R7 9800X3D & RTX 5080'li sistem önerisi

VRAM artacak. Beklemeye değer. 16 GB'le 4K da sıkıntı yaşamaktan iyidir.

Spike olayını PSU'nun toplam gücü ile değerlendirmeyin, PSU'ların spike dayanımı toplam gücünden fazla olur, örnek olarak 1000W bir PSU'nun spike dayanımı aşağı yukarı 1200W ve üzerinde olur.

Mesela NZXT C1200'ün spike dayanımı 1435W.

Tüketim olarak 620W kart diyelim, 150W CPU, 50W diğer bileşenler yine olsun 820W, 1000W çekmez, spike olayınıda yukarıda anlattım.

PSU prizden ürettiği güçten fazlasını çeker bu normal, verimlilik olayı.

LCD kısmı yazılımdan bir kere istediğiniz GIF'i ya da resmi koymanız yetiyor. Hafızasına kaydediyor. Ben push pull setup kullanıyorum. Push kısmında Lian Li TL fanlar var. Onların RPM'i anakarta bağlı. Pull kısmında içinden çıkan RX fanları taktım. Onların herhangi bir PWM bağlantısı yok direkt kontrolcüsüne bağlanıyor. Dolayısıyla içinden çıkan fanları anakarta bağlayıp PWM olarak ayarlayamıyorsunuz ve Corsair fanların curve ayarı için yazılımın açık kalması gerekiyor. Bende o yüzden iCUE üzerinden fixed 1400 RPM'e ayarladım üstteki fanları. Bu şekilde iCUE çalıştırmama gerek kalmıyor.

Biraz karmaşık oldu ama benim kullanım şeklimi anlatmaya çalıştım.

PSU'nun prizden çektiğinden bahsetmiyorum. Anakart vrmlerin PSU'dan çektiği güç CPU tüketiminden fazla olur. Sizin HWiNFO'ya da üreticinin maksimum TDP tüketimi ile PSU'dan talep edilen Total güç farklı bundan bahsediyorum. CPU'ya gücü VRM'ler sağlıyor. Ve VRM lerinde verimliliği %100 değil bunu anlatmaya çalışıyorum.

Ayrıca toplam tüketimi en az 800 900W olacak olan 5090'lı bir sistem için bence 1000W PSU yetersiz.
1200W PSU ile verimlilik daha fazla olur çünkü PSU'lar maksimum verimliliği yanlış hatırlamıyorsam genelde %50-%80 doluluk arasında veriyordu. Tabii markadan markaya oynama olabilir ancak genel olarak bu şekilde.

Son düzenleme:
anladım fan olayını sizden ama benim bunları baglamamda dert olabilir.

İzmirde bildiğiniz birileri var mı bu işlerle uğraşan anlayan ücreti karşılığı toplayalım ayarlayalım bunları.

Bir yandanda işte Fractal north xl alıp rgb ile uğraşmasam mı diye düşünüyorum.

Çok zor değil hocam. Eğer Lian Li TL alırsanız uygulamadan bir kere fan ve RGB ayarını yaptıktan sonra bir daha açmanıza gerek yok. Fan RPM'ini de uygulamadan bir kere "MB" yani motherboard seçerseniz tamamen anakarta bırakıyor RPM olayını. Onu da BIOS'tan istediğiniz gibi ayarlarsınız.

Push/pull konfigirasyonu yapıp yapmamak da size kalmış bir durum.

Macun sürüp parçaları birleştiriceksiniz olay bu sadece.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…