Makaleler
1
Yer
Bodrum
Merhabalar, bugün OCuLink adaptörüne ve Raspberry Pi CM 5 geliştirici kitine sahip oldum. Elime henüz onlar ulaşmadı ama yine de testi başlatacağımı taahhüt ediyorum. Jeef Geerling'in yaptığı gibi biz de Raspberry Pi'ye ekran kartı bağlayacağız, bir de ek olarak elimdeki geliştirici kartı olarak kullandığım Orange Pi 5'e de deneyeceğim. Raspberry Pi CM5'te şansımız çok yüksek ancak Orange Pi 5'e patch yapmamız gerekebilir. Raspberry Pi CM 5'te neler denememi istersiniz? :giggle:

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba, bugün oculink adaptörüne ve Raspberry Pi CM 5 geliştirici kitine sahip oldum. Elime henüz onlar ulaşmadı ama yine de testi başlatacağımı taahhüt ediyorum. Jeef Geerling'in yaptığı gibi biz de Raspberry Pi'ya ekran kartı bağlayacağız, bir de ek olarak elimdeki geliştirici kartı olarak kullandığım orange Pi 5'e de deneyeceğim. Raspberry Pi CM5'te şansımız çok yüksek, ancak orange Pi 5'e patch yapmamız gerekebilir. Raspberry Pi CM 5'te neler denememi istersiniz? :giggle:

CM5'te şunları dene toplayınca.
Lspci ile kart görünüyor mu bak.
config.txt'ye pciex1gen 2 ekle.
Olmazsa gen1'e zorla.
PCI pcie_bus_perf parametresi ekle.
Dmesg ile PCI-e hatalarına bak.
Bunlar GPU'nun link açıp açmadığını net gösterir.

Darboğaz olacağını biliyoruz ama ben de merak ediyorum sonucu.
Yapay zekâda baktığım kadarıyla çok ciddi darboğaz yok ama bu konuya değinen ilk Türk ben olacağım gibi görünüyor. Çünkü hiç kimse bu SBC'lerinn PCIe becerilerini pek bahsetmedi. Normalde niyetim Ryzen 9 9950X3D sistem toplamaktı ama tek taşla iki kuş yapayım dedim. Hem projelerim için geliştirme ortamına ve hem de ComfyUI veya Ollama için deneysel bir araca sahip olmuş oluyoruz.

Wifi'ye bağlı cihazlar üzerinden ulaşıp çalıştırabileceğiniz bi LLM deneyebilirsiniz telefondan localhost yada hangi bağlantıysa bağlanıp LLM çalıştırmak hoş olurdu.