deniz745

Uzman
Arkadaşlar selam, sizlere başımdan geçen bir olayı anlatmak isterim. Geçenlerde eski Ajazz AK680'im bozulunca yeni klavye aldım. Yeni klavye alınca da aklıma bir şey takıldı; ben bu Ajazz'i tamir ettirip satabilir miydim? O yüzden Trendyol'dan 29 Kasım 2024'te aldığım ürünün garantisi hala devam ettiği için analize yolladım. İçine kanunla alakalı bazı notlar, çalışmayan tuş bilgileri ve değişim istediğimi yazan notlar bıraktım.

Ürün 4. gün, yani 30 Ocak'ta "iade reddedildi" başlığıyla gelince önce korktum; lakin sonra sebep kısmında "Değişim onaylandı" yazdıklarını görünce rahatladım. Yani sıfır bir Ajazz AK680 yollayacaklardı. Lakin kargo bilgisi Gmail ile iletilecektir demesine rağmen 3 gündür ne ses vardı ne soluk. Trendyol asistana bağlandım, "gönderecekler merak etmeyin" dediler kısaca; ben de çok takmadım ve biraz daha bekledim.

Ertesi gün uyandığımda değişim talebi yerine "iade onaylandı" yazısını görüp şaşırdım. Kapıyı kontrol ettim, ürün yok. En son bir kod gelmiş mi diye Gmail'i kontrol ederken, bana ürünü ilk aldığım günkü para olan 999 TL'nin yatırıldığını gördüm. Ama üründe değişim yazıyordu. Şaşırıp Trendyol asistana, oradan da desteğe bağlandım. Bana satıcı ürünü 3 gün boyunca kargolamadığı için "benim iyiliğim" ve "mağdur olmamam" açısından ürünü iade ettiklerini ve bu işlemi geri alamayacağımı söylediler.

Biraz ısrar edince "özür dilerim, başka müşteriler bekliyor" deyip suratıma kapattılar. Şok oldum, yani o müşteri temsilcisiydi, ben müşteri; teknik olarak konuşmayı sadece benim kapatabilmem lazımdı değil mi? Sonra bir daha bağlanıp önceki konuşmayla ilgili şikayet kaydı açtırdım. O temsilciye de bayağı ısrar ettim, madde madde kanunları saydım. Örneğin 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’un 11. maddesine göre; eğer üründe kusur tespit edildiyse seçim hakkı TAMAMEN tüketiciye aittir. Yani adamlar kafalarına göre "mağdur olma diye iade ettik" diyemezler. Ki ürünün güncel fiyatıyla bana iade ettikleri tutar arasında 400 TL fark var. Bu da maddi zarara girer. THH'ye başvurmak için konuşma kaydı numarası istedim, olmadığını söyledi. İsim istedim, KVKK diyerek o da görüşmeyi sonlandırıp kaçtı.

Fifine H9 Kulaklık Sorunu ve Garanti Süreci

Şimdi bu olaylar yaşandı bitti; sonra benim Fifine H9 Ampligame kulaklığım normal şekilde kullanırken plastik aksamı tak diye düştü. Bildiğiniz o kulaklığın sol lobunu tutan vidalı yerdeki vida bir anda fırladı ve plastik aksam kırıldı. Ben de ürünü analize gönderdim. Yaklaşık 18 gün gibi absürt bir süre bekledim. Sanırsam ürünü hiç açmadılar; baktılar yasal süre doluyor, korkudan "tüketici hatası" diye geri yollamaya karar verdiler. Bugün 18. gün, ürünüm "üretim kaynaklı sorun bulunmadı" gerekçesiyle reddedildi.

Lakin bunu diyebilmeleri için ürünün plastik aksamında bariz şekilde darbe, sıyrık, kesik veya çizik olması lazım. Ben ise klavyeden edindiğim tecrübeye dayanarak ürünü garantiye yollaymadan önce video ve fotoğraf çekmiştim. Bu arada kulaklıktaki garantim de devam ediyor; yani teknik olarak tamir etmeden yollayamamaları lazım çünkü kullanıcı hatası değil. Ben bu kulaklığı 6 Mart 2025'te aldım, içine plastik aksamın nasıl koptuğunu ve değişim istediğimi belirten notlar, kanun maddeleri koymuştum.

Ayrıca iade etseler bile muhtemelen aldığım zamanki fiyatla güncel fiyat farkını karşılamayacaklardı. Kısacası Trendyol rezil bir firma arkadaşlar, sakın ola alışveriş yapmayın. Geçen sorun yaşadığım Amazon bile bu kadar ileriye gitmezdi. Kulaklığın fotoğraflarını atıyorum, kendi gözlerinizle görün; darbe, çizik var mı?

1770821625133.webp

1770821698949.webp

1770821706569.webp

Amazon'un bu konulardaki tutumundan ötürü tercih ediyorum. Geçmiş olsun hocam.
Mümkün mertebe ürünü teslim alırken kuryeyi kapıda bekletip ürünün tüm fotoğraflarını çekin, ürünün ilk geldiğinde hasarlı olup olmadığı konusunda elinizde bir görsel olur. Bir de Trendyol'un yetkili satıcıları veya onaylı olan satıcılarından alın sadece, diğerlerinde satış sonrası destek 0.

Amazon'un bu konulardaki tutumundan ötürü tercih ediyorum. Geçmiş olsun hocam.
Mümkün mertebe ürünü teslim alırken kuryeyi kapıda bekletip ürünün tüm fotoğraflarını çekin, ürünün ilk geldiğinde hasarlı olup olmadığı konusunda elinizde bir görsel olur. Bir de Trendyol'un yetkili satıcıları veya onaylı olan satıcılarından alın sadece, diğerlerinde satış sonrası destek 0.

https://techolay.net/sosyal/konu/yurt-disi-alisverisinde-kandirildim-ve-yaniltildim.171605/ şu olaydan sonra pek tercih etmiyordum, türkler olarak her daldan tokat yiyoruz şu an.

