Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

22723

Uzman
Oyunu en Ultra ayarlar 2560x1600pde sabit 60FPS alıyorum. DLSS ile 80 ortalama. Smooth Motion ile 140FPS'lere kadar çıkıyor. Lakin lag çok, Micro shuttering gibi sorunlardan FPS çok oynuyor. 140FPS ortalama alırken bir anda 100 veya 80'lere düşüp oyunun akışını kötü etkiliyor. NVIDIA apptan 100FPS sabitledim. Ama hala 95'lere düşüp böyle göze batan anlık donmalar var. Vulkan yapınca biraz daha sabit oluyor ama grafikler resetleniyor oyunu açarken. DX 12 de ise frametime dans ediyor. Çözümü nedir?
Genel olarak oyunlarda Frametime böyle arada bir çıkıp iniyor acaba ayarlarımı yanlış yapıyorum ? yada örnek; cp 2077de bir yerde beklerken 150fps ortalama alırken koşunca hemen 130lara iniyor ms değerim 5mslerden 10mslere fırlıyor.

Son düzenleme:
Çözüm
Rdr 2 hariç şuan düzgün gidiyor.

Ayarları biraz kıstım smooth motion kapattım şuan daha düzgün galiba smooth motion rdr 2 de düzgün çalışmazken bu cihazda dying light 2 de çalışabiliyor. @SunseTTime . Birde rdr 2 ye girmeden yenileme hızını 60fps yapacağım. Oda ise yarar büyük ihtimalle.
Smooth Motion'ı DLSS olmayan birkaç oyunda denedim yeni bir teknoloji olduğu için varsayıyorum pek bir fark hissedemedim. O yuzden deneme yanılma tercih edilebilir. Benim ısrarla önerdiğim ayar yüksek FPS alabildiginiz bir oyunda; DLSS varsa quality, grafik ayarları medium/high, FPS cap (monitor hertz degeri - 5), G-Sync/V-Sync açık kullanmanız olur. Hikayeli oyunlarda FPS monitor hertz değerine yaklasamayacagi için daha düşük sürekli alabildiginiz bir değere FPS'yi sabitleyin geri kalan ayarlar ise dediğim gibi kalabilir.

Bu verdiğim ayarlar ile ekran karti kullanimi %90 üstü olmayacak, isinma ve beraberinde gelen drop olmayacak ve en önemlisi frametime çok daha stabil ilerleyecek.

Şimdiden faydasını gördünüz gibi sevindim.
Yanlışım varsa düzeltin ama Smooth Motion zaten DLSS desteği olmayan oyunlarda kullanılabilen bir özellik, pek de faydalı olduğu söylenemez. DbD gibi DLSS desteği olmayan oyunlarda denedim varlığı yokluğu hissedilmiyor desem yeridir. O yüzden sadece DLSS açın ve kalite olarak kullanın. FPS noktasında ise 2K oyun zorlanmadan minimum kaç FPS verebiliyor onu gözlemleyin. Şahsi önerim şu olur; G-Sync açık, FPS 60'a sınırlı, DLSS quality, grafik ayarları medium/high olarak ayarlayın. Bu şekilde her türlü şu anki oyun deneyiminizden daha iyi bir sonuç almanız beklenir. Deneyip haber edersiniz.

Yanlışım varsa düzeltin ama smooth Motion zaten DLSS desteği olmayan oyunlarda kullanılabilen bir özellik, pek de faydalı olduğu söylenemez. DBD gibi DLSS desteği olmayan oyunlarda denedim varlığı yokluğu hissedilmiyor desem yeridir. O yüzden sadece DLSS açın ve kalite olarak kullanın. FPS noktasında ise 2K oyun zorlanmadan minimum kaç FPS verebiliyor onu gözlemleyin. Şahsi önerim şu olur; G-Sync açık, FPS 60'a sınırlı, DLSS quality, grafik ayarları medium/high olarak ayarlayın. Bu şekilde her türlü şu anki oyun deneyiminizden daha iyi bir sonuç almanız beklenir. Deneyip haber edersiniz.

Hocam DLSS kapalı iken 5070 Ti mobil GPU 60FPS rahat veriyor smooth Motion kapatırım pek önemli değil. DX 12 de bir de DLSS kalite deneyeyim. Ama ekranımda yani laptopta G-SYNC yok maalesef onun yerine NVIDIA App FPS 60 yapmam lazım.

