RDR2 ve Cyberpunk 2077'deki ara sahnelere yönelik eleştiri

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Cruslan
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 79
  • Görüntüleme Görüntüleme 2B
  • Etiketler Etiketler
    zor
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bence değil o kadarcık kusuru görme sende işin şakası oyun Ara sahnelerinden şikayet eder mi insan ? Eleştirmek için eleştiriyorsunuz
Oyunun çoğunu kaplıyor. Tam silahı elime aldım aksiyon başladı diyorum hemen ara sahne geliyor. Ara sahneyi geçiyorsun görev bitiyor. RDR 2'de çok yaşadım. Adadan kaçarken özellikle 1 dakika çatışma, siperden çıkıyorum ara sahne geliyor.

İyi de bunu yapmak zorunda değil? Adam para verdiği ürün hakkında istediği kadar yakınabilir, eleştiri ve inceleme yapma "beğenmedim abi" demekle olacak iş değil. Adama resmen eleştirme diyorsunuz ne konuştuğunuz hakkında en ufak bir fikriniz var mı? Adam para verdiği ürün hakkında istediği yorumu yapar. Buraya beğenmediğini değil de beğendiğini gelip yazsaydı aynı yorumu yapabilecek miydin? "Beğendiysen beğendin abi flooda ne gerek var sanki" diyebilecek miydin? Hiç sanmıyorum.

Adam başlığında "eleştiri" yazan bir konu açıyor ve yorumlarda adama "eleştirme abi" deniyor şaka gibi ya. Kapatalım "Oyun İncelemeleri" kategorisini de madem yüce Rockstar'ı eleştirmek bizim ne haddimize yahu.

Son düzenleme:
Herkes satın aldığı ürün hakkında yorum yapma hakkına sahiptir. Ancak burada asıl mesele, eleştirinin nasıl ve ne şekilde yapıldığıyla ilgilidir. Eleştiri, yapıcı olduğu sürece değerlidir ve karşı tarafın da fikirlerini geliştirmesine katkı sağlar. Fakat salt memnuniyetsizlik içeren, öfke dolu, bağlamdan kopuk ya da yüzeysel ifadeler, eleştiri değil, sadece şikayet veya boş yere negatiflik yaratma olarak algılanır.

Kaldı ki, eleştiri yapan kişiye karşı gelenler de aslında kendi eleştirilerini ortaya koyuyor. Yani eleştiren kişiye "Eleştirme abi" denmesi de, en nihayetinde bir fikir beyanıdır. Bu, demokratik bir tartışmanın doğal sonucudur. Buradan doğrudan "Rockstar'ı eleştirmeyin" veya "Oyun incelemelerini kapatalım" gibi uç noktalara gitmek, konuyu abartmak ve karikatürize etmek olur.

Kimse kimsenin eleştiri hakkını elinden almıyor, ancak eleştirinin de bilinçli, yapıcı ve karşılıklı saygıya dayalı olması gerektiğini savunuyor. Tartışmayı kişisel alınmadan, karşılıklı anlayışla yürütmek daha sağlıklı sonuç verir.

"Bu ülkede 20 yıldır yönetimin değişmemesine şaşmamak gerek" diyerek insanların siyasi görüşlerini ortaya katıp, olayı farklı yerlere çekiyorsun ve özellikle beni zan altında bırakıyorsun. Amacının ne olduğu belli.

RDR2'de dediğiniz sahneyi oynamadım ancak CP2077'de gösterdiğiniz sahne zaten tek seferlik ve kısa süren bir sekanstı. Konsepte de uyuyordu bence.
Gösterdiğiniz sahnenin prologue'un sonunda Dexter DeShawn tarafından ihanete uğradığımız yer olması gerekiyor.

Bir anda her şeyin tepe taklak olması klişesini ben şahsen göremedim çünkü oyun bundan önce sizi siberkasap yoluyla Dexter'ın nasıl biri olduğuna dair bilgilendiriyor ancak o an V'nin derdi ün ve şöhret olduğu için umursamıyor. Bence böyle bir sahnenin dramatik ve ağır olması gayet normal.

Hatırladığım kadarıyla başka böyle zorla ağır ağır yürütüldüğümüz sahne de yok Cyberpunk'ta, varsa hatırlatın.

Sadece şikayet edilmesinde de bir sakınca yok, tekrar ediyorum; kullanıcı parasını verdiği ürün hakkında istediği eleştiriyi, istediği şikayeti yapabilir. Bir şirket veya stüdyonun fanatiği değilsen bunda bir sorun da görmemelisin. Yorumların hepsini okumadım ancak konu içeriğinde ben yapıcı olmayan bir eleştiri görmüyorum. Bu gereksiz ağırlaştırılmış geçilemeyen sekanslardan sıkıldığını belirtmiş ve bunda yanlış hiçbir şey göremiyorum ben.

