Bütçe
150.000-180.000 TL
Bu bütçede sistem toplayıp neden tam boy ATX anakart alınmıyor, neden herkes bodoslama aynı anakartı atıyor tavsiye konularına? Anlamak çok güç.

Bütçenizi kısmak zorunda değilseniz bunu yapmayın. O kadar para verip güzel gözükmedikten sonra hiçbir anlamı yok.

Bence de şöyle bir şey alsa daha iyi olur hem de şimdi indirimdeymiş;

4 kanal 6000Mt/s desteklediği sitesinde yazıyor. @Ayhan Dönmez sen daha iyi bilirsin 4 kanalda iyi performans veriyor gibi.

4X DDR5 udımm, maksimum bellek kapasitesi 256 GB.
Bellek desteği DDR5 8200 - 5600 (OC) MT/s / 5600 - 4800 (JEDEC) MT/s
Ryzen 9000 serisi işlemciler maksimum hız aşırtma frekansı:
• 1DPC 1R maksimum hız 8200+ MT/s'ye kadar.
• 1DPC 2R maksimum hız 6400+ MT/s'ye kadar.
• 2DPC 1R maksimum hız 6400+ MT/s'ye kadar.
• 2DPC 2R maksimum hız 6000+ MT/s'ye kadar.

Şimdi Force alsa ileride USB girişleri yetmediği zaman gidip kaliteli çoğaltıcı alsa belki 1kya kadar çıkacak Wi-Fi ve BT almak istese 1K da oradan ekle Force zaten 8bine gelmiş bunlar eksik olunca 10binlik hem daha fazla bağlantı girişi hem kablosuz imkanı varken karşısında bence pek bir alınabilirliği kalmıyor.

Bence de şöyle bir şey alsa daha iyi olur hem de şimdi indirimdeymiş;

4 kanal 6000Mt/s desteklediği sitesinde yazıyor. @Ayhan Dönmez sen daha iyi bilirsin 4 kanalda iyi performans veriyor gibi.

4X DDR5 udımm, maksimum bellek kapasitesi 256 GB.
Bellek desteği DDR5 8200 - 5600 (OC) MT/s / 5600 - 4800 (JEDEC) MT/s
Ryzen 9000 serisi işlemciler maksimum hız aşırtma frekansı:
• 1DPC 1R maksimum hız 8200+ MT/s'ye kadar.
• 1DPC 2R maksimum hız 6400+ MT/s'ye kadar.
• 2DPC 1R maksimum hız 6400+ MT/s'ye kadar.
• 2DPC 2R maksimum hız 6000+ MT/s'ye kadar.

Şimdi Force alsa ileride USB girişleri yetmediği zaman gidip kaliteli çoğaltıcı alsa belki 1kya kadar çıkacak Wi-Fi ve BT almak istese 1K da oradan ekle Force zaten 8bine gelmiş bunlar eksik olunca 10binlik hem daha fazla bağlantı girişi hem kablosuz imkanı varken karşısında bence pek bir alınabilirliği kalmıyor.

B850M-K alırdım ben olsam, Force da gereksiz pahalandı. B850M-K ile ikisi tam 6K bandında olmalıydı. Bizim esnaflar sağ olsunlar uçurdular yine. Burada biraz bol keseden atmışlar, 4 DIMM 2 DPC 2R 3600 MT/s ancak açılabiliyor, bilen adam 4800 vs. bile açamıyor. 4 DIMM SR 6000 1:1 açılabiliyor, açılamazsa 5600 olabiliyor maksimum. Zor işler, anlamayan adam beceremez. Tak çalıştır mümkün değil zaten. MSI bir de çok problematik AM5'te, şansa kalıyor. @STama ve @crystallreed Tomahawk kullanıcıları. Durumu en iyi onların özetleyeceğini düşünüyorum. Zira konularını çözmek tam anlamıyla 1 yıldan uzun sürdü. :)

''Sistem nasıl daha uzatılabilir?'' şeklinde düşünüldüğünde AM5'te anakart Gaming için düşünülüyorsa B650M-R ile X870E Hero arasında 1 FPS bile fark olmadığından kendi adıma da ilk anakarttan kısardım. Tabii RTX 5090 alıp da B650M-R takmazdım, orası ayrı. mATX kartların seveni ayrıdır, Triple Slot kallavi kartlar takıldığında genelde çok iyi durmuyor. AM5'te yine de anakart tarafında uçmaya gerek yok, 8 faz CPU VCORE sorunsuz götürüyor VRM Heatsink ile beraber. B850M-K, B850M Force en popülerleri. Ayrıca Ryzen 7000 5200 MT/s bellek frekans desteği belirten AMD neticesinde 1 DPC kartlar önem kazanıyor. 5200 üzeri göremeyen 7500F-7600 işlemciler mevcut örneğin. 1 DPC kartlar durumu kurtarma açısından önem arz ediyor. 6000 sınırdan açan ya da stabil kalamayan işlemciyi stabil edebiliyor gibi. Neticede EXPO da bir OC profili. Genel olarak önerilme sebepleri hem bu hem de F/P oluşları. Kendi adıma da bunu tercih ederdim bütçe kısmak adına. Zevkler ve renkler tartışılmaz onun haricinde, herkes istediği tercihi yapmakta özgürdür tabii. Sadece mantık çerçevesinde iletmem gerekirse bu şekilde olur.
Fark ettiyseniz ne VRM yazdım ne de anakartın özelliklerinden bahsettim. Bu yazdıklarınızı ben de biliyorum. Bu bütçede anlamsız sadece. Bu yazdıklarınızı bu bütçenin yarısı bütçeye sahip kişilere yazmanız daha anlamlı.

