15295

Uzman
Arkadaşlar merhaba. Bu çöp oyunu yıllar önce bırakmıştım ama kardeşim rica ettiği için yüklemek istedim. Beraber girecektik. Yani her oyunu hatasız açan bilgisayar bu oyuna gelince çuvallıyor. LoL'de falan da sorun yok bu arada. Valorant'ta sadece sorun. Daha oyunu yeni yükledim. Eğitim moduna atıyor. Orada 15-20 saniye geçirdikten sonra ekran falan donuyor, hiçbir tepki yok. Sonrasında da sesler gidiyor. Bilgisayar kullanılmaz hale geliyor ve ben de mecbur yeniden başlatıyorum.

Biraz araştırdığımda XMP ile ilgili bir sorun olduğunu okudum. Benim RAM'ler 64 GB 6000 MHz Patriot. XMP falan da açık değil, DDR5-5600 MHz ayarında. BIOS'tan kendim değişmiştim. UCLK=MEMCLK falan RAM kısmı. İşlemcim 9800XD, ekran kartı ise 9070XT. Yaşadığım sorun da aynen yukarıdaki gibi. Vanguard'ı sil yükle yaptım, oyunu yönetici olarak çalıştırdım yine değişen bir şey yok.Aşağıda da olay görüntüleyicisinde bilgisayarı kapatmak zorunda kaldığım süre içerisindeki hata raporlarını atıyorum;

1779753317313.webp

Ayrıntılar kısmında kolay görünüm sekmesinde yazan yazı aynen şu:
Günlük Adı: Application
Kaynak: Application Error
Tarih: 26.05.2026 02:11:23
Olay Kimliği: 1000
Görev Kategorisi: (100)
Düzey: Hata
Anahtar sözcükler: Klasik
Kullanıcı: Yok
Bilgisayar: DESKTOP-8EJRSM1
Açıklama:
Hatalı uygulama adı: bad_module_info, sürüm: 0.0.0.0, zaman damgası: 0x00000000
Hatalı modül adı: unknown, sürüm: 0.0.0.0, zaman damgası: 0x00000000
Özel durum kodu: 0xc0000409
Hata uzaklığı 0x00007ff765fef43f
Hatalı işlem kimliği: 0x5af4
Uygulama başlangıç zamanı: 0x01dcec9bcca1865c
Hatalı uygulama yolu: bad_module_info
Hatalı modül yolu: unknown
Rapor kimliği: 420f44be-2cac-4a75-9753-0333c497b224
Hatalı paket tam adı:
Hatalı paketle ilgili uygulama kimliği:
Olay Xml'si:
<Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">
<System>
<Provider Name="Application Error" />
<EventID Qualifiers="0">1000</EventID>
<Version>0</Version>
<Level>2</Level>
<Task>100</Task>
<Opcode>0</Opcode>
<Keywords>0x80000000000000</Keywords>
<TimeCreated SystemTime="2026-05-25T23:11:23.4346496Z" />
<EventRecordID>46439</EventRecordID>
<Correlation />
<Execution ProcessID="0" ThreadID="0" />
<Channel>Application</Channel>
<Computer>DESKTOP-8EJRSM1</Computer>
<Security />
</System>
<EventData>
<Data>bad_module_info</Data>
<Data>0.0.0.0</Data>
<Data>00000000</Data>
<Data>unknown</Data>
<Data>0.0.0.0</Data>
<Data>00000000</Data>
<Data>c0000409</Data>
<Data>00007ff765fef43f</Data>
<Data>5af4</Data>
<Data>01dcec9bcca1865c</Data>
<Data>unknown</Data>
<Data>420f44be-2cac-4a75-9753-0333c497b224</Data>
<Data>
</Data>
<Data>
</Data>
</EventData>
</Event>

Yardımcı olan herkese şimdiden çok teşekkür ediyorum. Yani Tanrı bile bana bu illetten uzak durmam için mesaj veriyor. Ama kardeşim bir kere girelim, kırma beni dedi :D

Son düzenleyen: Moderatör:
Arkadaşlar merhaba. Bu çöp oyunu yıllar önce bırakmıştım ama kardeşim rica ettiği için yüklemek istedim. Beraber girecektik. Yani her oyunu hatasız açan bilgisayar bu oyuna gelince çuvallıyor. LoL'de falan da sorun yok bu arada. Valorant'ta sadece sorun. Daha oyunu yeni yükledim. Eğitim moduna atıyor. Orada 15-20 saniye geçirdikten sonra ekran falan donuyor, hiçbir tepki yok. Sonrasında da sesler gidiyor. Bilgisayar kullanılmaz hale geliyor ve ben de mecbur yeniden başlatıyorum.

