Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

22723

Uzman
Oyunu en Ultra ayarlar 2560x1600pde sabit 60FPS alıyorum. DLSS ile 80 ortalama. Smooth Motion ile 140FPS'lere kadar çıkıyor. Lakin lag çok, Micro shuttering gibi sorunlardan FPS çok oynuyor. 140FPS ortalama alırken bir anda 100 veya 80'lere düşüp oyunun akışını kötü etkiliyor. NVIDIA apptan 100FPS sabitledim. Ama hala 95'lere düşüp böyle göze batan anlık donmalar var. Vulkan yapınca biraz daha sabit oluyor ama grafikler resetleniyor oyunu açarken. DX 12 de ise frametime dans ediyor. Çözümü nedir?
Genel olarak oyunlarda Frametime böyle arada bir çıkıp iniyor acaba ayarlarımı yanlış yapıyorum ? yada örnek; cp 2077de bir yerde beklerken 150fps ortalama alırken koşunca hemen 130lara iniyor ms değerim 5mslerden 10mslere fırlıyor.

Son düzenleme:
Çözüm
Rdr 2 hariç şuan düzgün gidiyor.

Ayarları biraz kıstım smooth motion kapattım şuan daha düzgün galiba smooth motion rdr 2 de düzgün çalışmazken bu cihazda dying light 2 de çalışabiliyor. @SunseTTime . Birde rdr 2 ye girmeden yenileme hızını 60fps yapacağım. Oda ise yarar büyük ihtimalle.
Smooth Motion'ı DLSS olmayan birkaç oyunda denedim yeni bir teknoloji olduğu için varsayıyorum pek bir fark hissedemedim. O yuzden deneme yanılma tercih edilebilir. Benim ısrarla önerdiğim ayar yüksek FPS alabildiginiz bir oyunda; DLSS varsa quality, grafik ayarları medium/high, FPS cap (monitor hertz degeri - 5), G-Sync/V-Sync açık kullanmanız olur. Hikayeli oyunlarda FPS monitor hertz değerine yaklasamayacagi için daha düşük sürekli alabildiginiz bir değere FPS'yi sabitleyin geri kalan ayarlar ise dediğim gibi kalabilir.

Bu verdiğim ayarlar ile ekran karti kullanimi %90 üstü olmayacak, isinma ve beraberinde gelen drop olmayacak ve en önemlisi frametime çok daha stabil ilerleyecek.

Şimdiden faydasını gördünüz gibi sevindim.
Rdr 2 hariç şuan düzgün gidiyor.

Ayarları biraz kıstım smooth motion kapattım şuan daha düzgün galiba smooth motion rdr 2 de düzgün çalışmazken bu cihazda dying light 2 de çalışabiliyor. @SunseTTime . Birde rdr 2 ye girmeden yenileme hızını 60fps yapacağım. Oda ise yarar büyük ihtimalle.
Smooth Motion'ı DLSS olmayan birkaç oyunda denedim yeni bir teknoloji olduğu için varsayıyorum pek bir fark hissedemedim. O yuzden deneme yanılma tercih edilebilir. Benim ısrarla önerdiğim ayar yüksek FPS alabildiginiz bir oyunda; DLSS varsa quality, grafik ayarları medium/high, FPS cap (monitor hertz degeri - 5), G-Sync/V-Sync açık kullanmanız olur. Hikayeli oyunlarda FPS monitor hertz değerine yaklasamayacagi için daha düşük sürekli alabildiginiz bir değere FPS'yi sabitleyin geri kalan ayarlar ise dediğim gibi kalabilir.

Bu verdiğim ayarlar ile ekran karti kullanimi %90 üstü olmayacak, isinma ve beraberinde gelen drop olmayacak ve en önemlisi frametime çok daha stabil ilerleyecek.

Çözüm
Konunun tamamını okuyamadım ancak temelini anladım. Smooth Motion FPS arttırmak için gecikme ekliyor ki o aralarda kare üretimi yapabilsin. Ancak siz devamlı bir hareket halinde olup ani dönüşler yaptığınızda kamerayı döndürdüğünüz tarafta kare üretimi olmadığından ekranın bir tarafında yapay kareler varken diğer tarafında oyunun kendi verdiği görseller var. Bu yüzden de ms anlık artıyor ve FPS düşüyor. Size önerim, smooth Motion'u şimdilik kullanmayın. Daha yeni bir teknoloji zaten.

Anlamadığım ya da anlatamadığım bir yer varsa yazın, çözelim.

Tam olarak anlamışsınız maksat smooth Motion kullanıp PC'nin waatlarini düşürmekti 195W crosload yerine 140W crosload yapıp sıcaklıkları minimum tutup fanlarin zamanla yıpranmasını azaltmaya çalışıp FPS'den ödün vermek yerine avantaj kazanmaya çalıştım. Lakin smooth Motion teknolojisi şu an Dying Light 2 de zaten frame gen çalışmıyor açtığım gibi oyundan atıyor, bende alternatif sm teknolojisi ile çözüm yaptım. Lakin RDR 2 de bu çalışmıyormuş. Oyunlardan oyunlara farklılık gösteriyor anladığım. Dying Light 2 güncelleme aldı daha 2 3 gün önce. RDR 2 ise hiç görmedim desem yeridir. Sorunlarım ve çözümleri böyle olmalı sanırım.

Buna çözüm yazmazsam ayıp ederim.

Konunun tamamını okuyamadım ancak temelini anladım. Smooth Motion FPS arttırmak için gecikme ekliyor ki o aralarda kare üretimi yapabilsin. Ancak siz devamlı bir hareket halinde olup ani dönüşler yaptığınızda kamerayı döndürdüğünüz tarafta kare üretimi olmadığından ekranın bir tarafında yapay kareler varken diğer tarafında oyunun kendi verdiği görseller var. Bu yüzden de ms anlık artıyor ve FPS düşüyor. Size önerim, smooth Motion'u şimdilik kullanmayın. Daha yeni bir teknoloji zaten.

Anlamadığım ya da anlatamadığım bir yer varsa yazın, çözelim.

Size sorum G-Sync eksikliği bu şekilde her oyunda aşağı yukarı çözülür mü? Çünkü ben yüksek donanıma sahip laptoplarda bu lisansı göremedim. Epeyce G-SYNC laptoplar Excalibur veya 80k altı modeller. @talongod

Son düzenleme:
Size sorum G-Sync eksikliği bu şekilde her oyunda aşağı yukarı çözülür mü? Çünkü ben yüksek donanıma sahip laptoplarda bu lisansı göremedim. Epeyce G-Sync laptoplar Excalibur veya 80k altı modeller.

Bu laptopla alakalı değil de, laptopun desteklenmesiyle alakalı bir durum. Düşük bütçeli cihazlarda koymamaları gayet normal. Sizdeki düşük bütçeli cihaz olmasa da bütçeden kısmak adına yapılan hamleler. Bence çok da önemli bir teknoloji değil.