RAM timing ayarı önerisi

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan babe1337
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 56
  • Görüntüleme Görüntüleme 348

babe1337

Üyecik
@deadfellow ile yaptığımız timing'leri atayım. Uzun bir süre bunları kullandım fakat kendisinin çok vakti olmadığı için mükemmelleştirmek için uğraşamadık açıkçası. Şu anki güncel değerlerim çok daha basit:

İlk screenshot'ın özellikle FCLK tarafının ne kadar stabil olup olmadığından emin değilim hala. Error correction konusunda tecrübeli değilim halen, en sonda 3:2 mantığında baş ağrıtmadan bıraktım.
Şu anki güncel rehber ve BIOS ile tekrar bir şeyler deneyeceğim, çok da agresife kaçmadan.

Son düzenleyen: Moderatör:

Modüller M-Die ise Mixed ayarlaman daha iyi olur, önce biraz kendin uğraş ve sınırları keşfet. Sonrasında konu açarsan yardımcı olurum ben de. Training algoritması değişti artık. @ShadowLegion konusunda ilgilendim, kendisinden de destek talep et. Zira anakartınız da aynı, modüller de M-Die.

Şu an mixed, en son Buildzoid'in yeni refresh timing videosundan sonra değiştirdim fakat değerleri minimize etmedim. Rehberde SR M'de içinde değerler vermişsiniz, onlar ile başlayacağım.

6400 boot etmediğini bellek tarafında, FCLK tarafında da 2200 boot edemediğimizi biliyorum. O yüzden artık silikon nereye izin verirse ona göre bakacağız.

Bunu biraz uğraştıktan sonra ayrı bir konuya taşıyın, müsait iken ben de ilgileneceğim. @ShadowLegion M-Die ve B650M DS3H desteğini esirgemez.

@Ayhan Dönmez hocam ile yapmıştık ancak ben suyunu çıkartmaya uğraşmadım. Eskiden 6000 CL28 çalışıyordu Ayhan hocam ile 6200 CL30 şeklinde kullanıyorum. Ana ve alt timingsler ile daha çok uğraşabilirdim ama uğraşmadım. Ekran görüntüleri var birebir atabilirim.

@babe1337

Sende de Mixed ayarlandı. Niye dersen, M-Die için tRFC1 sınırı 150 ns kabul edelim iyi soğuttuğun takdirde. Bendeki sınır 144 ns tRFC1. tRFC2 sınırı 90-100 ns, tRFCsb sınırı 55-60 ns civarı. Bir de bant genişliği veriyor bir tık. Tercih edilesi bir algoritma. Bundan öncesinde hep Normal'deydi zaten.

Olur tabii inceleyebilirim, bende ekran kartının üstünde 120'lik fan var RAM'e hava üfleyen, o yüzden çok sorun olacagını sanmıyorum.

Olur tabii inceleyebilirim, bende ekran kartının üstünde 120'lik fan var RAM'e hava üfleyen, o yüzden çok sorun olacagını sanmıyorum.
Kasanın hava akışı eğer iyiyse o ekran kartının üstündeki fan istersen altından olsun hiç bir işe yaramıyor hocam ne ekran kartı için ne de RAM için. Ayrıca benim RAMlerde PIMC lock vardı 1.425V 'dan fazlasını zaten vermiyor.

Fotoğraflar burada. @babe1337

Dosya Ekleri

• ana ekran 1.webp
    132,7 KB · Görüntüleme: 30
  • ana ekran 2.webp
    133,2 KB · Görüntüleme: 21
  • ana ekran 3.webp
    122,9 KB · Görüntüleme: 21
  • ana ekran 4.webp
    131,5 KB · Görüntüleme: 20
  • loadline.webp
    82,1 KB · Görüntüleme: 18
  • RAM 2.webp
    127,1 KB · Görüntüleme: 18
  • RAM 3.webp
    129,7 KB · Görüntüleme: 19
  • RAM ekranı 1.webp
    115,9 KB · Görüntüleme: 15
  • RAM nitro 4.webp
    124,1 KB · Görüntüleme: 28

Mükemmel bir deneme noktası oldu bu ayarlar benim için, gerçekten aşırı agresif olmayan günlük kullanıma uygun ve tecrübelerime göre Nitro 1-2-0 hariç her şeyin uyarlanabileceği bir setup olmuş. Emeğinize sağlık. Ben büyük ihtimalle 1.3 SoC'ye çıkmak durumunda kalacağım silicon yüzünden. Teşekkür ettim.

@Ayhan Dönmez Loadline'ın ve Scalar'ın risk/reward mantığını ufak özet geçebilir misiniz?

Rica ederim, umarım işinize yarar. Fan ile ilgili de bir kaç bir şey söylemek isterim.

Ben kasaya öyle bir düzen kurmuştum ki ekran altına alttan 2 adet Arctic P14 Pro ile üflettim, blow-out fanı olarak BeQuiet Silent Wings 2 120mm taktım. FurMark'ta hiç fark etmedi. Kasa Lancool 216. Hava akışı iyi olmayan bir arkadaşta denedik fan işe yaradı. Ben de işe yaramadı. Kasamın hava akışı muazzam o yüzden hiç gerek olmadığını bire bir test ederek kendimce tescilledim. RAM'in tepesine takılan ekstrem fanlar ayrı mesele ben ekran kartı için konuşuyorum. ROG Astral'in o arkasındaki fan da süs zaten. Devasa soğutma bloğu olduğundan dolayı o fan olsa da olmasa da sıcaklık değişmezdi mesela. Kısaca kasanıza güvenmiyorsanız fan mantıklı. Ayrıca yük altında o fan ekran kartından sıcak hava üfleyeceği için RAM için olumlu değil olumsuz etki yaratır. Fiziken zaten sıcak hava yükselir, o havayı siz daha çabuk tahliye etmeye çalışırken mesh kasada ön fandan üfleyen fanlar standart hava akışını bile bozabilir kısaca. Yani bir test edin eğer faydası varsa kalsın fan ama kasanın hava akışı iyiyse sadece psikolojik oluyor. @babe1337

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…