Biraz araştırdığımda XMP ile ilgili bir sorun olduğunu okudum. Benim RAM'ler 64 GB 6000 MHz Patriot. XMP falan da açık değil, DDR5-5600 MHz ayarında. BIOS'tan kendim değişmiştim. UCLK=MEMCLK falan RAM kısmı. İşlemcim 9800XD, ekran kartı ise 9070XT. Yaşadığım sorun da aynen yukarıdaki gibi. Vanguard'ı sil yükle yaptım, oyunu yönetici olarak çalıştırdım yine değişen bir şey yok.Aşağıda da olay görüntüleyicisinde bilgisayarı kapatmak zorunda kaldığım süre içerisindeki hata raporlarını atıyorum;

Eki Görüntüle 252073

Ayrıntılar kısmında kolay görünüm sekmesinde yazan yazı aynen şu:
Günlük Adı: Application
Kaynak: Application Error
Tarih: 26.05.2026 02:11:23
Olay Kimliği: 1000
Görev Kategorisi: (100)
Düzey: Hata
Anahtar sözcükler: Klasik
Kullanıcı: Yok
Bilgisayar: DESKTOP-8EJRSM1
Açıklama:
Hatalı uygulama adı: bad_module_info, sürüm: 0.0.0.0, zaman damgası: 0x00000000
Hatalı modül adı: unknown, sürüm: 0.0.0.0, zaman damgası: 0x00000000
Özel durum kodu: 0xc0000409
Hata uzaklığı 0x00007ff765fef43f
Hatalı işlem kimliği: 0x5af4
Uygulama başlangıç zamanı: 0x01dcec9bcca1865c
Hatalı uygulama yolu: bad_module_info
Hatalı modül yolu: unknown
Rapor kimliği: 420f44be-2cac-4a75-9753-0333c497b224
Hatalı paket tam adı:
Hatalı paketle ilgili uygulama kimliği:
Olay Xml'si:
<Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">
<System>
<Provider Name="Application Error" />
<EventID Qualifiers="0">1000</EventID>
<Version>0</Version>
<Level>2</Level>
<Task>100</Task>
<Opcode>0</Opcode>
<Keywords>0x80000000000000</Keywords>
<TimeCreated SystemTime="2026-05-25T23:11:23.4346496Z" />
<EventRecordID>46439</EventRecordID>
<Correlation />
<Execution ProcessID="0" ThreadID="0" />
<Channel>Application</Channel>
<Computer>DESKTOP-8EJRSM1</Computer>
<Security />
</System>
<EventData>
<Data>0.0.0.0</Data>
<Data>00000000</Data>
<Data>unknown</Data>
<Data>0.0.0.0</Data>
<Data>00000000</Data>
<Data>c0000409</Data>
<Data>00007ff765fef43f</Data>
<Data>5af4</Data>
<Data>01dcec9bcca1865c</Data>
<Data>unknown</Data>
<Data>420f44be-2cac-4a75-9753-0333c497b224</Data>
<Data>
</Data>
<Data>
</Data>
</EventData>
</Event>

Yardımcı olan herkese şimdiden çok teşekkür ediyorum. Yani Tanrı bile bana bu illetten uzak durmam için mesaj veriyor. Ama kardeşim bir kere girelim, kırma beni dedi :D

Yazılımsal, Driver ve OS kaynaklı problemleri bir kenara bırakırsak ben size 2x32 GB DR modüller için AM5 rehberi ileteceğim, onu uygulamanızda fayda var. Sorunu çözebilir, Valorant'ı RAM stabilite testi olarak kullananlar mevcut. RAM'e hassas bir oyun, denemekte fayda var. Size BIOS optimizasyonu gerekebilir, BIOS güncel değilse güncelleyin. Oyun kaynaklı ya da diğer yazılımsal sebepleri dışlayarak bu önerileri sunuyorum, şans verip deneyin. 6000 MT/s 1:1 mod 2x32 GB ayarlayıp stabil edin. Clear CMOS işlemi gerçekleştirin ve stok ayarlarda tekrar bakın. GPU'yu da aynı şekilde stok, Default ayarlara çekin Radeon App'ten. Curve Optimizer ya da DRAM alakalı aplikasyon çökmesi gerçekleşebilir, bu mümkündür sürücü haricindeki problemler dışında. Driver'ı Downgrade edip deneyebilirsin DDU ile güvenli modda sildikten sonra. Deneme yanılma olmadan sendeki sıkıntıyı çözmek açıkçası çok mümkün olmaz.