Güncelleme:
Ürününü analize 19 Ocakta yolladım. 22 Ocakta depo teslim aldı, ve analiz süreleri başladı.
Ocak ayı 31 çekiyor, bunu unutmayın.
11 şubatta iadem reddedildi. Yani 19. iş gününde, kusur bulunamadı sebebiyle.
Lakin 13 şubata kadar ürün kargolanmadı. Yani 21. iş günü olan 13 şubat saat 12:10 da kargoladılar, bu da demek oluyor ki garanti belgesi yönetmeliği madde 9 uyarınca seçimlik hakkım doğmuş oluyor. Yani ben tüketici olarak şu an iade veya değişim gibi seçeneklere sahibim, ki öyle de yaptım.
Trendyol desteğe 2 kez bağlandım, ilkinde mert adında bir temsilci geldi ve bana analiz sürecinin 24 gün olduğunu söyledi. Zırvalayıp durdu açıkçası aynı şeyleri deyip deyip durdu. Ben de Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre böyle hareket edemeyeceğini, eğer böyle hareket ederse kanuna karşı geleceğini ve bunu da yapamayacağını söyledim. Lakin o anlamamazlıktan gelip 24 gün dedi. Ben de "24 gün mü 24 iş günü mü?" diye sordum 24 gün dedi. Tamam dedim 24 gün de geçti, ki yasalara göre öyle bir şey yok ama pazarlar dahil 24 gün de geçti dedim. Yine konuyu değiştirip saptırdı.
Ve tek savunması "ürün 11 şubatta iade reddedilmiş. İade reddedilince 72 saat süre veriyoruz yani bir zaman aşımı yok" dedi. Ben de 'ürün bana kargolanmadığı sürece analiz sürecine dahildir, yani ürünü reddetseniz dahi 20. iş gününde kargolamadığınız için seçimlik hakkım doğuyor" dediğimde bana öyle bir şey olmadığını söyledi. Ben de "tamam ben size kanun maddeleri ile sundum, siz neye dayanıyorsunuz? Madde ve kanun söyler misiniz?" deyince bunu yapma yetkisinin olmadığını, araştırabileceğimi söyledi. Mesafeli satış sözleşmesinde yazıyormuş, kanun ismi ve maddesi verin deyince yetkim yok diyor. Bununla bir yarım saat 1 saat tartıştık en son kendisine dava açacağımı söyleyerek çıktım.
2. temsilciye geçtim, Kaan bey adında.
Kaan bey de "yani elimden gelebilecek bir şey olsa hemen yaparım da yok" isimli şiirini okumaya başladı. Defalarca ısrarla 20. iş gününün geçildiğini belirtsem de Kaan bey "değişim belgesi olmadan işlem yapamıyoruz" demeye devam etti. Yani akıllarınca beni teknik servise yönlendirip oyalayacaklar, 1 ay daha bekletecekler sonra süresi dolmuş üstünden 1 ay geçmiş diyecekler. Ben de 'yani Türkiye Cumhuriyeti kanunu değil de, değişim belgesi daha mı üstün?' diye sorduğumda yaklaşık 50 saniye boyunca suskunluk oldu. Sonra bana açık açık kanuna uymadıklarını itiraf etti. Trendyol farklı çalışıyor falan dedi, yani adam diyor ki "kardeşim biz Türkiye mürkiye dinlemeyiz burada kanun farklı" lakin muz cumhuriyetinde yaşadığımız için denetim yok.
Alın kendiniz bakın, ne demiş:

1771281726843.webp

1771281751487.webp

1771281811766.webp

Evet resimlerde gördüğünüz her şey gerçek. Tübis'e başvursam 6 ay oyalayacaklar, Trendyol desteğe yazsam sonuç çıkmayacak. Ne yapacağımı şaşırmış durumdayım. Sizce ne yapmalıyım?

Düzenleme: İlk temsilci olan mert Bey'e "yani bana madde madde gösterin 'iade reddedilirse analiz süreci duraklar' adında bir madde ben de kabul edip çekileyim" dediğimde 'maalesef paylaşamıyorum' cevabını aldım. Gerçekten komik.

Bu müşteri temsilcilerinin vasfı nedir tam olarak? Sadece Trendyol da değil, her ama her markanın müşteri temsilcisi böyle. Sıfır çözüm üretme, zamanını çalma, saçma sapan tavırlar. Resmen tahrik ediyorlar, söv diye.

@Recep Baltaş sizin bir fikriniz var mı ne yapmam gerektiği konusunda?

Bu müşteri temsilcilerinin vasfı nedir tam olarak? Sadece Trendyol da değil, her ama her markanın müşteri temsilcisi böyle. Sıfır çözüm üretme, zamanını çalma, saçma sapan tavırlar. Resmen tahrik ediyorlar, söv diye.

Vasfı falan yok, zeynep hanım diye biri daha geldi en son bir anda suratıma kapattı. Alın bakın:

1771351786524.webp

1771351827731.webp

1771351844427.webp

Ne kanun bilirler ne bir şey, basbaya reddediyorlar kanunu, tabii republic of Banana'da yaşadığımız için devletimiz bunlara bir çözüm üretmiyor. Canım başkanlarım anca gücü Steam'e Epic Games'e yetsin. Sen o yasayı uygulamadıktan sonra istersen 5000 sayfa yaz ne fayda?