Kendisi üstattır zaten, globalde de ilerledi bir müddet. Ben çok globale merak salmadım. TR özelinde kullanıcı bazında, birebir konular ile meşgul oldum hep şimdiye dek. Böylesi daha iyi, globaldeki rakipler hem dişli hem de Custom loop, delid vs. olmadan mümkünatı çok yok. TR'de zaten bu işler biliyorsun ki masraflı. Amaç burada doğru bilgiyi doğru kaynaktan öğrenmek ve elindekini en iyi şekilde değerlendirmek diyebilirim. Sınırları net veren olmadığı için böyle bir rehber oluşturdum, yoksa DDR5 video serisindeki bilgiler zaten giriş seviyesi için yeterli. Doğru bulmadığımız kısım 1.45-1.5 volt geçmeyin, RAM'ler yanar, sorumluluk kabul etmiyorum vs. söylemleri oldu. Ben 1.65 önerdim ve sorumluluk kabul ettim. Yıllardır da kimseye bir şey olmadı, kendim de dahil buna. Ben 1.8 volttayım zaten, bilinçli düşürmüyorum. Sadece soğutman gerekiyor, başka bir esprisi yok. Soğutmayacaksan da 1.5 volt civarı takılırsın, tREFI ve tRFC uygun aralıkta verirsin. Bitti gitti. Aktif soğutması olmayan da birçok kişiye ayarladık şimdiye dek, sıkıntı yaşayan neredeyse olmadı.
Bu işlemlerin bir zararı yok, katkısı da söylenildiği gibi %1 falan değil. Sırf bu şahıslara inat zaten böyle bir rehber var şu anda bu forumda.
6000 CL24 Gear kapalı stabil olur sende ama bazı timing'ler gereksiz sıkı. Onları birkaç tik gevşeteceksin.
VT3 kararlı bu şekilde. FCLK 2033 vs FCLK 1900 yapacağım, sanırım yarın uğraşırım bununla.
Bu rehber olmasa
@MAH0A korkusuzca 1.8 VDD verebilir miydi mesela?
Adamlar 1.45 geçmeyin, RAM yanar diyor. Bırak yanmayı, degradasyon bile yok Hynix'te. İşlemci ise 2033 FCLK sınır, türünün tek örneği.
Ekstra bu örnekleri bırakabilirim.
Eki Görüntüle 262348
Eki Görüntüle 262349
Eki Görüntüle 262351