Bu rehberi takip edin, AM5'e özeldir ve bu sistemlerde uygulanması elzemdir. Integrated Graphics ve Fast Boot BIOS'tan kapatın, Bank Refresh Mode Normal çekin ve üzerine EXPO açıp rehberdeki ayarları girin, sonrasında kaydedip çıkın. Stabilite testleri vs. İlgili kısımda bahsedildi. DRAM, Curve Optimizer, sürücü, OS ve oyunun kendisi kaynaklı yazılımsal problemler mümkündür. Deneme yanılma yöntemiyle ancak çözülebilir. Valorant harici hiçbir oyunda sorun yok ise oyunun kendisi de sorunlu olabilir, ayrıca RAM'e de hassastır dediğim gibi. 6000 MT/s 1:1 mod (UCLK=MCLK) ayarlaması sonucu tekrardan göz atın.

Yazılımsal, Driver ve OS kaynaklı problemleri bir kenara bırakırsak ben size 2x32 GB DR modüller için AM5 rehberi ileteceğim, onu uygulamanızda fayda var. Sorunu çözebilir, Valorant'ı RAM stabilite testi olarak kullananlar mevcut. RAM'e hassas bir oyun, denemekte fayda var. Size BIOS optimizasyonu gerekebilir, BIOS güncel değilse güncelleyin. Oyun kaynaklı ya da diğer yazılımsal sebepleri dışlayarak bu önerileri sunuyorum, şans verip deneyin. 6000 MT/s 1:1 mod 2x32 GB ayarlayıp stabil edin. Clear CMOS işlemi gerçekleştirin ve stok ayarlarda tekrar bakın. GPU'yu da aynı şekilde stok, Default ayarlara çekin Radeon App'ten. Curve Optimizer ya da DRAM alakalı aplikasyon çökmesi gerçekleşebilir, bu mümkündür sürücü haricindeki problemler dışında. Driver'ı Downgrade edip deneyebilirsin DDU ile güvenli modda sildikten sonra. Deneme yanılma olmadan sendeki sıkıntıyı çözmek açıkçası çok mümkün olmaz.

Bu rehberi takip edin, AM5'e özeldir ve bu sistemlerde uygulanması elzemdir. Integrated Graphics ve Fast Boot BIOS'tan kapatın, Bank Refresh Mode Normal çekin ve üzerine EXPO açıp rehberdeki ayarları girin, sonrasında kaydedip çıkın. Stabilite testleri vs. İlgili kısımda bahsedildi. DRAM, Curve Optimizer, sürücü, OS ve oyunun kendisi kaynaklı yazılımsal problemler mümkündür. Deneme yanılma yöntemiyle ancak çözülebilir. Valorant harici hiçbir oyunda sorun yok ise oyunun kendisi de sorunlu olabilir, ayrıca RAM'e de hassastır dediğim gibi. 6000 MT/s 1:1 mod (UCLK=MCLK) ayarlaması sonucu tekrardan göz atın.

Hocam öncelikle bu şahane rehber için çok teşekkür ediyorum. Çok değerli bir külliyata benziyor. Okuyacağım.
İkinci olarak; şöyle ki, benim BIOS güncel. Fakat AMD EXPO ayarı kapalı. Çünkü sistemi ilk aldıgımda birkaç kere kapanmıştı bilgisayar. Ondan sonra uzun bir süre bekledim, BIOS update üstüne update geldi. En son 4.21 geldi. Ben aldığımda 3.05 falan vardı. En son BIOS güncellediğimde EXPO açık 6000 MHz deneyeyim dedim ama yine sistem kapandı kendiliğinden bir süre sonra. Uyuşmazlık falan sanırsam bilmiyorum. 5800 falan da denedim, ama en stabil 5600'de. Anakartım X870 Pro RS bu arada, ASRock.

Bütün bunları göz önüne alırsak, yine de dediğiniz ayarları yapmamı önerir misiniz? Bu arada çok deneyimli birisi değilim böyle detaylı donanım konularında. Yine de yapabilirim değil mi rehber yardımıyla?

