EmirhanRadicus

Üstün
Makaleler
1
Merhaba,

Bugün çok ilginç ve can sıkıcı olaylar yaşadım.

Yan sistemimde ASUS B450M K II anakart ve TeamGroup TUF 3600 MHz 8x2 RAM kullanıyorum. Bugün bilgisayarı açtığımda fanlar çalıştı, anakart üzerindeki kozmetik amaçlı dandik sarı ışıklar yandı (EZ Debug LED değil), ancak ekrana görüntü gelmedi ve USB'lere güç gitmedi.

Aklıma gelen ilk ihtimal RAM'ler oldu. A1 slotundaki RAM'i çıkardım ve sadece B1 slotundaki RAM ile denedim; sistem ilk denemede açıldı. Ardından aynı RAM'i A1 slotuna takarak sorunun slottan mı yoksa RAM'den mi kaynaklandığını anlamaya çalıştım. Ancak, B1'de çalışan RAM A1'de çalışmadı. Tekrar B1'e takıp denediğimde ise bu kez B1'de de çalışmadı. Daha sonra diğer RAM'i alıp aynı testleri yaptım ve o da her iki slotta da çalışmadı. İki RAM'i birden takıp BIOS'u sıfırladım. BIOS sıfırlamasından sonraki ilk açılışta bilgisayar açıldı, ancak stabil çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için sistemi kapatıp tekrar açmayı denediğimde yine açılmadı. Bunun üzerine evde yedekte bulunan G.Skill Ripjaws 3200 MHz 8 GB RAM'i denedim ve bu RAM her iki slotta da sorunsuz çalıştı. 5-6 kez açma-kapama, slot değiştirme gibi testler yaptım ve bilgisayar her seferinde sorunsuz açıldı.

TUF RAM'lerde sorun ne olabilir? Yaptığım testlerin dışında uygulayabileceğim başka bir test yöntemi var mı? @20424

Her iki RAM birden arızalanmaz, RAM'lerin pinlerini silgi ile silerek parlatıp tekrar deneyin.

RAM'leri takınca çalıştırmadan önce BIOS sıfırlayın, görüntü gelince de direkt XMP'yi açın.

Sadece RAM leri test edecekseniz Default test etmeniz lazım. Herhangi bir XMP EXPO ayarı falan olmamalı.

Eskiden 3600 çalışmıyor muydu?
Silgiyle temizledikten sonra sorun çözüldü gibi görünüyor, en azından şimdilik. Eskiden RAM’le ilgili en ufak bir sorunda herkes 'silgiyle temizle' dediği için bu yönteme karşı içten içe bir nefretim vardı ama galiba bugünlük günü kurtardı. Anakartta XMP’yi açınca kendisi RAM’i en fazla 3200 MHz’de çalıştırıyor. Ben önceden manuel olarak 3600 MHz’e çıkarmıştım ve yaklaşık üç ay boyunca sorunsuz kullanmıştım.

Pinler oksitleniyor, işin içinde silgi olunca garip oluyor evet ama işe yarıyor.

Ben baktığımda belirgin bir oksitlenme yoktu, sadece kirli bir lens camı gibi hafif bir buğulanma vardı o kadar. 5-10 kez bilgisayarı açıp kapattım, hiçbir sorun yaşanmadı. RAM'lerin yerini değiştirerek test etmeye korkuyorum, çalışan şeyi kurcalamamak lazım :D