Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

22723

Uzman
Oyunu en Ultra ayarlar 2560x1600pde sabit 60FPS alıyorum. DLSS ile 80 ortalama. Smooth Motion ile 140FPS'lere kadar çıkıyor. Lakin lag çok, Micro shuttering gibi sorunlardan FPS çok oynuyor. 140FPS ortalama alırken bir anda 100 veya 80'lere düşüp oyunun akışını kötü etkiliyor. NVIDIA apptan 100FPS sabitledim. Ama hala 95'lere düşüp böyle göze batan anlık donmalar var. Vulkan yapınca biraz daha sabit oluyor ama grafikler resetleniyor oyunu açarken. DX 12 de ise frametime dans ediyor. Çözümü nedir?
Genel olarak oyunlarda Frametime böyle arada bir çıkıp iniyor acaba ayarlarımı yanlış yapıyorum ? yada örnek; cp 2077de bir yerde beklerken 150fps ortalama alırken koşunca hemen 130lara iniyor ms değerim 5mslerden 10mslere fırlıyor.

Son düzenleme:
Çözüm
Rdr 2 hariç şuan düzgün gidiyor.

Ayarları biraz kıstım smooth motion kapattım şuan daha düzgün galiba smooth motion rdr 2 de düzgün çalışmazken bu cihazda dying light 2 de çalışabiliyor. @SunseTTime . Birde rdr 2 ye girmeden yenileme hızını 60fps yapacağım. Oda ise yarar büyük ihtimalle.
Smooth Motion'ı DLSS olmayan birkaç oyunda denedim yeni bir teknoloji olduğu için varsayıyorum pek bir fark hissedemedim. O yuzden deneme yanılma tercih edilebilir. Benim ısrarla önerdiğim ayar yüksek FPS alabildiginiz bir oyunda; DLSS varsa quality, grafik ayarları medium/high, FPS cap (monitor hertz degeri - 5), G-Sync/V-Sync açık kullanmanız olur. Hikayeli oyunlarda FPS monitor hertz değerine yaklasamayacagi için daha düşük sürekli alabildiginiz bir değere FPS'yi sabitleyin geri kalan ayarlar ise dediğim gibi kalabilir.

Bu verdiğim ayarlar ile ekran karti kullanimi %90 üstü olmayacak, isinma ve beraberinde gelen drop olmayacak ve en önemlisi frametime çok daha stabil ilerleyecek.

Şimdiden faydasını gördünüz gibi sevindim.
Panel muhtemelen Adaptive-Sync ama NVDIA sertifikası olmadığı için NVDIA denetim masasında göremiyorsun. VRR olmasa cidden oyundan gram zevk alamazdın. Neyse bu konuyu aştığımıza göre verdiğim ayarlar ile tekrardan oyun testi yaptın mı? İşe yaradı mı bir fark var mı?
Deneyince yazacağım . Ben aklıma gelmişken konu açtım. Test edeceğim birazdan.

@talongod, ne diyorsun bu duruma hocam? GameGaraj'ı daha önce kullanmadım verebileceğim tavsiyeler sınırlı kaldı. Siz belki bir şeyler eklemek istersiniz.
Dikey senkronizasyon açık vsync bulamadım ayarlarda ekrani 60hz çekmek oyunu bozuyor. motion blur kapamak ise yaramadı. Fps sınırlamasına kaldırınca daha beter oluyor.

Frame time bu kadar kötü.

Sabitlenmiş karakterle bile.

Dosya Ekleri

• 17630445707371091104278822002443.webp
    17630445707371091104278822002443.webp
    7,2 MB · Görüntüleme: 66
Dikey senkronizasyon açık vsync bulamadım ayarlarda ekrani 60hz çekmek oyunu bozuyor. motion blur kapamak ise yaramadı. Fps sınırlamasına kaldırınca daha beter oluyor.

Frame time bu kadar kötü.

Sabitlenmiş karakterle bile.
Vsync ve dikey senkronizasyon aynı şey. Fps değerini direkt monitör hertz değerine sabitliyor. Fakat tabii senin aldığın FPS değeri her türlü monitör hertz değerinden düşük olduğu için bir şey ifade edemiyor. Ondan dolayı FPS sınırlaması daha iyidi diyorsun. Yüksek FPS alabildiğin bir oyunda bu dediğim ayarları deneyebilirsen çok iyi olur. Mesela Rainbow Six Siege, Spider-Man Remastered gibi. Hem %1 low hem de FPS degeri monitör hertz değerine yakın olacağı için çok daha akıcı hissedeceksin. Spider-Man isimli oyunda MFG de var o yüzden önerdim. Ama ona gerek olmamalı. R6 testi yeterli.

