İnventus'u şimdilik eledik, anakart bütçesi iyiyse X870 serisine yönel, Gigabyte X870e Aorus Elite'ya da ASUS'un X serilerine göz atalım, anakartın arka panelinde mutlaka BIOS sıfırlama ve Update tuşu olsun, o RAM'ler olmaz bence, işlemci olarak tavsiyeniz ne hocam RAM işi zaten sizde @Ayhan Dönmez.

İşlemci 9850X3D-9800X3D ikilisinden hangisi bütçesine uyuyorsa ya da indirimde yakalarsa onu alsın. CS için düşünürsek fark var, RAM ayarları ile de ciddi fark olacak. CS rekabetçi düşünüp de aktif soğutma yapmadan olmaz. Onu bir şekilde halledin, modüller 2x32 DR yerine 2x16 SR olmalı bir de. Patriot alırsa DR gelecek ama 16 Gbit, o yine olabilir. Q-Code isteği var, X870 Aorus haricinde de bu bütçelerde başka kart yok. ASUS üst segment harici Q-Code koymaz. MSI zaten eledik direkt olarak, bedava dağıtsalar bile kimse almaz bu saatten sonra. Konular çözümsüz kalıyor işin içine MSI girdiği vakit.

9850X3D soğutmasında da sıkıntı yaşayabilir, 9800X3D seçmece silikon ve VCORE basılmış hali. Birebir aynı 9800X3D'ler de piyasada var. Statik ya da ECLK ile zaten 5.5-5.6 GHz 1.3 VCORE çalıştırabiliyorsun. Adamlar sana sadece bunu hazır olarak sunmuş, soğutma için 360 AIO Push-Pull dizayn edin. Kasa zaten akvaryum ise sonrasından foruma ekstra konu açılacaktır. Bunları öngörmek lazım. Şimdiden ona göre hesap kitap lazım.

Sıvı soğutmayı ASUS seçmişsin, anakart o pahalı değil 20k vereceksin sıvı soğutmaya, bekle bakalım biraz daha sistem çok orantısız olmuş, soğutma radyatör ölçüsüyle kasa ölçülerini karşılaştırdın mı @Krmm o kasanın dizaynı araştırdın mı, illa akvaryum kasa mı olacak görsel ağırlıklı?

İnventus'u şimdilik eledik, anakart bütçesi iyiyse X870 serisine yönel, Gigabyte X870e Aorus Elite'ya da ASUS'un X serilerine göz atalım, anakartın arka panelinde mutlaka BIOS sıfırlama ve Update tuşu olsun, o RAM'ler olmaz bence, işlemci olarak tavsiyeniz ne hocam RAM işi zaten sizde @Ayhan Dönmez.

X serisi anakartın benim seçtiğim B850E'den ne farkı olacak hocam?

RAM olarak Kingston kötü mü?

Son düzenleyen: Moderatör:
X serisi anakartın benim seçtiğim B850E'den ne farkı olacak hocam?

Kingston değil de @PC Uzmanı Inventus deneyimi olumsuz sonuçlandı. O yüzden bir düşünmek lazım. Sen anladığım kadarıyla tekte halletmek istiyorsun işi. Uğraşman gerekebilir öteki türlü, ya da firmayı arayıp teyitleşmen lazım. Yoksa daha bu tarz olaylar çok vuku bulacaktır. Elinde kamerayla gezeceksin artık, buradan o anlaşılıyor.

Sıvı soğutmayı ASUS seçmişsin, anakart o pahalı değil 20k vereceksin sıvı soğutmaya, bekle bakalım biraz daha sistem çok orantısız olmuş, soğutma radyatör ölçüsüyle kasa ölçülerini karşılaştırdın mı @Krmm o kasanın dizaynı araştırdın mı, illa akvaryum kasa mı olacak görsel ağırlıklı?
Hocam, o kasaya o sıvı soğutucu olur diye düşünüyorum. Nereden, nasıl bir araştırma yapmalıyım?

Kingston değil de @PC Uzmanı Inventus deneyimi olumsuz sonuçlandı. O yüzden bir düşünmek lazım. Sen anladığım kadarıyla tekte halletmek istiyorsun işi. Uğraşman gerekebilir öteki türlü, ya da firmayı arayıp teyitleşmen lazım. Yoksa daha bu tarz olaylar çok vuku bulacaktır. Elinde kamerayla gezeceksin artık, buradan o anlaşılıyor.
O RAM Tebilon'da satılıyor hocam, oradan da alabilirim.

Hocam o kasaya o sıvı soğutucu olur diye düşünüyorum, nereden nasıl bir araştırma yapmalıyım?

