UnkownTecho

Uzman
Arkadaşlar 9800X3D işlemcisi aldım fakat Turbo mod açarak 9800X3D işlemcisini 8 çekirdek yapabiliyoruz. Ne gibi farkları olur? 9800X3D işlemcisi Turbo mod ile daha mı iyi hale geliyor işlemci tabanlı oyunlarda?

Dosya Ekleri

• IMG_0159.webp
    IMG_0159.webp
    549,4 KB · Görüntüleme: 76
Son düzenleyen: Moderatör:
Arkadaşlar 9800X3D işlemcisi aldım fakat Turbo mod açarak 9800X3D işlemcisini 8 çekirdek yapabiliyoruz. Ne gibi farkları olur? 9800X3D işlemcisi Turbo mod ile daha mı iyi hale geliyor işlemci tabanlı oyunlarda?
Techpowerup/pcgamer:
X3D Turbo modunun gerçekte ne işe yaradığını merak ediyorsanız, ıgor's Lab'a göre iki şey var: Ryzen 9 çiplerinde ikincil Ccd'yi (Core complex die) devre dışı bırakmak ve SMT'yi (eşzamanlı çoklu iş parçacığı) devre dışı bırakmak.

Başka bir deyişle, 16 çekirdekli, 32 iş parçacıklı Ryzen 9 9950X'i 8 çekirdekli, 8 iş parçacıklı bir işlemciye dönüştürmek. Neden böyle bir şey yapılmak istensin ki? AMD'ye göre, tüm çift-ccd CPU'ları, tüm bu programların iş parçacıkları ana ccd tarafından ele alındığında oyunları daha iyi çalıştırıyor.

Bu durum son nesil Ryzen 9 7950X3D ve Ryzen 9 7900X3D için kesinlikle geçerli çünkü performans artırıcı 3D v-cache yalnızca birincil Ccd'de bulunuyor. En yeni zen 5 çift Ccd'li modellerde buna gerçekten gerek olmaması gerekiyor ama AMD bunun gerekli olduğunda ısrar ediyor. Bununla birlikte, Ryzen 9 9950X ve 9900X üzerinde yaptığım testler, çipin her iki Ccd'yi de kullanmasına izin verildiğinde oyunları daha iyi çalıştırdıklarını gösterdi; SMT'yi devre dışı bırakmak için de durum buydu.

9800x3D'de SMT özelliğini kapatıyor diye biliyorum sadece, belki bununla birlikte başka ince ayarlarda yapılıyordur. İşlemcinizin sanal çekirdeklerini devre dışı bırakıyor yani.

SMT özelliğini kapattığı için gecikmeyi azaltıyor. Her oyunda olmasa da performansı arttırıyor. 9950X3D gibi çift CCD işlemcilerin sadece birinde V-Cache var. İşletim sistemi eğer atamayı X3D olmayan CCD'ye atarsa performans düşer. O sebeple X3D olmayan CCD kapanır açınca. Performans kaybı engellenir. İşlemcinin yarısını ve SMT'yi kapattığınız için işlemci performansı düşer, render performansı azalır. İşlemci performansı ve gecikme aynı şey değildir. Oyunlar gecikmeden olumsuz etkilenir, o yüzden işlemcinin yarısını kapatmak gecikmeyi düşürdüğünden oyun performansını arttırır.

SMT özelliğini kapattığı için gecikmeyi azaltıyor. Her oyunda olmasa da performansı arttırıyor. 9950X3D gibi çift CCD işlemcilerin sadece birinde V-Cache var. İşletim sistemi eğer atamayı X3D olmayan CCD'ye atarsa performans düşer. O sebeple X3D olmayan CCD kapanır açınca. Performans kaybı engellenir. İşlemcinin yarısını ve SMT'yi kapattığınız için işlemci performansı düşer, render performansı azalır. İşlemci performansı ve gecikme aynı şey değildir. Oyunlar gecikmeden olumsuz etkilenir, o yüzden işlemcinin yarısını kapatmak gecikmeyi düşürdüğünden oyun performansını arttırır.
Yani hocam 9950X ile 9800x3D işlemcinin performansı aynı mı oluyor yoksa biri daha mı iyi oluyor ?

Yani hocam 9950X ile 9800x3D işlemcinin performansı aynı mı oluyor yoksa biri daha mı iyi oluyor ?