Cem Yilmaz

Uzman
Makaleler
1
Arkadaşlar islemcim R9 7900 ve sogutmam TR peerless assasin 120 Black, anakartim B650 Tomahawk Wi-Fi.

Islemciyi BIOS'tan 170W moduna cektim ve PBO Advanced menusunden curve optimizerde (-) 27 degerinden baslayip yavas yavas (-) 34 degerine kadar inmeyi basardim.

Her seferinde 1 azaltarak yaptim bu islemi ve her azaltisimda 10 dakikalik Cinebench R23 testi yaptim stabiliteyi kontrol etmek icin. Isin komik yani skor surekli olarak artmaya devam ediyor, 28700 degerinden 29400'e kadar cikarttim skoru. -34'ten nereye kadar daha indirebilirim? Eger cok fazla indirirsem PC'nin acilmayacagini ve CMOS sifirlama yapmam gerektigini bildigim icin hiç ugrasmak istemiyorum ancak bunda alt sinir nedir?

Arkadaşlar islemcim R9 7900 ve sogutmam TR peerless assasin 120 Black, anakartim B650 Tomahawk Wi-Fi.

Islemciyi BIOS'tan 170W moduna cektim ve PBO Advanced menusunden curve optimizerde (-) 27 degerinden baslayip yavas yavas (-) 34 degerine kadar inmeyi basardim.

Her seferinde 1 azaltarak yaptim bu islemi ve her azaltisimda 10 dakikalik Cinebench R23 testi yaptim stabiliteyi kontrol etmek icin. Isin komik yani skor surekli olarak artmaya devam ediyor, 28700 degerinden 29400'e kadar cikarttim skoru. -34'ten nereye kadar daha indirebilirim? Eger cok fazla indirirsem PC'nin acilmayacagini ve CMOS sifirlama yapmam gerektigini bildigim icin hiç ugrasmak istemiyorum ancak bunda alt sinir nedir?
R9 7900 işlemcisi için Curve Optimizer kullanarak voltaj değerlerini düşürmek, işlemci performansını artırmanın yanı sıra enerji tüketimini de azaltabilir. Ancak, bu ayarları yaparken dikkatli olmanız önemlidir. İşte adım adım önerilerim:

1. Test Edilen Değerleri Not Alın:
- Şu anki en düşük voltaj değeri olan -34 değerinin stabil olduğundan emin oldunuz. Bu nedenle, burada test sonuçlarınızı kaydedin.

2. Sisteminizin Stabilitesi için Test:
- Daha düşük bir değer denemeden önce sisteminizi mevcut değerle (yani -34) stabilite testine tabi tutmaya devam edin. Cinebench gibi stres testlerini belirli aralıklarla yapmayı sürdürün.

3. Yeni Değerlere Geçiş Yapın:
- -35 ile -40 arasında bir değer deneyin. Her değişiklikten sonra tekrar Cinebench testi gerçekleştirin. Adım adım ilerleyerek her seferinde + veya - 1 değer değişimi yapabilirsiniz.

4. Dikkatli Olun:
- -40 değerinde sisteminizin, açılma esnasında sorunlar yaşaması olasıdır. Eğer PC’niz açılmazsa, CMOS’u sıfırlamak zorunda kalabilirsiniz. Bu nedenle çok düşük değerlerde dikkatli olun.

5. Deneme Sürecini Uzatın:
- Her yeni değerden sonra sistem stabil olduğunda daha düşük değerler denerken, durmaksızın deneyler yapmaktan kaçının. Stabiliteyi sağlamak için bir süre bekleyin ve deneme sürelerinizi uzatın.

6. En Alt Değer:
- R9 7900 için genel olarak Curve Optimizer ile uygulanan değerler genelde -30 ile -50 arasında değişir. Ancak en iyi sonucu alana kadar devam edin, fakat -50’den daha aşağıya düşmemeye dikkat edin.

7. Sıcaklık ve Performans İzleme:
- İşlemci sıcaklıklarını ve genel performansı izleyin. Yüksek sıcaklıklar, güç tüketiminde artış veya performans kaybı geçici sorunlara neden olabilir.

Başarılar dilerim! Sisteminiz için uygun ve stabil bir ayar bulmanız en önemli olanıdır.

İşlemciye göre değişiyor bana -30 sınır dendi -60 kullanıyorum dene şansını en fazla sıfırlarsın.

Cinebench testi Curve Optimizer stabilitesini yansıtamaz ama puanınızı yüksek gösterir, Curve Optimizer'ı test etmek istiyorsanız y-cruncher VT3 veya AIDA64 CPU+fpu+cache testi yapabilirsiniz, bu testler Curve Optimizer stabil değilse anında patlar.

Cinebench testi Curve Optimizer stabilitesini yansıtamaz ama puanınızı yüksek gösterir, Curve Optimizer'ı test etmek istiyorsanız y-cruncher VT3 veya AIDA64 CPU+fpu+cache testi yapabilirsiniz, bu testler Curve Optimizer stabil değilse anında patlar.

Hocam Prime 95 smallest FFTS testinde yarim saat hiçbir şey olmadi, 1 el Rainbow Six: Siege girdim aninda kapandi PC :D