Bu arada, DDU ile ekran kartı sürücümü silip yeniden kurdum. Başka kücük detayları da uyguladım tam ekran iyileştirmelerini kapatmak veya Windows üzerinde exploit protection ayarlarını falan da yaptım. Sorun yine cözülmedi.

Hocam öncelikle bu şahane rehber için çok teşekkür ediyorum. Çok değerli bir külliyata benziyor. Okuyacağım.
İkinci olarak; şöyle ki, benim BIOS güncel. Fakat AMD EXPO ayarı kapalı. Çünkü sistemi ilk aldıgımda birkaç kere kapanmıştı bilgisayar. Ondan sonra uzun bir süre bekledim, BIOS Update üstüne Update geldi. En son 4.21 geldi. Ben aldığımda 3.05 falan vardı. En son BIOS güncellediğimde EXPO açık 6000 MHz deneyeyim dedim ama yine sistem kapandı kendiliğinden bir süre sonra. Uyuşmazlık falan sanırsam bilmiyorum. 5800 falan da denedim ama en stabil 5600'de. Anakartım X870 Pro RS bu arada, ASRock.

Bütün bunları göz önüne alırsak, yine de dediğiniz ayarları yapmamı önerir misiniz? Bu arada çok deneyimli birisi değilim böyle detaylı donanım konularında. Yine de yapabilirim değil mi rehber yardımıyla?

Bu arada, DDU ile ekran kartı sürücümü silip yeniden kurdum. Başka kücük detayları da uyguladım tam ekran iyileştirmelerini kapatmak veya Windows üzerinde exploit protection ayarlarını falan da yaptım. Sorun yine cözülmedi.

Bahsettiğiniz durum DRAM tarafına işaret ediyor, Valorant'ı da hesaba katınca ihtimal dahilinde. Çok sınırda ise bu oyun problem çıkartıyor diğer oyunların aksine, RAM'e çok hassas. O rehberi uygulamanda fayda var, ASRock AM5'te şu an için önermiyoruz. BIOS son sürüme güncellediğinizden emin olun, bu kartlarda PBO ve VSOC ile alakalı birtakım sıkıntılar sonucu X3D burn hadiseleri mevcut.

Bahsettiğiniz durum DRAM tarafına işaret ediyor, Valorant'ı da hesaba katınca ihtimal dahilinde. Çok sınırda ise bu oyun problem çıkartıyor diğer oyunların aksine, RAM'e çok hassas. O rehberi uygulamanda fayda var, ASRock AM5'te şu an için önermiyoruz. BIOS son sürüme güncellediğinizden emin olun, bu kartlarda PBO ve VSOC ile alakalı birtakım sıkıntılar sonucu X3D burn hadiseleri mevcut.

Rehberi uygulayayım o zaman. Ama sanırım gece gece biraz da uykunun etkisiyle dediğinizi tam olarak anlayamadım. Önermediğiniz şey ne tam olarak? Rehberdeki ayarları yapmak mı?

Rehberi uygulayayım o zaman. Ama sanırım gece gece biraz da uykunun etkisiyle dediğinizi tam olarak anlayamadım. Önermediğiniz şey ne tam olarak? Rehberdeki ayarları yapmak mı?
Hocam bir de rehberde baktım da hazır ayarlar var sanırım MSI, ASUS veyahut Gigabyte için. Benim set tam olarak şu şekilde;
Patriot Viper Venom 64 GB 6000 MHz CL30 (2x32) / ASRock RX 9070 XT Steel Legend / ASRock X870 Pro RS WiFi / AMD Ryzen 7 9800X3D.
Bunlar için bir manuel tuning ayarı var mıydı?

Şu an için AM5 ASRock kartlarda BIOS olarak son sürüme güncel olduğunuzdan emin olun, eğer Beta mevcut ise bir önceki sürüme kurun. X3D burn sorunları vardı bu kartlarda, anlık voltaj dengesizliği ve Spiking denen voltaj sıçraması neticesinde aralıklı olarak bu sorunlar gündemdeydi. Sonrasında AGESA ve BIOS Update ile bu sorunun önüne geçildi, o açıdan eski sürümde durmayın. Dediğim şekilde en güncel sürüm hangisi ise ASRock özelinde o sürüme geçiş sağlayın.