Canlı ve taze örneğim, profilimde sorunun konusu var 15 sayfada çözülemeyen ve ASUS ve Ram kiti değişimiyle çözüme ulaştım, gerektiği yerlerde bildiğim kadarıyla konuşurum ama gerçekten GLOBAL kendi forumu dahil problem kaynıyor. Fırsat varsa tercih edilmemeli, kendi fikrimdir.

Fark ettiyseniz ne VRM yazdım ne de anakartın özelliklerinden bahsettim. Bu yazdıklarınızı ben de biliyorum. Bu bütçede anlamsız sadece. Bu yazdıklarınızı bu bütçenin yarısı bütçeye sahip kişilere yazmanız daha anlamlı.

Keşke ATX olup da 1 DPC kartlar yaygınlaşsa, ama maalesef orta segmentte piyasada hiç yok. Bu 1 DPC olayı AM5'te özellikle önemli. 6000 açamayan işlemciler yaygın. Konu sahibi özellikle ATX anakart ve Ryzen 7800X3D gibi bir işlemciye niyeti varsa, bu sadece bir örnek, işlemci tarafında binning yapması gerekebilir. 6000 MT/s açamayan bir işlemciyi kullanmak da günümüz şartlarında bana çok mantıklı gelmiyor. Ryzen 7000'de bu vakalar yaygın, 9800X3D de vs. hayli azaldı. Silikon kısmen daha iyi denk geliyor. 5200'den 5600 MT/s desteği belirtmelerine şaşmamalı o yüzden.

@TechMad bir kasa içi görsel iletsin, Force ile 9070 XT Nitro+ bir bakalım.

Son düzenleme:
1774680400632.webp

@utkuversus Herkese hitap etmeyebilir, benim gibiler haricinde. :) Aktif RAM soğutucu ve 1 DPC kart benim için AM5'te olmazsa olmaz. Ama dense ki beyaz temalı bir sistem, akvaryum kasa vs. toplanıyor, o halde konu sahibine ilk önerim X870 Aorus ICE tarzı bir kart olurdu. İşlemci tarafında da Binning'e gitmesini söylerdim. Alıp iade edecek birkaç kez, ta ki 6000 1:1 verene denk. Veremeyen işlemci ile bence kimsenin işi olmamalı. Halen daha var 2 DPC kartlarda 6000 veremeyen ya da ciddi voltaj isteyen. Aynı voltaja diğer işlemci 6600 1:1 açıyor mesela. Normal kullanıcının bunlarla işi olmamalı, tak çalıştır 6000 CL30 açabilmeli. X3D diye RAM erişimi vs. kısıtlı ama, o kadar bütçe ayırıp da 6000 CL30 1:1 kullanamamak hakaret niteliğinde olur.

Gigabyte tarafında Aorus harici almazdım, MSI'deki sıkıntılar bir bir Gigabyte'da da var. ASUS tarafında da alınacak düzgün kart yok denk bütçede, fiyatlar hep birkaç kalem üstte. Klasik ASUS, şaşırtmıyor. Diğer firmaların X870 fiyatına ASUS B650-B850 satan bir firma. TUF kartları da kendim kullandım, halen daha kullanıyorum. BIOS, yazılımsal tarafına da fazlasıyla hakimim ama bundan sonrasında alacak olsam ROG altı almam ASUS'ta. BIOS yazan ekipte kimin hangi karta ne kadar özendiğini biliyorum. 1 DPC OC kartları haricinde ROG altı almam, aynı kuralı Gigabyte'da da uygularım. MSI kartlarda da Toma kullanan 10 kullanıcıdan 5 tanesi sıkıntı yaşıyor, dahil olduğum konuların %90'ı MSI ya da Gigabyte orta segment kartlar. Anakart konularında tecrübesine güvendiğim ve 1 yıldır çözülememiş sorunları totalde 50 sayfa uğraşıp çözdüğümüz arkadaşları konuya etiketleyeceğim, anakart tercihi konusunda görüşlerini aktarmalarını ve yaşadıkları sorunlarını aktarmalarını isterim. Konu sahibinin aynı süreçlerden geçmesini istemem, tüm çabam ona yönelik. Her şey görsellik değildir kanımca. @STama @crystallreed

1774681007604.webp

Farklı revizyonlar:

1774681029444.webp

1774681038009.webp

POST Code eklenebilmesi, bazı arkadaşlar eklenebileceğinden bihaber olsa da:

Son düzenleme: