RedRavix

Uzman
Bilgisayar parçalarım;
  • ASUS GeForce Dual RTX 4070 Super GPU
  • Ryzen 9 5900X işlemci
  • MSI B550-A Pro anakart
  • XPG 3200MHz 32 GB RAM
  • Corsair RM750XSHıft 750W 80+Gold PSU
  • Thermalright Phantom spirit 120 EVO işlemci soğutucu
  • Samsung EVO 1TB M.2 SSD

1-2 aydır bu parçaları kullanıyorum olması gereken performansı alamıyorum. Örneğin Assassin's Creed Shadows high grafikte DLSS quality ayarlarda 60-65 arası alıyorum. Cyberpunk 2077 aynı ayarlar 60-80 arası alıyorum. Acaba yanlış gider bir şey mi var? İşlemci de mi sıkıntı var yoksa PSU da mı sıkıntı var? Yeterince güç mü gitmiyor? Ben bu işlere yeni giren biriyim. Genellikle yardımı yapay zekalara danışarak yaptım ( keşke yapmasaydım ). Ama yapay zeka bir yere kadar. Stres testine de sokmak istemiyorum biraz da korkudan. Parçalar pahalı bir durum olsa ne yaparım onu da bilmiyorum. İşi bilenlere yani sizlere sormak istiyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Stres testine de sokmak istemiyorum biraz da korkudan.
Korkacak bir şey yok, vur kırbacı. Makine değil mi? İşi çalışmak zaten. Stres testinin adı korkunç gelebilir ama yaptığı tek şey parçaları tam kapasitede çalıştırmak.

Performans konusuna gelirsek de tahlilleri yapalım. MSI Afterburner indirip oyun içerisinde GPU ve CPU için güç tüketimi, sıcak, kullanım ve frekans değerlerini takip et.

5900X o ekran kartına biraz güçsüz geliyor olabilir. Çekirdek sayısı fazla ancak çekirdekleri 5 yıllık, eski sayılır. Oyunlar 5900X'teki 24 iş parçacığını verimli şekilde kullanamaz genelde.

Testlere sok 3D mark gibi Geekbench olabilir. O zaman çıkan sonucu diğer donanımlarla karşılaştırma yapabilirsin.

Bilgisayar parçalarım;
  • ASUS GeForce Dual RTX 4070 Super GPU.
  • Ryzen 9 5900X işlemci.
  • MSI B550-A Pro anakart.
  • XPG 3200MHz 32 GB RAM.
  • Corsair RM750XSHıft 750W 80+Gold PSU.
  • Thermalright Phantom spirit 120 EVO işlemci soğutucu.
  • Samsung EVO 1TB M.2 SSD.

1-2 aydır bu parçaları kullanıyorum olması gereken performansı alamıyorum. Örneğin Assassin's Creed Shadows high grafikte DLSS quality ayarlarda 60-65 arası alıyorum. Cyberpunk 2077 aynı ayarlar 60-80 arası alıyorum. Acaba yanlış gider bir şey mi var? İşlemci de mi sıkıntı var yoksa PSU da mı sıkıntı var? Yeterince güç mü gitmiyor? Ben bu işlere yeni giren biriyim. Genellikle yardımı yapay zekalara danışarak yaptım ( keşke yapmasaydım ). Ama yapay zeka bir yere kadar. Stres testine de sokmak istemiyorum biraz da korkudan. Parçalar pahalı bir durum olsa ne yaparım onu da bilmiyorum. İşi bilenlere yani sizlere sormak istiyorum.

1080p, 2K?

Cyberpunk 2077 bilmiyorum. Ama AC: Shadows optimizasyonu kötü. Rüzgar esince(yaprak uçuşu GoT kadar iyi değil), yağmur yağınca veya çok nadir kar tipi olunca aşırı iyi gözüküyor. Bir de yalan yok uzaklık mesafelerini 2-3 hile ile çok iyi gözükecek şekilde yapmışlar. Ama o da detaysız, mesela uzaktaki ışıklar Medal of Honor 2010 Afgan köyüne uzaktan bakıyoruz gibi düz bir ışık var mış gibi yanıyor. Yani ışıkta bir efekt falan yok. Ama genele bakınca bir tablo gibi iyi gözüküyor.

Neyse anlatmak istediğim bunlar çok iyi dururken, diğer grafikler halen eski AC veya Far Cry oynuyorum havası yaratıyor. Modellerin genel olarak yenilenmeye ihtiyaçları var. Buna rağmen optimizasyon kötü. Son güncelleme ile biraz düzeldi ama halen iyi değil. Ubisoft'un oyunlarını da yıllardır oynayan biri olarak 2-3 güncelleme sonra salacağını biliyorum. Çok teknik bir sorun(oynanamaz duruma sokan türden) olmadığı sürece de öylece bırakır.

Ben RT ayarı düşük, sadece güvenli alanda ve gölge ayarı orta diğer ayarlar yüksek, ayrıca DLSS Quality(Nvidia App üzerinden DLSS4 açık) ve FG açık şekilde 70-90 FPS alıyorum. Bazı yerlerde alakasız 40 FPS gördüğüm oluyor. Özellikle bu lanet animus arayüzlü görevlerde ve o görevlerin eşyalarını pass gibi sistemden alırken veya ödül exchange yaptığım yerde aşırı kasıyor. Bu yıllardır Ubisoft'un sorunu Araplar gibi görgüsüzce site, arayüz tasarlıyorlar. Oyundan daha çok takılan bir arayüzü var.

Kısaca bu oyundaki performansı dikkate almanızı önermiyorum. Ama oynayacaksanız da RT düşük, FG'yi açıp gamepad ile oynamanızı öneririm. Bir de FG keskinleştirme ayarını %40 civarına çekin.

Arkadaşların istedikleri testleri yapmadan önce bağlantıdaki güncelleme ve bakım yöntemlerini de yapmanızı öneririm.