Rehberde 6000 CL30 için ayarları geçirebilirsin, 1:1 mod UCLK=MCLK olarak uygulamanda sakınca yok. AGESA 1.3.0.1 en güncelidir, ona geçin mümkünse. Integrated Graphics ve Fast Boot kapatın. Memory Context Restore, Power Down tercihen kapalı kalsın. Bank Refresh Mode Normal kalacak Patriot için, bu elzem. Bir de rehberde bahsedilen Nitro ayarları var, bu kısımda Burst 1x-1x ve DFE Bias 0-1 bırakabilirsin. Stabilite artışı verecektir. SD-DD timing'leri ise 1 bırakmayın, 8 bırakın. Onu da ilgili kısımda görseller eşliğinde bahsettim.

Her şeye rağmen düzelmezse sonra diğer seçeneklere bakmak lazım. Sizde zaten EXPO açılamıyor, ilk şüpheli benim gözümde o. Valorant'ın kendisi sorunlu bir oyun olsa da 5600 1:1 sınırdaysa sendeki aplikasyon çökmesinden sorumlu olabilir. Denemek lazım, rehber uzun gibi görünse de aslında uygulaman gereken adımlar sadece 10 adet görselden ibaret. ASUS anakartlara özel ayarlar kısmından uygulamaya başlaman iyi olur. Stabilite testleri gerekecek, sonucu iletirsiniz.

Şu an için AM5 ASRock kartlarda BIOS olarak son sürüme güncel olduğunuzdan emin olun, eğer Beta mevcut ise bir önceki sürüme kurun. X3D burn sorunları vardı bu kartlarda, anlık voltaj dengesizliği ve Spiking denen voltaj sıçraması neticesinde aralıklı olarak bu sorunlar gündemdeydi. Sonrasında AGESA ve BIOS Update ile bu sorunun önüne geçildi, o açıdan eski sürümde durmayın. Dediğim şekilde en güncel sürüm hangisi ise ASRock özelinde o sürüme geçiş sağlayın.

Rehberde 6000 CL30 için ayarları geçirebilirsin, 1:1 mod UCLK=MCLK olarak uygulamanda sakınca yok. AGESA 1.3.0.1 en güncelidir, ona geçin mümkünse. Integrated Graphics ve Fast Boot kapatın. Memory Context Restore, Power Down tercihen kapalı kalsın. Bank Refresh Mode Normal kalacak Patriot için, bu elzem. Bir de rehberde bahsedilen Nitro ayarları var, bu kısımda Burst 1x-1x ve DFE Bias 0-1 bırakabilirsin. Stabilite artışı verecektir. SD-DD timing'leri ise 1 bırakmayın, 8 bırakın. Onu da ilgili kısımda görseller eşliğinde bahsettim.

Her şeye rağmen düzelmezse sonra diğer seçeneklere bakmak lazım. Sizde zaten EXPO açılamıyor, ilk şüpheli benim gözümde o. Valorant'ın kendisi sorunlu bir oyun olsa da 5600 1:1 sınırdaysa sendeki aplikasyon çökmesinden sorumlu olabilir. Denemek lazım, rehber uzun gibi görünse de aslında uygulaman gereken adımlar sadece 10 adet görselden ibaret. ASUS anakartlara özel ayarlar kısmından uygulamaya başlaman iyi olur. Stabilite testleri gerekecek, sonucu iletirsiniz.
IMG_6505.webp
IMG_6506.webp
IMG_6507.webp
IMG_6508.webp

Hocam dediğiniz tüm her şeyi yaptım. Bank Refresh Mode ayarı bende normal yoktu onu autoda bıraktım.

Onun dışında biraz yapay zekadan yardım aldım. Rehberdeki ASUS AM5 ayarlarının birkaçını yapmadım.

GPT şöyle dedi onlar için;
Bunları şu anda yapmayalım.

Sebep şu: Bu ekran artık ikinci aşama timing sıkılaştırma kısmı. Senin sistem daha önce 6000 EXPO’da kapanıyordu. Biz şu an önce “6000 1:1 stabil açılıyor mu?”yu kanıtlamalıyız.

Bu görseldekilerden biz zaten en kritik kısmı yaptık:

• TrdrdSd = 8 ✅
  • TrdrdDd = 8 ✅
  • TwrwrSd = 8 ✅
  • TwrwrDd = 8 ✅

Ama şu değerleri şimdilik girmeyelim:

• TrdrdScl = 6.
  • TwrwrScl = 6.
  • Twrrd = 2.
  • Trdwr = 16.
  • İBUF LPWR Mode = Disabled.