Vsync ve dikey senkronizasyon aynı şey. Fps değerini direkt monitör hertz değerine sabitliyor. Fakat tabii senin aldığın FPS değeri her türlü monitör hertz değerinden düşük olduğu için bir şey ifade edemiyor. Ondan dolayı FPS sınırlaması daha iyidi diyorsun. Yüksek FPS alabildiğin bir oyunda bu dediğim ayarları deneyebilirsen çok iyi olur. Mesela Rainbow Six Siege, Spider-Man Remastered gibi. Hem DLSS Quality harici Spider-Man'de MFG de açabilirsin hem %1 Low hem de FPS artacaktır. O an işte yaptığın FPS sınırlaması fark hissettirecektir.
Yani rdr 2 de çözüm yok. Baktığımda g sync laptop 5070ti için nedense bulamadım. Cyberpunk 2077de de mfg 4x açıp deneyince frame time aynı oluyor.

Ama düşününce çok saçma ben 300fps alamadığım tüm oyunlarda böylemi olacak?

Yani rdr 2 de çözüm yok. Baktığımda g sync laptop 5070ti için nedense bulamadım. Cyberpunk 2077de de mfg 4x açıp deneyince frame time aynı oluyor.

Ama düşününce çok saçma ben 300fps alamadığım tüm oyunlarda böylemi olacak?
G-Sync düzgün calisiyorken buna gerek olmamalı. Bendeki sistemde mesela R6'da DLSS quality ile 2K'da 300 350 FPS alıyorum fakat akıcı değil. Benzer sekilde ayarları fulleyip 240 FPS altında bir deger aldigimda yine akici olmuyor. Buna buldugum cozum monitor hertz degeri 240 olduğu için oyunu 237 FPS'ye sabitleyip V-Sync acıyorum oyun o zaman oynanabilir hale geliyor. Tabii ki ben buna çözüm bulmak için üç dört aydır uğraşıyorum, daha yeni anakart psu siparişi de verdim fakat forumları vesaire inceledigimde çeşitli laptop kullanıcıları da bu verdigim ayarlar ile çözüm bulmuşlar. Yani bu normal bir şey mi bence değil, fakat çözümsüz kalmaktan iyidir. Her oyunda tabii ki işe yaramiyor. Yüksek FPS aldığınız bir oyunda bu mantıkla bir test yapın inceleyelim.

cyberpunk low 300 fps
ultra rt 150fps
overdrive 100fps frametime değerleri ;

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-11-13 175227.webp
    Ekran görüntüsü 2025-11-13 175227.webp
    3,6 MB · Görüntüleme: 50
  • Ekran görüntüsü 2025-11-13 175147.webp
    Ekran görüntüsü 2025-11-13 175147.webp
    4,6 MB · Görüntüleme: 46
  • Ekran görüntüsü 2025-11-13 175043.webp
    Ekran görüntüsü 2025-11-13 175043.webp
    4,3 MB · Görüntüleme: 58
Rdr 2 hariç şuan düzgün gidiyor.

Ayarları biraz kıstım smooth motion kapattım şuan daha düzgün galiba smooth motion rdr 2 de düzgün çalışmazken bu cihazda dying light 2 de çalışabiliyor. @SunseTTime . Birde rdr 2 ye girmeden yenileme hızını 60fps yapacağım. Oda ise yarar büyük ihtimalle.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-11-13 175643.webp
    Ekran görüntüsü 2025-11-13 175643.webp
    5 MB · Görüntüleme: 42
  • IMG_20251113_180604_175.webp
    IMG_20251113_180604_175.webp
    1,6 MB · Görüntüleme: 26
  • IMG_20251113_180741_153.webp
    IMG_20251113_180741_153.webp
    1,3 MB · Görüntüleme: 37
Son düzenleme:
Konunun tamamını okuyamadım ancak temelini anladım. Smooth Motion FPS arttırmak için gecikme ekliyor ki o aralarda kare üretimi yapabilsin. Ancak siz devamlı bir hareket halinde olup ani dönüşler yaptığınızda kamerayı döndürdüğünüz tarafta kare üretimi olmadığından ekranın bir tarafında yapay kareler varken diğer tarafında oyunun kendi verdiği görseller var. Bu yüzden de ms anlık artıyor ve FPS düşüyor. Size önerim, smooth Motion'u şimdilik kullanmayın. Daha yeni bir teknoloji zaten.

Anlamadığım ya da anlatamadığım bir yer varsa yazın, çözelim.