Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Makaleler
7
Merhabalar. Pi 02W'ye uzaktan Windows bir PC uzerinden baglanmaya calisiyorum TigerVNC Viewer ile ancak maalesef baglanamiyorum. Her baglanmaya calistigimda ''unable to connect to socket: No connection could be made because the target machine actively refused it. (10061)'' hatasini aliyorum. VNC server, Pi ayarlarindan acik, user sifrem ve ismim belirlenmis durumda, internet bagli, PuTTY uzerinden SSH baglanti bile kurabiliyorum, butun paketler guncel, ama ona ragmen baglanamiyorum. IP ile denesem de girmiyor, IP sonuna :1 eklesem de. Yardimci olabilecek varsa cok sevinirim.
1712366338446.webp

1712366471338.webp

En guncel Raspberry Pi OS 32 bit Bookworm imajini kullanmaktayim.

Çözüm

Çok ilginç, en azından onun olmasını beklerdim. Dokümanda sadece /var/log ve ~/.vnc klasörleri görünüyor varsayılanlar olarak.

Belki daha hiç çıktılamamıştır.

En son VNCServer Virtual'u calistirmaya calistigimda zaten calisiyor tarzinda bir sey demisti kendisi, bilemiyorum.

Aynen, o çalışıyor gibi duruyor. vncserver-virtual görünüyor netstat'ta.

İnternette TigerVNC ile ilgili araştırma yapıyordum.

Sanırım siz TigerVNC'yi kullanıyorsunuz ya, Pi tarafında da TigerVNC'nin sunucusunu kurmanız gerekiyor. Şu an yalnızca RealVNC'nin sunucusu çalışıyor ve bu yüzden TigerVNC'nin istemcisini kullanamıyor olabilirsiniz.

TigerVNC sunucusu kurulum dokümanı paylaşayım:

Buradaki Install TigerVNC kısmına bir göz atabilir misiniz?

Ben burada tek tek açıklayayım:
  1. sudo apt install tigervnc-standalone-server komutuyla sunucuyu yükleyin.
  2. /etc/tigervnc/vncserver-config-mandatory konumunda TigerVNC'nin configi yer alıyor. Bunu bir editörle açın, örneğin nano: sudo nano /etc/tigervnc/vncserver-config-mandatory.
  3. Aşağılarda #$localhost = "no"; diye bir satır görecek olmalısınız. Önündeki # yorum sembolünü kaldırın ve dosyayı kaydedip çıkın.
  4. Şifre belirlemek için sudo tigervncpasswd komutunu çalıştırın, en az 6 karakter olması gerekiyormuş.
  5. tigervncserver komutuyla artık sunucuyu çalıştırabiliyor olmalısınız. Sizden belirlediğiniz şifreyi isteyecek ve ardından çalışınca çalıştığı portu söyleyecekmiş.
Sunucuyu çalıştırabilirseniz tekrar bir netstat ekran görüntüsü paylaşır mısınız?
Anlaşılan sizde dosya silmelik bir durum yok. İnternette gördüğüm kadarıyla bu hata birçok farklı sebepten meydana gelebiliyor, sizinkiyse farklı bir tanesi demek ki.

Benim de butun hevesi kirdi goturdu acikcasi. Isterseniz siz de bir deneyin ayni OS'i kullanarak.

Sormayın...

Elimde olsa denerdim ama önce satın almam lazım. : )) Cidden aklımdan geçmedi değil, o kadar sinirimi bozdu ki...

/var/log/ dizininde bir şey var mı? vncserver-XXX.log diye bir dosya oluşmuş olması lazım.
1712456824224.webp

Yalnizca bunlar var maalesef.
Artı olarak port forwarding yaptıysanız ISS tarafından da bilgi alabilirsiniz. Buna benzer bir sorunu TurkNet tarafından alıyordum, durumu izah ettim bir ayar yaptılar ardından port açıldı.
Port forwarding islemi hic yapmadim, VNC portu varsayilan olarak aciktir diye umuyorum. Hic boyle islere girmeden de VNC kullanabilirim zaten sanirsam.

Bir de hangi program hangi portu dinliyor diye bir komut vardı yanlış hatırlamıyorsam. Request attığınızda bu komutu da çalıştırma imkanınız var mı? Belki istek attığı port sizin tarafta kapalıdır. Çünkü Pi'ye PuTTY ile erişebildiğinizi belirtmişsiniz.

~/.vnc de yok, değil mi? Dosya ismi değişik olabilir diye düşündüm, bir umut...

Teşekkürler. Burada istediğimiz server çalışmıyor gibi, biliyor musunuz? vncserver-virt pek aradığımız şey değil gibi ama belki de doğrusu odur. Belki terminal çıktıyı kırpmıştır ve vncserver-virtual çalışıyordur, onu bilemedim.

Şimdi fark ettim, şu çalışmamış sanki. Çalışsaydı direkt vncserver process'ini görürdük netstat çıktısında galiba. En aşağıda asıl kullanmamız gereken komut söylenmiş (?):

vncserver-x11 -localhost no belki?