O RAM Tebilon'da satılıyor hocam oradan da alabilirim.

Tebilon'dan alabilirsiniz hocam, ben de zamanında RAM'lerimi Tebilon'dan aldım ama mağazadan almıştım, sıfır çıkmıştı. Ama şu an nasıldırlar bilemem yani.

X serisi anakartın benim seçtiğim B850EDEN ne farkı olacak hocam?

Anakart güzel, RAM'leri ayhan hocamız bilir, anakartı Vatan Bilgisayar'ya da Hepsiburada üzerinden alın, işlemci de son kararın 9850 ise gigbayte X serisi fiyat olarak ASUS'tan ucuz, MSI markasını eledik zaten, Gigabyte ve ASUS stabil şu an, farklara çok takılma ikisi de üst seviye model. Bilgisayar da olmadığım için bakamıyorum, sıvı soğutmayı da değişin o kadar para verilmez, Lian Li serilerine bakın. B850 + 9800X3D güzel olur ama çıtayı çok yüksek tutmak istiyorsun anlaşılan.

Öncelikle selamlar, @Krmm için kendi adıma küçük bir açıklama yapmak istiyorum:
Konuda paylaşılan sistem genel olarak bana danışılarak toplandı. Şimdi burada bana tepki hösterebilirsiniz "Nasıl toplarsın bu sistemi?" diye, açıkçası haklısınız. Ancak istemeye istemeye kabul ettim.
@Krmm'in isteklerini karşılayacak sistem şu an için ancak bu kadar oluyor.

Öncelikle selamlar, @Krmm için kendi adıma küçük bir açıklama yapmak istiyorum:
Konuda paylaşılan sistem genel olarak bana danışılarak toplandı. Şimdi burada bana tepki hösterebilirsiniz "Nasıl toplarsın bu sistemi?" diye, açıkçası haklısınız. Ancak istemeye istemeye kabul ettim.
@Krmm'in isteklerini karşılayacak sistem şu an için ancak bu kadar oluyor.
Hocam açıkçası bu sistemde anakarta çok eleştiri aldım insanlardan. B segment olduğu için fakat Asus anakart konusunda kararlı olduğum için başka çarem kalmıyor. Biliyorsunuz X870E-E bana gereksiz olacak. O yüzden tek seçenek bu anakart kalıyor. Ha tabii Gigabyte X870 Aorus Elite falan da alabilirim ama bu sefer de asıl istediğim sıvı soğutucu olan Asus'un sıvı soğutucusunu alamayacağım. Çünkü ekosistem bozuluyor. Yani her şey aslında şu Asus'un sıvı soğutucusunu alma isteğimden kaynaklanıyor. Onu almak istediğim için mecburen anakart da Asus olmak zorunda kalıyor. Yani her şey birbirine bağlı aslında. Bu yüzden mecburen böyle bir sistem toplamam gerekiyor. Bu sistemi bu şekilde topladığım zaman ben ne kaybetmiş olacağım, açıklayabilir misiniz? Her parça bazında bir açıklama bekliyorum. Mesela anakartı o benim attığım B850E'yi alınca ne kaybedeceğim? RAM'i, sıvı soğutucuyu da aynı şekilde. Merakla soruyorum yani.

Hocam açıkçası bu sistemde anakarta çok eleştiri aldım insanlardan. B segment olduğu için fakat Asus anakart konusunda kararlı olduğum için başka çarem kalmıyor. Biliyorsunuz X870E-E bana gereksiz olacak. O yüzden tek seçenek bu anakart kalıyor. Ha tabii Gigabyte X870 Aorus Elite falan da alabilirim ama bu sefer de asıl istediğim sıvı soğutucu olan Asus'un sıvı soğutucusunu alamayacağım. Çünkü ekosistem bozuluyor. Yani her şey aslında şu Asus'un sıvı soğutucusunu alma isteğimden kaynaklanıyor. Onu almak istediğim için mecburen anakart da Asus olmak zorunda kalıyor. Yani her şey birbirine bağlı aslında. Bu yüzden mecburen böyle bir sistem toplamam gerekiyor. Bu sistemi bu şekilde topladığım zaman ben ne kaybetmiş olacağım, açıklayabilir misiniz? Her parça bazında bir açıklama bekliyorum. Mesela anakartı o benim attığım B850E'yi alınca ne kaybedeceğim? RAM'i, sıvı soğutucuyu da aynı şekilde. Merakla soruyorum yani.

Kağıt üzerinde kaybınız olsa bile kullanımda bunu hissetmeyeceksiniz. X870E GL bile taksanız aynı FPS'i alıcaksınız.