Özellikle Twrrd 2 ve TwrwrScl 6 bazı sistemlerde stabiliteyi bozabilir. Bizim ilk profil zaten EXPO’dan daha güvenli hâle geldi; bunu test etmeden daha da sıkılaştırmak teşhisi karıştırır.

Şimdi biraz test edeceğim.

IMG_6505.webp
IMG_6506.webp
IMG_6507.webp
IMG_6508.webp

Hocam dediğiniz tüm her şeyi yaptım. Bank Refresh Mode ayarı bende normal yoktu onu autoda bıraktım.

Onun dışında biraz yapay zekadan yardım aldım. Rehberdeki Asus AM5 ayarlarının birkaçını yapmadım.

Sebep şu: Bu ekran artık ikinci aşama timing sıkılaştırma kısmı. Senin sistem daha önce 6000 EXPO’da kapanıyordu. Biz şu an önce “6000 1:1 stabil açılıyor mu?”yu kanıtlamalıyız.

• TrdrdSd = 8 ✅
  • TrdrdDd = 8 ✅
  • TwrwrSd = 8 ✅
  • TwrwrDd = 8 ✅

• TrdrdScl = 6
  • TwrwrScl = 6
  • Twrrd = 2
  • Trdwr = 16
  • iBUF LPWR Mode = Disabled

Özellikle Twrrd 2 ve TwrwrScl 6 bazı sistemlerde stabiliteyi bozabilir. Bizim ilk profil zaten EXPO’dan daha güvenli hâle geldi; bunu test etmeden daha da sıkılaştırmak teşhisi karıştırır.

Düzenleme; masaüstüne falan bekledim, tarayıcı Steam Discord vesaire açtım. Ancak Valorant'a girince yine aynı şey oldu.

Düzenleme 2: stok ayarlara geçtim her şeyi defaulta aldım biosta. Oyunda hicbir sıkıntı cıkmadı. Eğitimi tamamladım.

Düzenleme 3;;
UCLK=MCLK yaptım, stok ayar 4800 MHz idi. 5400 yaptım.
Öyle deneyince sorun olmadı. 1 saat falan oynadım.
Fakat aklımı şu kurcalıyor; acaba sadece eğitim modunda mı oluyordu sıkıntı? Daha başka hiçbir şey denemedim. Son ayarım 5400 MHz, EXPO kapalı ve UCLK=MCLK.

Uykum da var biraz o yüzden daha fazla ugrasamayacağım.

Son ayarlarım bu şekilde oldu:
1779772835464.webp

Normalde elle tek tek curve optimizer ayarlarını yapıyordum. Hazır preset varken onu yapayım dedim. Birkaç gün böyle kullanayım. Oyunlarda falan sıkıntı olursa geri çekerim ayarları. Ama 6000 MHz'de asla çalıştıramayacağım muhtemelen bu anakartta bu RAM'i. Bir tek onu bilirim :D

@Ayhan Dönmez hocam çok teşekkür ediyorum yardımınız için. Yine de birnevi sizin öneriniz çözmüş oldu sorunumu. Sizin başka tavsiyeleriniz var mı bu ayarlara ek?

Son düzenleme:
Eki Görüntüle 252080Eki Görüntüle 252081Eki Görüntüle 252082Eki Görüntüle 252083

Onun dışında biraz yapay zekadan yardım aldım. Rehberdeki Asus AM5 ayarlarının birkaçını yapmadım.

• TrdrdSd = 8 ✅
  • TrdrdDd = 8 ✅
  • TwrwrSd = 8 ✅
  • TwrwrDd = 8 ✅

• TrdrdScl = 6
  • TwrwrScl = 6
  • Twrrd = 2
  • Trdwr = 16
  • iBUF LPWR Mode = Disabled

Düzenleme; masaüstüne falan bekledim, tarayıcı steam discord vesaire açtım. Ancak Valoranta girince yine aynı şey oldu.

Düzenleme 2: stok ayarlara geçtim her şeyi defaulta aldım biosta. oyunda hicbir sıkıntı cıkmadı. eğitimi tamamladım.

Düzenleme 3;;
UCLK=MCLK yaptım, stok ayar 4800 MHz idi. 5400 yaptım.
Öyle deneyince sorun olmadı. 1 saat falan oynadım.
Fakat aklımı şu kurcalıyor; acaba sadece eğitim modunda mı oluyordu sıkıntı? Daha başka hiçbir şey denemedim. Son ayarım 5400 Mhz, EXPO kapalı ve UCLK=MCLK.

