Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

cr0xip

Uzman
Arkadaşlar merhaba.

Uzun süre sonra RDR2 indirdim ve sistemim aşağıda. 2K Ultra ayarlarda oynuyorum. Oyunu açınca monitörün ışığı düşüyor, kapatınca tekrar artıyor. Çok garip bir durum, tek bu oyunda oldu. FPS’de bir sıkıntı yok, 100–120 arası. Bilen, yardımcı olanlara teşekkürler.

• İşlemci (CPU): AMD Ryzen 7 9800X3D
  • Ekran Kartı (GPU): ASUS TUF RTX 5070 Ti
  • Anakart (MOBO): MSI B850 Gaming Plus Wi-Fi
  • RAM: G.SKILL 32 GB (2×16 GB) DDR5 6000 MHz CL30
  • Depolama (SSD): Samsung 990 EVO Plus 1 TB NVMe
  • Güç Kaynağı (PSU): MSI A850GL (850W)
  • Sıvı Soğutma (AIO): NZXT Kraken 360
  • Kasa: MSI MPG 320R Airflow
  • Monitör: Samsung Odyssey G65B – 2K (2560×1440) 240 Hz

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
2 ayar ile çözülecek konunun uzadığını düşünüyorum bu yüzden en baştan yapmanız gerekenleri anlatıyorum.

Sorun Driver kaynaklı gibi ama DDU ile uğraşmamak ve emin olmak adına öncelikle şu adımları yapın.
  • NVIDIA App üzerinden optimize et > Oyuna girin Tam ekran ve Pencereli arasında geçiş yaparak deneyin sorun varsa sonraki adıma geçin. Çünkü; sorun tam ekran uyumsuzluğudur.
  • RDR2.exe dosyasını bulun>sağ tık>özellikler>uyumluluk>Tam Ekran Optimizasyonlarını Devre Dışı Bırak>Uygula deyin çıkın ve tekrar deneyin.
Sorun devam ederse:
  • DDU ile benim önerim hala 577 ve 567 sürümüdür ama siz 581.80 sorunsuz diyor ve güveniyorsanız 581.80 de olur. DDU rehberi üstte var.
  • Eski sürücüye geçince şu ayarları yapın:
    • Ayarların yerini bilmiyorum maalesef bilgisayar başında olmadığımdan bakamıyorum da ben ayarı yazayım siz yapın hocam.
  • NVDIA denetim masasından
    • NVDIA Renk ayarlarını kullan-RGB-10 bpc (desteklediği en yüksek ayar)
    • G-Sync kullanıyorsanız: G-sync'i etkinleştirin ve sadece "Tam ekran" için onay verin.
  • Windows'ta:
    • HDR gerekli bir ayar değil hatta kapatılması daha iyidir. HDR kapalı.
    • RDR2.exe dosyasında tam ekran uyumsuzluğu hala devre dışı kalsın. "Yüksek DPI ölçeklendirmesini geçersiz kıl" açın.
  • Monitör'de:
    • Dynamic Brightness/Dynamic Contrast/Local Dimming adları ile bilinen bir ayar var onu da kapatın. Bazı oyunlarda şuan olduğu gibi fazla karanlık ya da fazla aydınlığa sebep olabiliyor. Ben kendim bile kullanmıyor önermiyorum.
  • İsteğe bağlı farklı ayarları elbette açabilir ya da kapatabilirsiniz.
Umarım sorununuz çözülür.
Windows'tan ve oyun içinden HDR ayarını kapatın. Eğer düzelmez ise monitör de bulunan Local Dimming ya da Dynamic Contrast ayarını kapatın.

Oyunda gece gündüz geçişlerinde parlaklık değişimi fazla olduğundan kaynaklı bir sorun gibi duruyor.

@KağanKaraoğlan konu açarsanız sosyalden birisi elbette yardımcı olacaktır.

Windows'tan ve oyun içinden HDR ayarını kapatın. Eğer düzelmez ise monitör de bulunan Local Dimming ya da Dynamic Contrast ayarını kapatın.

Oyunda gece gündüz geçişlerinde parlaklık değişimi fazla olduğundan kaynaklı bir sorun gibi duruyor.

