19 Temmuz 2025 tarihinde İncehesap sitesinden bir akıllı ampul almış bulundum. Ürünü aldıktan sonra üründe istediğim özelliğin olmadığını fark ettim.

14 günlük iade etme sürecinde ise öncelikle ürünün sarf malzeme olduğu söylenilerek iadem reddedildi. Kendilerine ürünün sarf malzeme olmadığını söyledikten sonra LED ampullerin kullanım ömrü olduğu ve bunun tespit edilemeyeceği söylenilerek anayasa tarafından bana verilmiş cayma hakkım gasp edildi. Ürünü tekrar sıfır olarak satamayacaklarını söylediler. Bu mantıkla Türkiye'de hiçbir ürünün iade edilememesi gerekmez mi? LED içeren her ürünün kullanım süresi tespit edilemeyeceği için iade edilememesi gerekmez mi?

İade talebim 2 kere reddedildikten sonra THH'ye başvurdum. Bu bahsettiğim bütün olaylar 14 günlük cayma hakkımın olduğu süreç içerisinde yaşandı. Hayatımda ilk defa THH'ye başvurduğum için zannımca derdimi profesyonelce anlatamadığımdan başvurum reddedildi. Şu an ise elbette süre geçmiş durumda ama ürün hala daha geldiği kutusunda, faturasıyla hatta ve hatta patpatıyla beraber duruyor.

THH'den aldığım cevap şu şekilde:
İNCELEME VE GEREKÇE:
İlçe Tüketici Hakem Heyetince yapılan incelemeler neticesinde; Tüketicinin vermiş olduğu evraklardan herhangi bir sonuca varılamamıştır. Tüketici beyanı ile ilgili bilgi, belge, fatura, varsa sözleşme, teknik ürünler ise servis raporu, tekstil ürünler ise inceleme raporu, şikayet edilen üründe gözle görülebilecek ayıplar var ise şikayet edilen ürünün ayıbına ilişkin renkli görseller, vb. evrak hakem heyetimize sunmadığından dolayı tüketicinin şikayetinin tespiti hakem heyetimiz tarafından yapılamamaktadır.
6502 sayılı Kanunun Çalışma Usul ve Esasları - Başvuru - Madde 11 - (1) Uyuşmazlıkla ilgili başvuru uyuşmazlık konusu içeren dilekçenin, delil oluşturan ilgili belgelerle (Fatura, Teknik Servis Raporu, Ürün Görselleri, Firma Red Cevabı,,, vb.) birlikte tüketici hakem heyetine verilmesiyle yapılır. Tüketici hakem heyetine yapılan başvurularda, başvuru sahibinin adı, soyadı, TC kimlik numarası, adresi ve varsa diğer iletişim bilgileri, uyuşmazlık değeri ve talebi ile şikayet edilene ilişkin bilgilere yer verilmesi zorunludur. (2) Tüketici aynı uyuşmazlık konusu ile ilgili olarak birden çok tüketici hakem heyetine başvuru yapamaz. Aksi takdirde diğer taraf lehine derdestlik itirazında bulunma hakkı doğar.
6502 sayılı tüketicinin korunması hakkındaki kanunun ilgili maddesince değerlendirilemeyeceği kanaatine varılmıştır.
KARAR :
Yukarıda açıklanan nedenlerle,
1- Tüketicinin talebinin reddine,
2- Savunma istenmediğinden, eksik evrakların tamamlanarak yeniden hakem heyetine başvurabileceğine, katılanların oy çokluğu ile karar verildi.

Tüketici Hakem Heyeti kararları, İcra ve İflas Kanunu'nun ilamların yerine getirilmesi hakkındaki hükümlerine göre yerine getirilir. Bu kararlara karşı tebliğ tarihinden iki hafta içinde tüketici hakem heyetinin veya tüketicinin yerleşim yerinin bulunduğu yerdeki Tüketici Mahkemesine itiraz yolu açıktır.

Tekrar THH'ye adam gibi başvurmam mı gerekir yoksa suç duyurusunda mı bulunmam gerekir? Ortada kullanmadığım bir ürün ve gasp edilmiş bir hakkım var. İncehesap firması anayasadan üstün değil. Hakkımı nasıl aramam gerekiyor?

Son düzenleyen: Moderatör:
Şimdi ilçe kaymakamlığı arıyorsun diyorsun ki "Böyle böyle bir THH başvurusu yapmıştım fakat eksik evrak gerekçesiyle başvurum olumsuz sonuçlanmış. Buna istinaden eksik belgeler hakkında bilgi vermenizi rica ediyorum. Tamamlayıp sizlere en kısa sürede teslim edeceğim. İlginiz için şimdiden teşekkürler." Yeni e devlet başvurusuna gerek yok. Eksik evraklar var belli ki. O yüzden ya yüz yüze ya da arayarak bilgi sağlayıp eksiklikleri tamamlaman daha sağlıklı olur.

