Grimoire Weiss 43

Yetkin
Makaleler
2
Yer
Burdur
İyi sosyaller.

RAM kitlerim zaten yüksek gecikmeye sahip ve ben de IMC sınırımı yoklamayı düşündüm. 6400MT/s denediğim zaman MCLK ve UCLK 1:1 olmuyordu. Manuel olarak 1:1 zorladığım zaman sistem bios ekranını geçemedi. Ben de 6200MT/s'e düşürdüm. FCLK frekansını denedim 2033 hariç hiçbir frekansı yemedi. Yazma hızı 77 GB/sn yerine 80 GB/sn hıza çıktı. Geri kalan hiçbir şeye dokunmadım , sizce bedavadan performans değil midir?

MCLK : 3000'den 3100'e
FCLK : 2000'den 2033'e
UCLK : 3000'den 3100'e

1785150181497.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
İyi sosyaller.

RAM kitlerim zaten yüksek gecikmeye sahip ve ben de IMC sınırımı yoklamayı düşündüm. 6400MT/s denediğim zaman MCLK ve UCLK 1:1 olmuyordu. Manuel olarak 1:1 zorladığım zaman sistem bios ekranını geçemedi. Ben de 6200MT/s'e düşürdüm. FCLK frekansını denedim 2033 hariç hiçbir frekansı yemedi. Yazma hızı 77 GB/sn yerine 80 GB/sn hıza çıktı. Geri kalan hiçbir şeye dokunmadım , sizce bedavadan performans değil midir?

MCLK : 3000'den 3100'e
FCLK : 2000'den 2033'e
UCLK : 3000'den 3100'e

Eki Görüntüle 268997

Tools'tan DIMM telemetrisi iletir misin? @elninolaz ile kıyaslayın R5 7500F için.

Buyurun hocam. Ayhan hocam ben DDR5'de hiç timing ayarlamadım MSI anakartım var bana öğretebilir misiniz?
Eki Görüntüle 269003

Bu kısmı da atar mısın HWiNFO'dan? Micron biraz zor, timing birebir verilemez yani. B-Die ise timing yiyor biraz. Primary çok sıkamazsın. Voltaj scaling 1.4 üzeri yok, Boot etmiyor ya da hata veriyor.

1785152647033.webp

@Grimoire Weiss Clear CMOS öğrenmen lazım, Boot etmediği durumlarda gerekli. Bank Refresh Mode Mixed dene bir de, Boot ederse öyle daha iyi sonuç alırsın. tRFC1 düşemiyor Micron.

@X99 Clear CMOS konusunda destek olur B650M-B özelinde. BIOS'tan Overclocking ve DRAM timing menüsü fotoğraflayıp buraya iletmeniz gerekiyor. @Grimoire Weiss

Bu kısmı da atar mısın HWiNFO'dan? Micron biraz zor, timing birebir verilemez yani. B-Die ise timing yiyor biraz. Primary çok sıkamazsın. Voltaj scaling 1.4 üzeri yok, Boot etmiyor ya da hata veriyor.

Eki Görüntüle 269010

@Grimoire Weiss Clear CMOS öğrenmen lazım, Boot etmediği durumlarda gerekli. Bank Refresh Mode Mixed dene bir de, Boot ederse öyle daha iyi sonuç alırsın. tRFC1 düşemiyor Micron.

@X99 Clear CMOS konusunda destek olur B650M-B özelinde. BIOS'tan Overclocking ve DRAM timing menüsü fotoğraflayıp buraya iletmeniz gerekiyor. @Grimoire Weiss
1785153054310.webp

JBAT1 üzerinden clear cmos biliyorum hocam. Acı deneyimimiz var. FCLK 2133 yemiyor 2066 deneyince bile kapanmıştı.

@Ayhan Dönmez,
MSI_SnapShot_04.webp
MSI_SnapShot.webp
MSI_SnapShot_00.webp
MSI_SnapShot_01.webp
MSI_SnapShot_02.webp

MSI_SnapShot_03.webp

Son düzenleme:
Eki Görüntüle 269012

JBAT1 üzerinden clear cmos biliyorum hocam. Acı deneyimimiz var.

D-Die frekans yiyor ama tCL düşemiyordu sanırım. Micron'larda bir standardizasyon yok. Hynix M-Die ve A-Die revizyonlar %95 oranda benzerlik gösteriyor mesela, onlar için hazır timing tablosu var. Micron'da çok mümkün değil genelde. Varyasyon çok fazla var. Samsung B-Die olsa daha kolay olurdu diyebilirim.

Burada ilk denemen şey Bank Refresh Mode ayarını Mixed almak. Eğer Boot ederse umut var demektir. @Grimoire Weiss

Yeni çıkacak olan ULL kitlerde Hynix A-Die, M-Die ve Samsung B-Die kullanıldı o yüzden. ULL profili SPD'ye gömdüler, o şekilde stok EXPO üzerine timing girmiş olunacak bir nebze.

@Grimoire Weiss Bank Refresh Mode 1.3.0.0a'da olması lazım. 1.3.0.1b güncellemende sakınca yok.

Clear CMOS gerektiği zaman, görselde yeşil çizgi ile belirttim, bu iğne şeklindeki iki pimin üzerine, yıldız tornavidanın ucunu 10 saniye kadar temas edeceksiniz, yani tornavidanın ucu iki Pim'e de değecek. Sistem kapalı olacak, tornavidayı sağa sola değdirmemeye dikkat edin. Jbat1 yazan pimlerden yapılacak, yan tarafa kaydırma yapmayın. Cmos sık lazım olabilir, bu yüzden buton alıp o pimlere bağlayabilirsin, senin için daha kolay olur @Grimoire Weiss

Ekran görüntüsü 2026-07-27 145453.webp

Ekran görüntüsü 2026-07-27 145404.webp

Ev aletim sitesine stok gelmiş, buradan alınabilir.

Ah onun ne olduğunu bilsem yapacağım hocam da, bilmiyorum. Bir de yanlış anlamazsanız user default kaydetme yeri var mı? Varsa nerede?

BIOS'a girin - Advanced sekmesine gelin - OC yani overclocking sekmesi - Advanced Memory setting ya da sub timing de yazabilir, buradan bank Refresh mode kısmını bulun. Ya da BIOS girip direkt F9 tuşu ile arama sekemsini açın, oraya bank Refresh yazın çıkar.