@KağanKaraoğlan konu açarsanız sosyalden birisi elbette yardımcı olacaktır.

Kardeşim ChatGPT'ye de sorayım dedim, video renk ayarları ve video görüntüsü ayarlarında, gelişmişten tam seçmiştim onu sınırlı yaptım tekrar. Ekran 10 bpc destekliyor o açık, ters telesine açık, HDR kapalıydı oyunda ve Windows'ta, Super Resulation da kapalı. Oyun içinde ekran ayarı Windowed Borderless'dı. Onu Fullscreen yapınca da ışığı kıstı ekran düzelmişti, NVIDIA App'ten optimize et yapınca düzeliyor, sonra bozuluyor. Oyun içinde bir değişiklik yapınca ama HDR kesinlikle kapalıydı. Oyuna girince ekran kararıp düşük ışık moduna geçiyor. Ters telesine açıkken oluyor sanki.
@Rhakios @Kriyus

Video renk ayarları ve video görüntüsü ayarlarında, gelişmişten tam seçmiştim onu sınırlı yaptım tekrar.

Tam yapmanızda her hangi sorun yok, yaşadığınız sorunla da alakasını bilmiyorum.

Ters Telesine genellikle oyunlarda pek etkisi olmaz video, film, dizi gibi akıp giden videolarda (DVD) ön ayar yapar.

HDR ve Dynamic Contrast (Brightness) kapalı olmasına rağmen hala yaşanıyorsa, "tam ekran optimizasyonu" özelliğini devre dışı bırakıp deneyin.

Sorun birçok şey olabilir çünkü oyun anında birçok ayar parlaklığa etki ediyor. Doğru yollardan çözüm önerileri ile çözümü bulmaya çalışıyoruz. Chat-GPT daima doğru söylemez, örnek; Renk ayarları ve ter telesine hakkında söylediği şey neredeyse parlaklığa hiç dokunmuyor, renk aralığını arttırıyor sadece.

Son düzenleme:
Tam yapmanızda herhangi sorun yok, yaşadığınız sorunla da alakasını bilmiyorum.

Ters Telesine genellikle oyunlarda pek etkisi olmaz video, film, dizi gibi akıp giden yüksek kaliteli videolarda ön ayar yapar.

HDR ve Dynamic Contrast (Brightness) kapalı olmasına rağmen hala yaşanıyorsa, "tam ekran optimizasyonu" özelliğini devre dışı bırakıp deneyin.

Sorun birçok şey olabilir çünkü oyun anında birçok ayar parlaklığa etki ediyor. Doğru yollardan çözüm önerileri ile çözümü bulmaya çalışıyoruz. ChatGPT daima doğru söylemez, örnek; Renk ayarları hakkında söylediği şey neredeyse parlaklığa hiç dokunmuyor, renk aralığını arttırıyor sadece.

Ya bu 591.59'a geçtim, 581.44'dü herhalde ondan oluyor bazı şeyler bence. Tam düzelmemiş, diğer oyunlarda sıkıntı yok. Chrome'da video izlerken de 2 kere siyah ekran yedim, donanım hızlandırmayı kapadım, daha olmadı mesela ayarlarından.

En baştan sorsak ya da söyleseydiniz keşke hocam. DDU ile kaldırıp 577-567 2 sürücüden birini kurun, eğer sorunsuz çalıştığından eminseniz 581.44'ü kurun.

Ben her şey güncel olmalı mantığına göre yazdım ama haklısınız, biliyorum DDU ile geçmiştim. Önceki driverından (591.44) o çok kötüydü 581.44'e göre de. Bu driverdan olabilir ama NVIDIA App'den ayarlayınca bir sorun olmuyor, çakışıyor değişince bazı şeyleri. Edit: Sorunsuz olan 581.80 sürümüymüş.

@Rav3nnd 581.80 ile de bir şey değişmedi boşuna düşürdüm. :D

En baştan sorsak ya da söyleseydiniz keşke hocam. DDU ile kaldırıp 577-567 2 sürücüden birini kurun, eğer sorunsuz çalıştığından eminseniz 581.44'ü kurun.

NVIDIA App ile pencere içinde kenarlıksız ekran seçip. Optimize edince, Sorun çözülüyor bilginize.

1174180_3.webp