Hocam DLSS kapalı iken 5070 Ti mobil GPU 60FPS rahat veriyor smooth Motion kapatırım pek önemli değil. DX 12 de bir de DLSS kalite deneyeyim. Ama ekranımda yani laptopta G-SYNC yok maalesef onun yerine NVIDIA App FPS 60 yapmam lazım.
G-Sync nasıl yok o kısmı anlayamadım?

Ekranım destekliyor sanırım ama yasal lisansım yok. Game garaj r9t lerde yok diye biliyorum.
Biraz şaşırdım açıkçası çünkü bir laptop panelinde/monitörde değişken yenileme hızı düzgün çalışmazsa monitör hertz değeri altında FPS alındığında görüntü yeterince akıcı olamaz. G-Sync zaten V-Sync'e alternatif bir teknoloji, yani V-Sync'de olduğu gibi gecikmeyi arttırmadan bu hizmeti sunuyor bizlere. Ancak sizde G-Sync yoksa şöyle deneyebilirsiniz; V-Sync açık, motion blur kapalı, DLSS quality, grafik ayarları medium/high. FPS sınırlaması sizin senaryoda işe yaramaz, G-Sync yoksa V-Sync açmayı denemelisiniz.

Biraz şaşırdım açıkçası çünkü bir laptop panelinde/monitörde değişken yenileme hızı düzgün çalışmazsa monitör hertz değeri altında FPS alındığında görüntü yeterince akıcı olamaz. G-Sync zaten V-Sync'e alternatif bir teknoloji, yani V-Sync'de olduğu gibi gecikmeyi arttırmadan bu hizmeti sunuyor bizlere. Ancak sizde G-Sync yoksa şöyle deneyebilirsiniz; V-Sync açık, motion blur kapalı, DLSS quality, grafik ayarları medium/high. FPS sınırlaması sizin senaryoda işe yaramaz, G-Sync yoksa V-Sync açmayı denemelisiniz.
Msi vectorün 100klık modellerinde bile araştırdığımda bazılarında gene g sync yok. Neden koymuyorlar bilmiyorum açıkçası. Ekran özelliklerine detaylı bakacağımız bir uygulama ile baksak mı?

Msi vectorün 100klık modellerinde bile araştırdığımda bazılarında gene g sync yok. Neden koymuyorlar bilmiyorum açıkçası. Ekran özelliklerine detaylı bakacağımız bir uygulama ile baksak mı?
G-Sync donanımı olmasa bile panel muhtemelen Adaptive Sync desteklidir. Bu monitörlerde de böyle oluyor arka planda G-Sync Compatible olarak kullanmaya devam ediyoruz. NVDIA Denetim Masası -> Ekran -> G-Sync açmayı dener misin? Orada çıkmıyorsa yine şaşıracağım çünkü.

G-Sync donanımı olmasa bile panel muhtemelen Adaptive Sync desteklidir. Bu monitörlerde de böyle oluyor arka planda G-Sync Compatible olarak kullanmaya devam ediyoruz. NVDIA Denetim Masası -> Ekran -> G-Sync açmayı dener misin? Orada çıkmıyorsa yine şaşıracağım çünkü.
Galiba gene şaşıracaksınız ama bakayım hemen.

Burada öyle bir seçenek yok.

Bunlarda ayarlardakiler.

:

Dosya Ekleri

• 20251113_170443.webp
    20251113_170443.webp
    2,5 MB · Görüntüleme: 54
  • 20251113_170705.webp
    20251113_170705.webp
    7,2 MB · Görüntüleme: 36
  • 20251113_170658.webp
    20251113_170658.webp
    7,3 MB · Görüntüleme: 33
  • 20251113_170705.webp
    20251113_170705.webp
    7,2 MB · Görüntüleme: 38
Son düzenleme:
Galiba gene şaşıracaksınız ama bakayım hemen.

Burada öyle bir seçenek yok.

Bunlarda ayarlardakiler.

:

Panel muhtemelen Adaptive-Sync ama NVDIA sertifikası olmadığı için NVDIA denetim masasında göremiyorsun. VRR olmasa cidden oyundan gram zevk alamazdın. Neyse bu konuyu aştığımıza göre verdiğim ayarlar ile tekrardan oyun testi yaptın mı? İşe yaradı mı bir fark var mı?