Esenlikler,
  1. RAM overclock nedir? Ne değildir?
  2. Yapılmalı mı?
  3. Risk/kazanç durumu nasıl?
Elimde ki sistemi oyun için kullanıyorum. Teknolojiyi en iyi haliyle kullanmayı seven bir yapım var. Bu işlere merak saldım öğrenerek yapmak için nasıl bir yol izlemeliyim? RAM için fan ayarlayıp ekran kartı üstüne koyabilirim bir öneride görmüştüm.
1765546433680.webp

@Valknut Bu şekilde aktif soğutma yapabileceksen bir zararı yok, limitlere uyduğun sürece %100 güvenli bir işlem. EXPO da bir RAM OC'dur, tek farkı ilk 4 parametreyi girer, geri kalan her şeyi anakartın keyfine bırakır ki stabil aç diye. Senin manuel ayarlaman en iyisidir o yüzden.

Kazancı FPS, %1 ve %0.1 FPS değerleri artış gösterir. Daha akıcı oyun deneyimi elde edersin. Tepkisellik artar gecikme düşeceğinden dolayı, ekstra olarak bandwith artışı da beraberinde gelir. Bu tarz artıları var düz EXPO'ya ya da JEDEC'e göre.

@prime @Haluk Albayrak @TechMad @Picky @elninolaz Güncel kullandıkları stabil profillerini paylaşabilir, yol gösterecektir.

Eki Görüntüle 210002

@Valknut bu şekilde aktif soğutma yapabileceksen bir zararı yok, limitlere uyduğun sürece %100 güvenli bir işlem. EXPO da bir RAM OC'dur, tek farkı ilk 4 parametreyi girer, geri kalan her şeyi anakartın keyfine bırakır ki stabil aç diye. Senin manuel ayarlaman en iyisidir o yüzden.

Kazancı FPS, %1 ve %0.1 FPS değerleri artış gösterir. Daha akıcı oyun deneyimi elde edersin. Tepkisellik artar gecikme düşeceğinden dolayı, ekstra olarak bandwith artışı da beraberinde gelir. Bu tarz artıları var düz EXPO'ya ya da JEDEC'e göre.

@prime @Haluk Albayrak @TechMad @Picky @elninolaz güncel kullandıkları stabil profillerini paylaşabilir, yol gösterecektir.

Bu soğutmayı yapabilirim diye düşünüyorum.

Paylaşmaları benim için çok yardımcı olur bu akşam bu konunun biraz daha üzerine düşmeyi planlıyorum umarım denk geliriz.
Teşekkür ederim.

Selamlar. Ayhan hocam sağ olsun değerlerim şu şekilde.

Ekstra ayarlar olarak da bunları uyguladım. Bu arada anakart modelim Gigabyte B850M Force belki sizin anakartınızda durumlar farklılık gösterebilir.

• Integrated Graphics: Disabled
  • SVM Mode: Disabled
  • IOMMU: Disabled
  • SMEE: Disabled
  • TSME: Disabled
  • Bank Swap Mode: Swap APU
  • SoC Uncore OC Mode: Enable
  • FCLK VDCI Mode: Predictive (2200 FCLK)
  • Data Scramble: Disabled (Stabil ise Disabled kalsın.)
  • Address Hash Bank: Enabled
  • Power Supply Idle Control: Typical Current Idle
  • Global C-State Control: Enabled
  • DF C-States: Disabled

Selam. Ayhan hocam sağ olsun değerlerim şu şekilde.

Ekstra ayarlar olarak da bunları uyguladım. Bu arada anakart modelim Gigabyte B850M Force belki sizin anakartınızda durumlar farklılık gösterebilir.

• Integrated Graphics: Disabled.
  • SVM mode: Disabled.
  • IOMMU: Disabled.
  • Smee: Disabled.
  • TS'me: Disabled.
  • Bank swap mode: Swap APU.
  • SoC uncore OC mode: Enable.
  • FCLK vdcı mode: Predictive (2200 FCLK)
  • Data scramble: Disabled (stabil ise disabled kalsın.)
  • Address hash bank: Enabled.
  • Power Supply idle Control: Typical current idle.
  • Global C-state Control: Enabled.
  • Df C-states: Disabled.

Aynı ekran kartına sahibiz hocam RAM'ler de XPG 6000 MHz CL30 bu arada fotoğraflarda ki ayarları BIOS üzerinden yaptınız yoksa o uygulama üzerinden mi?