Uykum da var biraz o yüzden daha fazla ugrasamayacağım.

Son ayarlarım bu şekilde oldu:
Eki Görüntüle 252085

Normalde elle tek tek curve optimizer ayarlarını yapıyordum. hazır preset varken onu yapayım dedim. birkaç gün böyle kullanayım. oyunlarda falan sıkıntı olursa geri çekerim ayarları. ama 6000 MHz'de asla çalıştıramayacağım muhtemelen bu anakartta bu RAM'i. Bir tek onu bilirim :D

@Ayhan Dönmez hocam çok teşekkür ediyorum yardımınız için. Yine de birnevi sizin öneriniz çözmüş oldu sorunumu. Sizin başka tavsiyeleriniz var mı bu ayarlara ek?

@15295 R7 9800X3D'de çok görülmüş şey değil bu aslında. R7 7800X3D olsa IMC yetersiz gelip de 5400-5600 1:1 mod ötesi göremeyeceğini kabul edebilirdik. AM5 Thermalright Secure Frame vs. takıyor musun ya da soğutucu baskısı çok mu fazla? İkisi de bu tarz instabiliteye sebep olabilir, AIO ya da kule tipi montajında vidaları çapraz sırasıyla 2-3 tur sıkıp dönmediği yerde bırakmanız lazım. Belki bir diğer sebebi budur, pin teması kaynaklı sıkıntı olabilir. RAM'leri A2-B2, soldan 2. Ve 4. Slotlara taktığınızdan emin misiniz?

Patriot DR ve 2x32 GB sizde, IMC zorlar ama en azından 6000 1:1 mod verebilmesi lazımdı. 5600 1:1 dahi sizde stabil açılamıyor anladığım kadarıyla. Kendi adıma remount, sök tak işlemi uygulayıp tekrardan durum değerlendirmesi yapardım.

Integrated Graphics, MCR (Memory Context Restore), PDM (Power Down), Fast Boot kapattınız mı? Bank Refresh Mode 1.3.0.1 AGESA'da olması lazımdı aslında, Search edip baktınız mı BIOS'tan? ZenTimings A2-B2 iletin, bir bakalım. Programdan Tools kısmından DIMM Telemetri verilerini de iletin. Vanguard aktifken bu program açılmaz ya da değerleri okutmaz, devre dışı bırakın. FACEIT yüklüyse de silinmesi lazım. Program PawnIO kuracak, ona izin verin. Yoksa hata alırsınız.

Patriot 2x32 olduğundan M-Die gelme riski de var. Belki bu stabilite kaybının sebebi o olabilir, A-Die ya da H-Die olmayabilir. DIMM Telemetri'de Die bilgisi görünmezse HWiNFO'dan iletin. Rehberde nasıl Die bilgisi öğrenebileceğiniz yazıyor.

@15295 R7 9800X3D'de çok görülmüş şey değil bu aslında. R7 7800X3D olsa IMC yetersiz gelip de 5400-5600 1:1 mod ötesi göremeyeceğini kabul edebilirdik. AM5 Thermalright Secure Frame vs. takıyor musun ya da soğutucu baskısı çok mu fazla? İkisi de bu tarz instabiliteye sebep olabilir, AIO ya da kule tipi montajında vidaları çapraz sırasıyla 2-3 tur sıkıp dönmediği yerde bırakmanız lazım. Belki bir diğer sebebi budur, pin teması kaynaklı sıkıntı olabilir. RAM'leri A2-B2, soldan 2. Ve 4. Slotlara taktığınızdan emin misiniz?

Patriot DR ve 2x32 GB sizde, IMC zorlar ama en azından 6000 1:1 mod verebilmesi lazımdı. 5600 1:1 dahi sizde stabil açılamıyor anladığım kadarıyla. Kendi adıma remount, sök tak işlemi uygulayıp tekrardan durum değerlendirmesi yapardım.

Integrated Graphics, MCR (Memory Context Restore), PDM (Power Down), Fast Boot kapattınız mı? Bank Refresh Mode 1.3.0.1 AGESA'da olması lazımdı aslında, Search edip baktınız mı BIOS'tan? ZenTimings A2-B2 iletin, bir bakalım. Programdan Tools kısmından DIMM Telemetri verilerini de iletin. Vanguard aktifken bu program açılmaz ya da değerleri okutmaz, devre dışı bırakın. FACEIT yüklüyse de silinmesi lazım. Program PawnIO kuracak, ona izin verin. Yoksa hata alırsınız.

