R9 9950X3D & RTX 5090 sistemde Stutter sorunu

lowkey99

Becerikli
• R9 9950X3D
• ASUS TUF Gaming RTX 5090
• Corsair Vengeance RGB 64GB (2x32GB) 6000MHz CL30
• ASUS ROG Strix 1200G AURA 1200W 80+ Gold Full Modüler 135mm Fanlı Güç Kaynağı
• ASUS ProArt X870E-Creator WiFi DDR5 Soket AM5 M.2 HDMI ATX Anakart
• ASUS ProArt LC 420 420mm Intel-AMD Uyumlu Siyah İşlemci Sıvı Soğutucu

Üstte belirttiğim sistemi kullanmaktayım ancak PUBG, Rust, FiveM ve Fortnite benzeri oyunlarda yoğun şekilde takılma, drop veya adına ne derseniz artık, sorun yaşıyorum. Onun dışında Valorant ve CS gibi FPS tarzı oyunlarda micro stutter oluyor. Defalarca format attım; EXPO kapalı, Resizable BAR kapalı ve güç planı dengelide olacak şekilde akla gelebilecek her şeyi araştırıp denedim ancak bir sonuç alamadım. Bunun dışında parçaları da tek tek test ettim; FurMark ve Memtest yaptım ancak bir sorun göremedim. Bilgisi olan arkadaşlar mümkünse yardımcı olursa çok sevinirim.

@Ayhan Dönmez hocam merhaba umarim iyisindir. size benim sorunuma benzeyen konularda denk geldim bir bilginiz varsa musait oldugunda yardimci olabilir misin

Son düzenleme:
Hocam bu arada 14900k 14700k vs diyoruz da Intel Core Ultra 9 285k veya Intel Core Ultra 7 265k bu ikisi nasıl acaba? Testlerine baktim kotu de degil.

@Marix yazdıklarını iletsin @SunseTTime . Arada kalmış bir mimari, ne tam olarak Chiplet ne de tam olarak Monolithic kalıba uyuyor. Ara soket, mimari diyebiliriz. Sonraki platformu beklemek lazım İntel'de. İlk tercihim olmazdı. Yine de sen bilirsin, alınmaz değil tabii.

Oyun oynatmıyor, çok şikayet var bu serilerde 14900k aynı şekilde. Şu an 14700k daha stabil sorunsuz görünüyor.

@CRT_User, Intel konusunda bilgili öneride bulunabilir.

@CRT_User, Intel konusunda bilgili öneride bulunabilir.

@Marix hocanın yazdıklarını da iletmen iyi olur. Benim dediğimden çok farklı konuşmamış gerçi. Ara soketlerin ömrü genelde kısa olur, çok tercih etmemek lazım. Stabilite sorunları da cabası.

@Marix hocanın yazdıklarını da iletmen iyi olur. Benim dediğimden çok farklı konuşmamış gerçi. Ara soketlerin ömrü genelde kısa olur, çok tercih etmemek lazım. Stabilite sorunları da cabası.
@SunseTTime, farenin laglı olması yazılım veya raporlama sorunu olabili, ona bir şey diyemem, ama yapay zekanın tespiti bana göre yanlış.
Bu olayda çakışma diye bir şey söz konusu olamaz, sadece fare raporlama hizindan dolayı işlemciye fazla yük biner, işlemci de bu yoğunluk nedeniyle GPU'ya kare oluştur komutunu geç verir, frame time artar, FPS düşer, oyun takılır, yani FPS ve frame time ip gibiyken bu işlemci sarboğazı söz konusu olamaz, kaldı ki bu işlemciler bu kadar zayıf değil
Bir diğer durum da sorunun genel olmaması, AM5 sokette böyle bir sorun olsa forum bu konularla dolar taşar, bu olay sana ve bazı kişilere özel.
Daha önce de dediğim gibi tüm parçalardan kurtulup OEM hazır bir sistem alıp ekran kartın montajlayıp çalıştırmak lazım, gerekirse tüm sistemi kutuya koyar iade edersin, parça parça uğraşmazsın.
Intel olacaksa da yeni işlemcileri beklemek lazım.

Hocam bu arada 14900k 14700k vs diyoruz da Intel Core Ultra 9 285k veya Intel Core Ultra 7 265k bu ikisi nasıl acaba? Testlerine baktim kotu de degil.

Intel 14. nesile kadar monolitik yapı kullanıyordu. Çekirdekler, cache ve RAM kontrolcüsü tek bir silikondaydı, bu sayede ring bus ile çok hızlı haberleşiyordu. Ama (Core Ultra) ile tıpkı AMD'nin chiplet yapısı gibi farklı bir mimariye geçtiler. Bu yüzden o alıştığımız düşük RAM gecikmesi bu seride yok, bellek gecikmeleri artmış durumda. Intel bu nesilde performanstan çok verimliliğe odaklanmış, üstüne bir de performans alabilmek için gibi ekstra yazılımlar kullanmak gerekiyor. Kısacası Core Ultra serisi, Intel'in biraz AMD'leşme çabası olmuş. Rekabetçi oyun için 14600k veya 14700k alıp BIOS'tan e-Core kapatmak çok daha mantıklı olur.

Ayrıca şunu da eklemek lazım Intel’de her yeni nesil, bir öncekinden daha güçlü bir IMC ile geliyor: Yüksek bellek performansı istiyorsan Intel tarafında i9-14900KS şart. IMC i5 ve i7 işlemcilere kıyasla daha güçlü,

Son düzenleme:
i5 14600KF baktım fiyatları yüksek. i9-14900KS gereksiz fiyat. En iyi tercih 14700k.

@lowkey99 @SunseTTime aşağıdaki üründen başka F/P bulamadım satıcı Amazon. İşlemci olarak 2.el 15k fiyat aralığında satılıyor.
Amazon anakart 6 taksit yapıyor.
Amazon işlemci için 6 taksit yapıyor. İşlemcinin satıcısı Amazon değil. İade olursa sorun çıkarabilir.

Son düzenleme:
Soğutma sorunları var.

Dogrudur hocam belki de ayar gerekiyordur AMA gordugum kadariyla.

Artik deneyeceğiz hocam 4080'li Sistem'de denerim sogutmasida 360 yeter herhalde millet kule tipiyle sogutuyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…