Rehber Raspberry Pi 5 ile Ev Sunucusu Deneyimlerim

Tabii ki çalıştırabilirsiniz. Zaten Nextcloud'u MySQL veritabanı ile kullandım bende ve Nextcloud'da normalde PHP tabanlı bir yazılım.
3 tane ESP8266 var üzerinde çeşitli sensörler var. Sensör verileri MYSQL üzerine gönderiliyor. APACHE ve PHP ile kontrol amaçlı bir site oluşturdum verileri takip ediyorum. Yani amacım dışarıya açmak değil açsam bile hepi topu 3-5 kişi için. Bunun için 2GB Pi 4 iş görür mü? Şunu da mutlaka ekleyin dediğiniz bir öneri var mıdır donanımsal olarak?

Amacım sadece düzenli veri depolamak, dışarıya açmak değil. Şu an pcde kurulu wamp server üzerinde yapıyorum ancak pcnin sürekli açık kalması pek ekonomik bir yöntem değil.

İş göreceğini düşünüyorum. Ama bütçe artarsa Pi 5 almanız daha iyi olur bence. İleriye dönük başka şeyler eklemek isterseniz diye. Donanımsal olarak şunu ekleyin tarzında tavsiyem yok. Pi 5 alırsanız fan almanızı öneririm bir tek. İhtiyaçlarınıza göre şekillendirebilirsiniz hocam.

Bu konuyu hazırladığım zamandan beri 7/24 aralıksız çalışıyor sistem. Ara sıra ufak değişiklikler oldu. Diski 16 TB yapmak, UPS'in akülerini değiştirmek gibi. Onun dışında kesinti olmadı hala çalışıyor. Aktif olarak dosyalar için Nextcloud, film ve dizileri arşivlemek için Plex ve Home Assistant kullanıyorum.

Emeğinize sağlık projeniz gayet kullanışlı gözüküyor. Bütçem şimdilik yok, amacım sadece meteoroloji verileri depolamak ve onu bir sitede görselleştirmek. Pi4 2GB modeline bakayım o zaman. Peki doğrudan Apache, MYSQL ve PHP kurulumu yapabiliyor muyuz yoksa farklı programlar yardımıyla mı bu işi yapıyoruz. Mesela bu işlemler bir için bir OS kurmamız şart mı yoksa komut satırıyla bu iş hallolabiliyor mu?

Hocam, Raspberry Pi aldıktan sonra hafıza kartını bilgisayarnıza takıp Raspberry Pi Imager adlı uygulamadan istediğiniz işletim sistemini yazdırıyorsunuz. Ben ubuntu server kurup üzerinde Casa OS kullandım. İşletim sistemini kurduktan sonra hafıza kartını Raspberry Pi'ya takıp kendi bilgisayarınız ile SSH üzerinden Raspberry Pi'a bağlanıp istediğiniz her şeyi kurabilirsiniz.

Apache, MySQL ve PHP yazılımlarını manuel olarak paket yöneticinizden kurup yapılandırabilirsiniz. Eğer isterseniz Docker da kullanabilirsiniz. Docker imajlarıyla tek tıkla istediğinizi kurmanız mümkün. Eğer Docker kullanayım derseniz Casa OS kurabilirsiniz. Arayüzü bayağı kullanışlı ve basit mağazası üzerinden her türlü Docker imajını kolayca bulabiliyorsunuz.

Dışarı açmak istediğimizde Superonline müsaade veriyor mu sabit ip alsam @aliyasiny65
Eğer alan adınız varsa Cloudflare'a ekleyip Cloudflare Tunnel yardımıyla statik IP adresine ihtiyaç duymadan doğrudan dışa açabilirsiniz. Konuda kurulumu vb. mevcut.

@aliyasiny65 selamlar kardeşim, bu raspberry pi cihazı ile vds kurmak mümkün mü? Çeşitli projelerim için sürekli yıllık vds kiralaması yapıyorum. Bu cihazda çalıştırabilir miyim? Windows olması lazım, Remote Access ile uzaktan bağlanıyorum.

Hocam öncelikle şunu söyleyeyim. Raspberry Pi üzerinde Windows çalıştıramazsınız/verim alamazsınız.

Onun dışında istediğiniz dağıtımı kurup istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz. Bir VDS'den tek eksiği statik IP olacaktır. Onun da cihazınızı internete açabilmek için çözümü mevcut hocam konuda.

Eğer Windows kullanmak istiyorsanız NUC Mini bilgisayarlardan alabilirsiniz.

Bu arada bu rehberin 2025 versiyonu gelecek. Beklemede kalın...

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…