Ancak insanların RDR2 ile ilgili doğru veya yanlış her türlü eleştiriyi geri püskürttüğü de bir gerçek. Bu oyuna eleştirilemez gözüyle bakmaktan vazgeçin artık. Bir kere bile RDR2 eleştirilerinin bir RDR2 seveni tarafından kabul edildiğini görmedim ben. Adama oyun dizaynı çöp diyorum, oyun dizaynı nedir onu dahi bilmemesine rağmen savunuyor. Oyun dizaynı nedir bilen herkes Rockstar'ın dizaynının fosil olduğunu biliyor zaten hani bu kişisel bir eleştiri bile değil artık.

Çok merak ediyorum sosyalde aldığı ürünle ilgili sorun yaşayıp bunu paylaşan insanlara da aynı yorumları yapıyor musunuz ya. Yapıyorsanız durum çok kötü çünkü.

Herkes aldığı ürün hakkında eleştiri yapabilir, bunda sorun yok. Ancak bu eleştirilerin de mutlak doğruymuş gibi sunulması veya karşı görüş belirten insanları "fanatik" ya da "bilgisiz" ilan etmek, sağlıklı tartışmayı baltalar. Sen nasıl Rockstar'ın dizaynını eleştiriyorsan, biri de o dizaynı savunabilir. Bu, onun konu hakkında hiçbir şey bilmediği anlamına gelmez. Ayrıca "artık bu kişisel bir eleştiri değil, herkes böyle düşünüyor" demek de hatalı bir genellemedir. Herkes aynı görüşte değil. Eleştiri kültürü, sadece olumsuzu söylemek değil, karşıt görüşlere de tahammül göstermeyi gerektirir.

Herkesin ne dediğinin bir önemi yok, oyun dizaynı bilen kişilerin ne dediğinin önemi var ve oyun dizaynı bilen kimse Rockstar oyun dizaynını övmez. Oyun dizaynı nedir onu dahi bilmeyen birinin oyun dizaynı hakkında yorum yapması saçmadır ve dikkate de alınmamalıdır.

Bir insan oyun dizaynı bilmiyorsa.. bilmiyordur. Benim ona çok zeki demem bilmediği gerçeğini değiştirmeyecek. Kimse bilmediği konular hakkında yorum yapmamalı.

Çok merak ediyorum sosyalde aldığı ürünle ilgili sorun yaşayıp bunu paylaşan insanlara da aynı yorumları yapıyor musunuz ya. Yapıyorsanız durum çok kötü çünkü.
Ürünle ilgili şikayet eden insanlara da aynı şey geçerli: Sorununu paylaşmak hak, ama üslup, içerik ve yaklaşım yine önemli. Birisi ürün kötü diyebilir, ama biri de o üründen memnun olduğunu söyleyebilir. Bu çatışma normaldir. Tartışmanın iki tarafı da fikir belirtiyor, sadece biri eleştirdi diye otomatik üstünlük kazanmaz.

Bu, diğer oyuncuların deneyim veya memnuniyet belirtme hakkını ortadan kaldırmaz. Oyun tasarımı teknik bir alan olabilir ama sonuçta oyun, halk için yapılır. Kullanıcı deneyimi doğrudan "bilgi" değil, his ve algıya dayanır.

Burada kimsenin böyle bir iddiası yok. Sen karşı argüman mı sundun ki bu yorumu yapıyorsun? Sen karşılık olarak üründen memnun kaldığını mı belirttin yoksa adama "sorununu paylaşma beğenmedim de geç" mi dedin? Cevap ikinci seçenek. Sorun da bu işte.

Ben oyunun genelinden bahsetmiyorum ki, oyun dizaynı kısmından bahsediyorum. Pek çok kişi oyun dizaynı nedir, hangi konuları neden ele almalıdır onu bile bilmiyor. Oyun dizaynı dediğim zaman görev dizaynı anlayanlar bile var. Bu durumda ben onların fikirlerini ciddiye alamam.

Oyunu beğenmiş olabilir tekrar ediyorum bundan bahsedilmiyor. Oyun dizaynı bilmeyip de oyunun dizaynı çok iyi diye savunulmasından bahsediyorum. Bu fikrin bir değeri yok, bilmediğin bir şey hakkında yorum yapamazsın.

Benim söylediğim tam olarak sorununu paylaşma değil, sorununu paylaş ama bunu nasıl sunduğun ve diğer görüşlere nasıl yaklaştığın da önemli demekti. Kimsenin şikayet etmesine karşı değilim, ama bir görüş belirtildi diye herkesin onu sorgusuz kabul etmesi gerektiğini düşünmüyorum. Tartışmanın iki yönü de olmalı, sadece tek tarafın konuştuğu bir ortam, sağlıklı tartışma sayılmaz. Ben direkt olarak konu sahibinin mizacını beğenmediğimden ötürü kinayeli bir cevap verdim. Farklı bir dille söyleseydi farklı cevap verecektim.

Bir kişi oyun dizaynının akademik detaylarını bilmeyebilir ama "şu görev sıkıcıydı", "arayüz karmaşıktı" veya "akış çok iyiydi" diyorsa, bu zaten oyun dizaynının pratik sonucunu yorumluyor. Teknik detay bilmek zorunda değil, hissettiğini söylüyor insanlar. Bu da dolaylı yoldan dizayn hakkında fikir vermektir.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…