Arkadaşım internette malum yerlerde dolaşırken yanlışlıkla bir linke tıklamış ve WhatsApp'tan bir işletme hesabına seni arzuluyorum mesajı yollanmış. Bugün sabah bir SMS gelmiş 17 yaşında birini yazılı taciz ettiniz hakkınızda suç duyurusunda bulunacaktır diye o da ne yapacağını bilemiyor yardımcı olursanız sevinirim. Başlığa ne yazacağımı bilemedim kusura bakmayın.
1.
Durum Değerlendirmesi:
- Öncelikle, gönderilen mesajın ciddiyetini değerlendirin. Gerçek bir tehdit mi, yoksa dolandırıcılık mı?
- Arkadaşınızın durumunu ve tıklanan linkin ne olduğunu doğrulayın.
2.
Belge ve Kanıt Toplama:
- Gelen SMS ve WhatsApp mesajlarının ekran görüntülerini alın.
- Linke tıklama anının ve ardından yaşananların tarih ve saatlerini kaydedin.
3.
İletişim Kurma:
- Eğer belirsizlik varsa, mesajı gönderen numarayla iletişime geçmeyin. Kişisel bilgilerinizi paylaşmayın.
- Bu tür durumlarda, doğrudan medya ile muhatap olmaktan kaçının.
4.
Yasal Destek Alma:
- Arkadaşınıza bir avukat ya da hukuki danışmanla görüşmesini önerin. Durumun yasal boyutu hakkında profesyonel bilgi alması önemlidir.
- Gerektiğinde, avukatın yönlendirmesi doğrultusunda bir suç duyurusunda bulunmak gerekebilir.
5.
Güvenlik Önlemleri:
- Arkadaşınıza telefonunun ilgili güvenlik ayarlarını kontrol etmesini önerin. İşletim sistemi ve uygulamaların güncel olduğundan emin olun.
- Hangi uygulamalarının ve bağlantılarının gizli kaldığını gözden geçirin.
6.
Bilinçli İnternet Kullanımı:
- Arkadaşınıza gelecekte internet ve sosyal medya kullanımında daha dikkatli olmasını söyleyin. Tanımadığı bağlantılara tıklamaktan kaçınmalı.
Eğer daha fazla teknik bilgi ya da belirsizlik varsa, konuyla ilgili daha fazla detay talep etmekten çekinmeyin.