Patriot 2x32 olduğundan M-Die gelme riski de var. Belki bu stabilite kaybının sebebi o olabilir, A-Die ya da H-Die olmayabilir. DIMM Telemetri'de Die bilgisi görünmezse HWiNFO'dan iletin. Rehberde nasıl Die bilgisi öğrenebileceğiniz yazıyor.
Öncelikle çok teşekkür ediyorum değerli yanıtınız için.
Sıvı soğutucu kullanıyorum Arctic Liquid Freezer III 360. Montaj yaparken aynen dediğiniz gibi yaptım önce çaprazdaki vidaları sıktım. Çok da sıkmadım dönmediği yerde bıraktım direkt.

RAM’ler de anakartın kullanım kılavuzunda söylenildiği yerde. 2. Ve 4. Slotlarda.

BIOSU defaulta çevirip ilk ayarları yaptığımda dediğiniz her şeyi yapmıştım. Fast Boot falan hepsini kapattım. Sadece Integrated Graphics bende yoktu, onu GPT’ye sordum. DGPU only olarak geçiyormuş onu enabled yap dedi yaptım. Onun dışında tüm ayarların görselini atmıştım yukarıda. Orada da var çoğu. Aynen dediğiniz gibi hepsi.

Ben aslında 5600 EXPO kapalı bir şekilde aylardır kullanıyorum ve hiç sorun yaşamadım. Performans açısında da çok fazla bir kaybım yok diye kurcalamadım. Şimdi Valorant’ta da sorun olmasın diye son ayarları yaparken 5400’e düşüreyim tam olsun dedim.

Secure Frame dediğiniz şey işlemcinin etrafında sıvı soğutucu takarken taktığımız şey ise evet o da var.

Şimdi bilgisayara geçince dediğiniz işlemleri yapacağım. Bunları BIOSU yine defaulta çekip, en başta söylediğiniz ayarları yaptıktan sonra mı yapayım? Yoksa 6000 EXPO olması yeterli olur mu? 6000 EXPO olsa yeter sanırım. Onda da sorun yaşıyoruz sonuçta. Curve Optimizerları falan sıfırlayayım mı?

Öncelikle çok teşekkür ediyorum değerli yanıtınız için.
Sıvı soğutucu kullanıyorum Arctic Liquid Freezer III 360. Montaj yaparken aynen dediğiniz gibi yaptım önce çaprazdaki vidaları sıktım. Çok da sıkmadım dönmediği yerde bıraktım direkt.

RAM’ler de anakartın kullanım kılavuzunda söylenildiği yerde. 2. ve 4. slotlarda.

BIOSU defaulta çevirip ilk ayarları yaptığımda dediğiniz her şeyi yapmıştım. Fast Boot falan hepsini kapattım. Sadece Integrated Graphics bende yoktu, onu GPT’ye sordum. dGPU only olarak geçiyormuş onu enabled yap dedi yaptım. Onun dışında tüm ayarların görselini atmıştım yukarıda. Orda da var çoğu. Aynen dediğiniz gibi hepsi.

Ben aslında 5600 EXPO kapalı bir şekilde aylardır kullanıyorum ve hiç sorun yaşamadım. Performans açısında da çok fazla bir kaybım yok diye kurcalamadım. Şimdi Valorant’ta da sorun olmasın diye son ayarları yaparken 5400’e düşüreyim tam olsun dedim.

Secure Frame dediğiniz şey işlemcinin etrafında sıvı soğutucu takarken taktığımız şey ise evet o da var.

Şimdi bilgisayara geçince dediğiniz işlemleri yapacağım. Bunları BIOSU yine defaulta çekip, en başta söylediğiniz ayarları yaptıktan sonra mı yapayım? Yoksa 6000 EXPO olması yeterli olur mu? 6000 EXPO olsa yeter sanırım. Onda da sorun yaşıyoruz sonuçta. Curve Optimizerları falan sıfırlayayım mı?

Sizde tüm ayarların stokta kalıp sadece 6000 1:1 ya da en kötü ihtimalle 5600 1:1 denemesi yapılması lazım. Bir sorun olduğu aşikar, ASRock'ta GFX OFF diye aratın, bu ayarı Enable yapın. DGPU Only modunu da Enable edin eş zamanlı. BIOS'tan görsel iletin, bakalım.