THH'ye e devlet ile basvur yeniden. Urun aciklamasinda yazan ozelliklere sahip olmadigini belirt.
Firmanın ürün özelinde yanlış yaptığı bir açıklama yok. Ben ürünü aldıktan sonra, elime ulaştığında istediğim amaçla kullanamayacağımı fark ediyorum. Yine de cayma hakkı kapsamında zaten bir sebep sunmak zorunda değilim. 14 gün boyunca iade edebilmem gerekiyordu.
Firma ile yaptığınız konuşmaları ve 14 gün içinde iade talebinizin reddedildiğine dair belgeleri açık, net ve anlaşılır bir şekilde yükleyip başvuruda bulunun. Dediğiniz gibi ampül sarf malzemesi sayılamaz.
Ekran görüntüsü koymanın yeterli bir kanıt olacağını düşünmediğimden hiç girişmemiştim. Kendileri isterse belirtirim diye düşünmüştüm. Direkt reddedilince ne yapsam diye düşünmeye başladım.
Şimdi ilçe kaymakamlığı arıyorsun diyorsun ki "Böyle böyle bir THH başvurusu yapmıştım fakat eksik evrak gerekçesiyle başvurum olumsuz sonuçlanmış. Buna istinaden eksik belgeler hakkında bilgi vermenizi rica ediyorum. Tamamlayıp sizlere en kısa sürede teslim edeceğim. İlginiz için şimdiden teşekkürler." demen yeterli olur. Yeni e devlet başvurusuna gerek yok. Eksik evraklar var belli ki. O yüzden ya yüz yüze ya da arayarak bilgi sağlayıp eksiklikleri tamamlaman daha sağlıklı olur.
Karar kısmında tekrar başvurabileceğine dediği için yeni e-devlet başvurusunun gerekeceğini düşündüm ben. Eğer böyle bilgi vereceklerse direkt gidip de sorabilirim.

Firmanın ürün özelinde yanlış yaptığı bir açıklama yok. Ben ürünü aldıktan sonra, elime ulaştığında istediğim amaçla kullanamayacağımı fark ediyorum. Yine de cayma hakkı kapsamında zaten bir sebep sunmak zorunda değilim. 14 gün boyunca iade edebilmem gerekiyordu.

Ekran görüntüsü koymanın yeterli bir kanıt olacağını düşünmediğimden hiç girişmemiştim. Kendileri isterse belirtirim diye düşünmüştüm. Direkt reddedilince ne yapsam diye düşünmeye başladım.

Karar kısmında tekrar başvurabileceğine dediği için yeni e-devlet başvurusunun gerekeceğini düşündüm ben. Eğer böyle bilgi vereceklerse direkt gidip de sorabilirim.
Evet haklisin.

THH başvurusu ile 7 ay bekleyip sorunlu laptopu iade edebilmiştim. Sürece o yüzden hakimim. Sen beni dinle denemekten zarar gelmez. Önce ara kısaca durumu açıkla. Bu kapsamda eksik evrakları tamamlamak için ne yapman gerektiğini öğren. Hazır başvurun gündeme alınmışken onların da kolayına geleceği için eksik evraklarını söyleyip elden teslim etmeni isteyebilirler. Hadi diyelim ki illa yeni başvuruda bulunmanı istiyorlar, en azından bu sefer neleri eksiksiz bir şekilde yüklemen gerektiğini öğrenmiş olacaksın. Her türlü avantajına olan bir durum.

THH başvurusu ile 7 ay bekleyip sorunlu laptopu iade edebilmiştim. Sürece o yüzden hakimim. Sen beni dinle denemekten zarar gelmez. Önce ara kısaca durumu açıkla. Bu kapsamda eksik evrakları tamamlamak için ne yapman gerektiğini öğren. Hazır başvurun gündeme alınmışken onların da kolayına geleceği için eksik evraklarını söyleyip elden teslim etmeni isteyebilirler. Hadi diyelim ki illa yeni başvuruda bulunmanı istiyorlar, en azından bu sefer neleri eksiksiz bir şekilde yüklemen gerektiğini öğrenmiş olacaksın. Her türlü avantajına olan bir durum.
Hocam aradım faturayı ve ekran görüntülerini istediler ben ekran görüntüsünü kanıt olarak sayacaklarını düşünmemiştim. Talep türü olarak siz ne seçmiştiniz tekrardan başvuracağım ne yazık ki.

Hocam aradım faturayı ve ekran görüntülerini istediler ben ekran görüntüsünü kanıt olarak sayacaklarını düşünmemiştim. Talep türü olarak siz ne seçmiştiniz tekrardan başvuracağım ne yazık ki.
Benim THH başvurum SS sayesinde lehime sonuçlandı desem yeridir. Ürünü almadan önce olası sorunlara yönelik bilgi aldım, karşı tarafta birebir değişim yaparız demişti. Bu güveni verdiği için sipariş vermiştim. Üründe ilgili kusurlar çıkınca yan çizdi servis raporu olmadan yapamam dedi. Eğer o kanıtlı görsel olmasa benim iş de yaş olacaktı. Bedel iadesi tarzı bir şey seçmiştim, para iadesi yani.

Benim THH başvurum SS sayesinde lehime sonuçlandı desem yeridir. Ürünü almadan önce olası sorunlara yönelik bilgi aldım, karşı tarafta birebir değişim yaparız demişti. Bu güveni verdiği için sipariş vermiştim. Üründe ilgili kusurlar çıkınca yan çizdi servis raporu olmadan yapamam dedi. Eğer o kanıtlı görsel olmasa benim iş de yaş olacaktı. Bedel iadesi tarzı bir şey seçmiştim, para iadesi yani.
Zaten gönderecek pek de bir kanıtım yok. Faturayı göndereceğim, aramızda geçen destek kayıtlarını göndereceğim, ürünün kutusunun faturasının durduğunu gösteren birkaç fotoğraf göndereceğim. Gerisi yine bekleyiş. Teşekkür ediyorum hocam.