İnsanı sistemden çıkaran ne tür bir şey olursa olsun aşırı hızlı gelişip toplumsal krizler yaratmaya başlarsa bu sefer zorla önü kesilir. İnsanlar bencildir bunu hiçbir zaman unutmamak gerek. Şu an araç dediğimiz şeyler yaptığımız işleri otomatikleştirmeye başladıysa bu durum için ne tür bir önlem alındı? En basitinden gelecekte yapay zekanın mekanik donanımla yapamayacağı bir iş ne kalacak? Buna önlem olarak öğretim ve sistemde değişiklikler şimdiden yapıldı mı?
Hocam atom bombası üretilirken hatta sonrasında hidrojen bombası üretilirken binlerce insanın öleceği bilerek üretildi. Bunlar bir ürün değil araç, bunları üretenler insaların nasıl yaşadığına veya ileride ne yapacağına dair bir fikirle gelişim sağlamadı. Burada yapay zekanın önünü kesecek tek şey geliştiricilerin önünün kesecek dış müdahale ya da geliştirenlerin kendi çıkarlarının önüne geçtiği bir boyuta geldiğinde olacaktır. Bu da hidrojen bombası üretenlerin dış baskı yaşaması veya kendilerinin de bu bombadan yemesi gibi örneklendirebiliriz
ama geliştirme yapmalarının kesinlikle önüne geçen bir husus değil.
Bunları da burada tartışarak bilemeyiz, üreticilerin şu an bize sundukları bunlar onların elinde nasıl bir teknolojik ilerleme var bunu biz bilemeyiz sadece varsayım yapabiliriz. 2 yıl önce garip garip videolar üretiyorlardı şimdi ise bazen farkı bile anlamakta zorlanıyorum.
Bu arada gerçekten insan bencildir, şu an yaşadığımız çoğu gelişme insanları öldürmeye yarayan ve kazandıran şeylerdi. İşte bu yüzden bu üreticiler elindeki tüm imkanları kullanıp daha da öne geçmeye çalışacaktır bu da yapay zekayı daha moni de eden bir hale getirir.
Umarım bir doyun noktası vardır inan bunun nasıl bir yola evrileceğini aklım bile almıyor. Gerçekten çok hızlı bir şekilde önümüze farklı şeyler koyuyorlar. Bugün Genie 3 videosunu izledim adamlar birkaç yazıyla GTA benzeri bir ortam yaratmış bunu da müdahale ederek oynayabiliyorlar, gerçekten inanılmaz.
Bu arada bizler Elon Musk gibi apayrı dünyalarda yaşayan insanlar değiliz bunların yaptığı tüm geliştirmeler bir şekilde bizim önümüze çıkıp yaptığımız işleri etkileyecektir. Umarım bir doyum noktası vardır veya bir şekilde müdahale edilir.
Üretimde otomasyon uzun zamandır devam eden bir şey zaten bunun iyice yapay zekaya kayması kaçınılmaz bir son, firmalar insanların insafına değil kendi ceplerine bakar.
Maalesef bunların önlemini almakta biraz zor çünkü bunları dünyadan habersizde geliştirebilirler.
Korona zamanını hatırla virüs bir yerden başlayıp bütün dünyayı ele geçirdi. Sistem bunların önüne geçemez sadece olduktan sonra müdahale edebilir onu da o zaman düşünürler ancak şimdi bir şey demek gerçekten imkansız çünkü yayılırken önleyebilecekelerini sanmıyorum.
Bu konuda da bunu COVID19 yayılımına benzetebiliriz. Bir virüsün öldürücülüğü artarsa yayılım oranı da düşer. Eğer AI bizim işimizi aniden elegeçirirse kesinlikle hızlıca önüne geçilir ancak zamanla yavaş yavaş bize yardımcı olarak yayılırsa o zaman yayılmasının önüne geçileceğini sanmıyorum. Şu an yapay zekaya bakalım ben dahil çoğu kişinin telefonunda yapay zeka uygulaması var bir soru olduğu zaman kolaylıkla yardımı dokunuyor zaten yayılım aşaması çoktan başladı hem de yavaş yavaş.
Bundan sonrası mechul işte bu da bir virüsün nasıl kontrol altına alınacağı gibi ilerdeki gelişmelere bağlı.