam CO ayarı açıkken 10 dakikalık multi Cinebench 2026 testinde durum böyleydi. Skor olarak 5583 almışım, stok haldeki de 5454. Bunun üzerinden de yorumlayabilirseniz sevinirim.

Eki Görüntüle 275634

Hocam CO ayarı açıkken 10 dakikalık multi Cinebench 2026 testinde durum böyleydi. Skor olarak 5583 almışım, stok haldeki de 5454. Bunun üzerinden de yorumlayabilirseniz sevinirim.
Mevcut ayarlar ile olması gerektiği gibi davranmış işlemcinin 5.2 ghz limitin üzerine çıkamamış 110w ile testi tamamlamış burada dediğim ayarları yaparsanız dahada iyi sonuca gidersiniz. Ben 7200 değerinden bu sonuca ulaştım ama stok 160w değeri iken ayarlar sonucunda 240w sistemden güç çekti.
1787598538607.webp