emrecan

Gelişen
Merhaba, sistemimi yeni topladım. İşlemciyi Cinebench R23 testine soktum ve maksimum 88 dereceleri gördü. Boşta ise 43-45 derece arası geziniyor. Sıcaklık bana biraz fazla geldi, bir yerde yanlış mı yaptım acaba? Termal macun olarak ZM-STC10 kullandım. BIOS'tan herhangi bir ayar yapmadım, sadece XMP profilini aktif hale getirdim RAM hızı için. Cinebench R23 puanım ise şöyle;
Anakart: Gigabyte B850M Force.
İşlemci soğutucu: Thermalright Phantom 120 EVO.

aa.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba, sistemimi yeni topladım. İşlemciyi Cinebench R23 testine soktum ve maksimum 88 dereceleri gördü. Boşta ise 43-45 derece arası geziniyor. Sıcaklık bana biraz fazla geldi, bir yerde yanlış mı yaptım acaba? Termal macun olarak ZM-STC10 kullandım. BIOS'tan herhangi bir ayar yapmadım, sadece XMP profilini aktif hale getirdim RAM hızı için. Cinebench R23 puanım ise şöyle;
Anakart: Gigabyte B850M Force.
İşlemci soğutucu: Thermalright Phantom 120 EVO.

Eki Görüntüle 232693

Yanlış bilmiyorsam o işlemci zaten oyun işlemcisi gibi bir şey. Testlerde sıcak çıkması normal geldi zaten o işlemci 3D cash yapısı sebebi ile bu tarz sentetik testler için değil daha çok.

Yanlış bilmiyorsam o işlemci zaten oyun işlemcisi gibi bir şey. Testlerde sıcak çıkması normal geldi zaten o işlemci 3D cash yapısı sebebi ile bu tarz sentetik testler için değil daha çok.
Hocam bazı testlere forumdaki konulara baktığımda çok daha düşük değerleri alanlar var acaba termal macunda veya farklı bir yerde yanlış yapmış olabilir miyim? BIOS'tan herhangi bir ayar yapmama gerek var mı performans ve sıcaklık için? Çok fazla anlamıyorum ama Curve Optimizer gibi ayarlar gördüm.

Gayet iyi değerler bence hiçbir sorun yok.

Curve Optimizer ise yapılabilir ancak -30 -25 gibi değerler test edilerek yapılabilir. Yani misal -30 yaparsınız ama mavi ekran yerseniz -25 denersiniz gibi. Bununla ilgili konular ve YouTube videoları mevcut.

Gayet iyi değerler bence hiçbir sorun yok.

Curve Optimizer ise yapılabilir ancak -30 -25 gibi değerler test edilerek yapılabilir. Yani misal -30 yaparsınız ama mavi ekran yerseniz -25 denersiniz gibi. Bununla ilgili konular ve YouTube videoları mevcut.

Bahsettiğiniz işlemlerin sisteme ve oyun oynarken ne gibi artıları ve eksileri olur?

Bahsettiğiniz işlemlerin sisteme ve oyun oynarken ne gibi artıları ve eksileri olur?

Curve gereksiz yere fazla voltaj almasını engelliyor bir bakıma voltajı düşürüyor. -30 -20 gibi değerler girilerek negatif daha az ısınıyor ve daha az ısındığı için daha yüksek frekanslara çıkabiliyor. Tabii soğutucu vs de önemli bir faktör. Yani deneme yapılabilir. -30 iyi bir değer olmazsa 25 ve 20 denenebilir. Ben 9700X kullanıyorum -15 oluyor 20 de mavi ekran ya da kilitlenmeler oluyor. X3D işlemciler daha rahat yapabiliyor.
Curve Optimizer çekirdekler tek tek ayrı değerler de girilebiliyor bu biraz test vs gerektiriyor. Basit yöntem ise all Core tüm çekirdekler yapmak. Dediğim gibi forumda bununla ilgili konular vs vardır. YouTube'da videolar var öğretici alta örnek bir video ekledim.
Ancak tekrar belirtiyorum aldığınız değerler normal ve uğraşmak istemezseniz yapamam derseniz sorun olmaz. Zaten bunlar stress testleri oyunlarda bu kadar sıcaklık olmayacak.