Liguori

Yetkin
Makaleler
1
Sizce şimdi Ryzen 9 9950X3D almak mı mantıklı, yoksa Zen 6'yı mı beklemeliyim?

Merak edenler varsa kullanım amacım:

Linux kullanıyorum, çok fazla kod işliyorum. O yüzden 9950X3D'li ve minimum 64 GB RAM'lı bir sistem kurmayı düşünüyorum. Phoronix testlerine göre 9950X3D en başarılı işlemci çoğu benchmark'ta. Kodları tmpfs, yani RAM'da işlediğim için minimum 64GB RAM lazım. Oyun artık çok oynamıyorum, ama Intel Arc B580 kartım var ve Linux performansından çok memnunum ve bana yetiyor. Ayrıca Intel'in GPU departmanı desteklemek istiyorum şahsen. Arc C serisi GPU çıkınca muhtemelen gene ilk alanlardan olacağım. Zaten uzun bir süredir hep X3D çipli bir sistem istiyordum. Oyunlar için çok artısı var gibi.

Evet çok değişik bir kombinasyon olacak ama bana uygun geliyor.

Şu an Intel i9-11900K ve 32 GB RAM'lı bir sistemim var.

9950X3D Phoronix Testleri (merak edenler için)

Sizce şimdi Ryzen 9 9950X3D almak mı mantıklı, yoksa zen 6'yı mı beklemeliyim?

Merak edenler varsa kullanım amacım:

Linux kullanıyorum, çok fazla kod işliyorum. O yüzden 9950X3D'li ve minimum 64 GB RAM'lı bir sistem kurmayı düşünüyorum. Phoronix testlerine göre 9950X3D en başarılı işlemci çoğu Benchmark'ta. Kodları tmpfs, yani RAM'da işlediğim için minimum 64 GB RAM lazım. Oyun artık çok oynamıyorum ama Intel Arc B580 kartım var ve Linux performansından çok memnunum ve bana yetiyor. Ayrıca Intel'in GPU departmanı desteklemek istiyorum şahsen. Arc C serisi GPU çıkınca muhtemelen gene ilk alanlardan olacağım. Zaten uzun bir süredir hep X3D çipli bir sistem istiyordum. Oyunlar için çok artısı var gibi.

Evet çok değişik bir kombinasyon olacak ama bana uygun geliyor.

Şu an Intel i9-11900K ve 32 GB RAM'lı bir sistemim var.

9950X3D Phoronix Testleri (merak edenler için)

Şu anki sisteminde sıkıntı yaşamıyorsan beklemeni öneririm. Elinde hiçbir şey olmasa al geç derdim ama elinde sistem var zaten.

Tamamen keyfine kalmış. 9950X3D zaten manyak bir işlemci, 11900K trafosundan sonra uzay üssü gibi hissettirir. Zen 6 tahminimce ucuz gelmeyecek, 995X3 gibi üst X3D'leri de ilk lansmanla çıkmaz, bekletir.

Oyun için alacaksan 9800X3D yeterli.
Oyun değil, kod işlemek ve diğer tür şeyler (7-zip, şifreleme, ffmpeg, vb) için. 9950X3D ve 9800X3D arasında çok büyük bir fark var bu kullanım amacı için.

Tamamen keyfine kalmış. 9950X3D zaten manyak bir işlemci, 11900K trafosundan sonra uzay üssü gibi hissettirir. Zen 6 tahminimce ucuz gelmeyecek, 995X3 gibi üst X3D'leri de ilk lansmanla çıkmaz, bekletir.
Hocam tam tersi olmuyor mu? Hep en iyisi önce çıkıp sonra alt modeller çıkmıyor mu?

Esasında GPU ile karıştırıyor olabilirim.

Zen 6 çıktığında zaten ekonomi nasıl olur o da belli değil. Cidden zor bir seçim geliyor bana.

Eğer bütçen varsa biraz bekle zen 6 daha iyi olur hocam.
Biraz dediğiniz ne zaman hocam? Zen 6 ne zaman çıkar bilmediğim için ikilemde kaldım. Bütçe var ama zaman daha değerli benim için.

Son düzenleme:
Oyun oynamayacaksan 9950X yeterli olacaktır senin için aradaki 10 bin lira ile diğer parçalara (Aio - RAM - Anakart - SSD vb.) Yatırım yapabilirsin, diye düşünüyorum. Yeni zen 6 işlemcilerin çıkış tarihi tam olarak belli değil.

Oyun değil, kod işlemek ve diğer tür şeyler (7-zip, şifreleme, ffmpeg, vb) için. 9950X3D ve 9800X3D arasında çok büyük bir fark var bu kullanım amacı için.

Hocam tam tersi olmuyor mu? Hep en iyisi önce çıkıp sonra alt modeller çıkmıyor mu?

Esasında GPU ile karıştırıyor olabilirim.

Zen 6 çıktığında zaten ekonomi nasıl olur o da belli değil. Cidden zor bir seçim geliyor bana.

Biraz dediğiniz ne zaman hocam? Zen 6 ne zaman çıkar bilmediğim için ikilemde kaldım. Bütçe var ama zaman daha değerli benim için.
2026 ortası veya sonu denmiş. 2027 de kesin elinde olur. 1 sene 1.5 sene. Aslında baya da çokmuş o zamana kadar ikinci elden satar üzerine koyar zen 6 alırsın. Bence al ya tamam çok var mış.