Ark

Gelişen
Merhaba,

Yeni bir sistem topladım. Ama delirmeme ramak kaldı.
Öncelikle sistem detaylarını paylaşıyım. Unuttuğum bir şey varsa söyleyin eklerim. Sonra sorunu dile getirmeye çalışayım.
  • İşlemci : AMD Ryzen 7 9800X3D
  • Anakart: MSI MAG X870 Tomahawk Wi-Fi
  • Ekran Kartı: MSI RTX 5080 16G Suprim SoC
  • RAM: G.Skill 64 GB (2x32 GB) Trident Z5 RGB 6000MHz CL30 DDR5
  • SSD: Kingston Renegade 4TB Gen5 NVMe M.2 SSD / Kingston Renegade 2TB Gen5 NVMe M.2 SSD
  • Power Supply: Gigabyte Aorus Elite 1000W 80+ Platinum Gen 5.0 ATX 3.1
  • Sıvı Soğutma: NZXT Kraken Elite 360 AiO LCD 360mm
Bilgisayarda sıcaklık ile alakalı hiçbir problemim yok zaten sıvı soğutmaya pull push yaptırıyorum fanlar ile daha güzel soğutma oluyor.
Bilgisayarı topladığımdan beri uyku modundan uyanınca takılmalar donmalar mevcuttu. Bunun NZXT yazılımı ile alakalı olduğunu düşündüm sonra araştırdım ki gerçekten böyle sorunları olanlar var. Ve Revo ile programı sildim. Ve şu ana kadar uyku modundan uyandırınca donma takılma ile karşılaşmadım ta ki CS2 de PC donup kasa düğmesinden kapatıp açınca takılana kadar, zaten ondan sonra kendi reset attı PC. Daha sonra CS2 de birden oyunun hatta bilgisayarın komple donması gibi problemle karşılaştım. Mecbur kasadaki tuştan uzun basarak kapatıyorum tekrar bilgisayarı açıp oyuna giriyorum yine donuyor yani bilgisayar komple kilitleniyor. Özellikle FACEIT'te bu son 6 maçtır başıma geliyor. FACEIT AC denin istediği Secure Boot ayarlarını BIOS'tan yaptım yapmasam zaten girmeme izin vermeyip AC yi kapatıyor. Normal CS'de de yani rekabetçi oynarken donup donup sonra gidiyor yine. Kafayı yemek üzereyim. DotA, Cities Skylines 2 gibi oyunlarda hiçbir problemim yok ama konu CS2'ye gelince havale geçiriyorum. Ayrıca normalden düşük FPS alıyorum sanırım bu işlemci ve ekran kartı kombinasyonunda. İstediğiniz her türlü testi yapar sonuçlarını yazarım. Yeter ki çözülsün. Format atmak en son iş olarak görüyorum. Çünkü bu lanetin BIOS'un da milyon tane ayar var ve hangisi en doğrusudur en performanslısıdır bilemiyorum.

Not: BIOS güncel. CMOS sıfırlamayı denemedim. Önerilerinizi bekliyorum şimdiden teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Sonu 20m ile bitiyorsa boş yere deneme tRFC'yi. H16M sendeki. Bu modül A-Die çıkması imkansız zaten, çok düşük oranda yani. 1.35'te bunları dene 2100 FCLK ile o zaman. Konu sahibinin ayarlarından çok farkı yok, onunki gibi ayarlamış olacaksın.

Eki Görüntüle 213474
Hiç boot sorunu yaşamadan yaptım ama bayağı ayar; 2100’de çalışır büyük ihtimalle. Sağlam kit çıktı, işlemci IMC iyi herhalde. EXPO 6000 mi olacak böyleyken? CL30 mu? 😊 Benim Nitro 1/2/1’di, yanılmıyorsam zaten.

Hiç boot sorunu yaşamadan yaptım ama bayağı ayar; 2100’de çalışır büyük ihtimalle. Sağlam kit çıktı, işlemci IMC iyi herhalde. EXPO 6000 mi olacak böyleyken? CL30 mu? 😊 Benim Nitro 1/2/1’di, yanılmıyorsam zaten.

İşin ucu açık, 6600 açamazsın 2 DPC kartta. Max limit 6400 şu anda. Unicorn ise 6600 2233 açıyor. Bir de delid olmadan zor uzun vade stabillik. 6400 bile yazın patlar. 3D IMC'leri çok iyi değil. Tamamen silikonla alakalı ama 6000-6200 kalmak mantıklı. 2:1 mod zaten normal kullanıcı asla açıp kullanamaz, stabil edemez. O direkt uzman modu AM5'te.

İşin ucu açık, 6600 açamazsın 2 DPC kartta. Max limit 6400 şu anda. Unicorn ise 6600 2233 açıyor. Bir de delid olmadan zor uzun vade stabillik. 6400 bile yazın patlar. 3D IMC'leri çok iyi değil. Tamamen silikonla alakalı ama 6000-6200 kalmak mantıklı. 2:1 mod zaten normal kullanıcı asla açıp kullanamaz, stabil edemez. O direkt uzman modu AM5'te.
EXPO açık ya, FCLK 2100 yapınca sorun olmayacak mı hocam? MCR de açık mı kalacak?

Eki Görüntüle 213372

@Ark VDD IO'da sorun yok, program yanlış okuyor MSI kartları. Şu ayarı Predictive yaptıktan sonra 2200 FCLK deneyebilirsin. Bir de senin Nitro kısmı 2-3-1'di, onu 1-2-1 deneyebilirsin ekstra. Eğer stabilse 2200 FCLK ve 1-2-1 Nitro kullan. Stabil değilse ya da boot etmezse şu anki haliyle kullan.
Yaptım ayarları hocam. Testte de sorun çıkmadı yine. Boot da sağlam. Teşekkürler bilgilendirmeleriniz, emekleriniz için :)

EXPO üzerine FCLK ve zamanlamaları gireceksin zaten, manuel yapmana gerek yok. MCR açık kalabilir, iGPU kapalı kalacak.
Hocam, şimdi deneyeceğim; siz normal 510 girmişsiniz ya, ben 420 denesem mi demiştim. H16M için 510 zaten normal değerler. DRAM speed 6000 seçili, ben de onu auto mu yapayım? FCLK 2100 girince 6300 mü oluyor o? Başka önemli bir nokta var mı? CL30’u ellemiyorum ayrıca.

Hocam, şimdi deneyeceğim; siz normal 510 girmişsiniz ya, ben 420 denesem mi demiştim. H16M için 510 zaten normal değerler. DRAM speed 6000 seçili, ben de onu auto mu yapayım? FCLK 2100 girince 6300 mü oluyor o? Başka önemli bir nokta var mı? CL30’u ellemiyorum ayrıca.

Benim verdiklerimi uygula sadece. H16M için 480 yapabilirsin 6000 MT/s'de ama aktif soğutma yoksa hata verdirebilir. Stabilse 480 kalır tRFC.

Tamam, üçünü de 510 deniyorum o zaman. Zaten volt vermeden CL28 yapmak zordu sanırım. DRAM speed’i de 6000 bırakıyorum.
CL28 1.4-1.45 VDD arası ister, 1.35'te bu zamanlamalarla CL30 yaparsan yine iyidir. Bu da stabil olmayabilir. Tek voltaj isteyen CL değil.