Teşekkür ederim paylaşım için.

Eki Görüntüle 210002

@Valknut bu şekilde aktif soğutma yapabileceksen bir zararı yok, limitlere uyduğun sürece %100 güvenli bir işlem. EXPO da bir RAM OC'dur, tek farkı ilk 4 parametreyi girer, geri kalan her şeyi anakartın keyfine bırakır ki stabil aç diye. Senin manuel ayarlaman en iyisidir o yüzden.

@prime @Haluk Albayrak @TechMad @Picky @elninolaz güncel kullandıkları stabil profillerini paylaşabilir, yol gösterecektir.

Screenshot 2025-12-11 235507.webp

Aynı ekran kartına sahibiz hocam RAM'ler de XPG 6000 MHz CL30 bu arada fotoğraflarda ki ayarları BIOS üzerinden yaptınız yoksa o uygulama üzerinden mi?

Teşekkür ederim paylaşım için.
BIOS üzerinden yaptım. RAM’ler de aynı. M-Die çip olduğu için tRFC zamanlarına dikkat et. Ben 4-5 gündür ayarlama işleriyle uğraştım. Ayar değiştirince silbaştan bir daha test yapmak zorunda kalıyorsun. Aynı ekran kartı demişsiniz de sanırım anakartı kastettiniz. Bu arada bu testleri yaparken PBO +100, CO -15’te yaptım. İşlemcilerin sorun çıkarmayacağı bir aralıkta testleri yapıp sonra PBO ve CO için Per Core ayarı çekebilirsin.

BIOS üzerinden yaptım. RAM'ler de aynı. M-die çip olduğu için tRFC zamanlarına dikkat et. Ben 4-5 gündür ayarlama işleriyle uğraştım. Ayar değiştirince silbaştan bir daha test yapmak zorunda kalıyorsun. Aynı ekran kartı demişsiniz de sanırım anakartı kastettiniz. Bu arada bu testleri yaparken PBO +100, co -15'te yaptım. İşlemcilerin sorun çıkarmayacağı bir aralıkta testleri yapıp sonra PBO ve co için per Core ayarı çekebilirsin.

PBO ve co olaylarını hiç bilmiyorum. Evet hocam anakart diyecektim :D yoğun bir gün içine sıkıştırınca zihnim bulandı. Peki tüm bu ayarlamalar sonucu farklar neler oldu sizin fark ettiğiniz?

PBO ve co olaylarını hiç bilmiyorum. Evet hocam anakart diyecektim :D yoğun bir gün içine sıkıştırınca zihnim bulandı. Peki tüm bu ayarlamalar sonucu farklar neler oldu sizin fark ettiğiniz?
Sistemine göre + %5-%15 arası performans farkı daha az ısı daha fazla hız vb.

Özetle işlemcinin ömrünü uzatmak diyebiliriz. Daha düşük güç tüketimiyle aynı ya da daha yüksek hız sağlıyor. Aynı zamanda daha serin çalışıyor. RAM üzerindeki etkisi daha çok oyun akıcılığını iyileştirmek denilebilir. Ortalama FPS etkisi çok minik. Asıl iyileştirdiği taraf %1/0.1 gibi FPS değerlerini yükseltiyor. Yani daha az anlık takılma demek ve RAM’den kaynaklı anlık drop yeme riskini azaltıyor.

Son düzenleme:
Eki Görüntüle 210002

@Valknut Bu şekilde aktif soğutma yapabileceksen bir zararı yok, limitlere uyduğun sürece %100 güvenli bir işlem. EXPO da bir RAM OC'dur, tek farkı ilk 4 parametreyi girer, geri kalan her şeyi anakartın keyfine bırakır ki stabil aç diye. Senin manuel ayarlaman en iyisidir o yüzden.

@prime @Haluk Albayrak @TechMad @Picky @elninolaz Güncel kullandıkları stabil profillerini paylaşabilir, yol gösterecektir.
Hocam bir şey sormak istiyorum bende Kingston Beast 32 GB 6000 MHz CL36 Hynix'a die tek modül RAM var, buna overclock yapmak mantıklı mı? Genelde gördüğüm kadarıyla OC'leri CL30 RAM üzerinden yapıyorlar. CL değerinin ayarlarda bir farkı var mıdır?