Hamza ADABAĞ

Çalışkan
Merhaba arkadaşlar,

Başlıkta da belirttiğim gibi, kullandığım anakart ROG STRIX X870-F Gaming Wi-Fi. Sistemde ise XPG Lancer RGB 128 GB (4x32 GB) DDR5 6400MHz CL32 RAM'leri kullanıyorum.

BIOS'ta herhangi bir değişiklik yapmadığım sürece sistem sorunsuz çalışıyor, ancak EXPO profilini açtığımda BIOS çöküyor.
Birkaç kişiye danıştığımda, anakartın yapay zeka destekli bellek ayarları sayesinde RAM'leri tam kapasite çalıştırabileceğini ve EXPO'yu açmamın gerekmediğini söylediler.

Konuyla ilgili teknik bilgim sınırlı olduğu için, daha net bir fikir edinebilmek adına sizlere danışmak istedim. Bu durum hakkında deneyimi veya bilgisi olan varsa, yardımcı olursa çok sevinirim.

Teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam AM5 sistemlerde hala böyle ufak tefek sorunlar mevcut. BIOS ayarlarıyla uğraşmak, değiştirmek istemediğim için stok hızlarda kullanıyorum bende. TUF serisi kullanıyorum, 6000 MHz RAM'ler ama 4800 MHz'den şimdilik yukarı çıkarmıyorum. Yaptığım her BIOS güncellemesi sonrası takip ediyorum yükseltip, düzelmediyse tekrar düşürüyorum frekansları. Stabilite sorunları oluşuyor yoksa. BIOS güncellemelerinizi düzenli yapın, çünkü güncellemelerle de sorunların birçoğu çözülüyor.

Hocam AM5 sistemlerde hala böyle ufak tefek sorunlar mevcut. BIOS ayarlarıyla uğraşmak, değiştirmek istemediğim için stok hızlarda kullanıyorum bende. TUF serisi kullanıyorum, 6000 MHz RAM'ler ama 4800 MHz'den şimdilik yukarı çıkarmıyorum. Yaptığım her BIOS güncellemesi sonrası takip ediyorum yükseltip, düzelmediyse tekrar düşürüyorum frekansları. Stabilite sorunları oluşuyor yoksa. BIOS güncellemelerinizi düzenli yapın, çünkü güncellemelerle de sorunların birçoğu çözülüyor.
Son yayınlanan BIOS güncellemesini yükledim, ancak sistem ciddi şekilde dengesizleşti. Sorunun voltaj ayarlarıyla ilgili olabileceğini düşünüyorum. Bu yüzden BIOS sürümünü geri almak zorunda kaldım. AM5 sistemlerde gerçekten tuhaflıklar var; aynı donanım setiyle ben sorun yaşarken, arkadaşım hiçbir problemle karşılaşmıyor. Açıkçası oldukça garip bir durum.

ASUS kendi yayınladığı Anakartıma uyumlu RAM kullanmama rağmen böyle bende de. Gerçi farklı RAM'lerde de sorun çıkmaması gerekir. Son sürüm BIOS kullanıyorum. Söylediklerinize katılıyorum. AM5 hala oturmayan tarafları var. 6400MHz kullanabilmek için BIOS'ta ayarlar var ama o ayarları değiştirmek ne kadar sağlıklı bilinmez. Hiçbir özel ayar yapmadan EXPO-XMP açıldığında tıkır tıkır çalışması gerekli normalde. Ben bu yüzden Stock kullanıyorum. Reddit'te bir sürü konu var çözülmeyen bununla ilgili. Şunu da yapabilirsin, 6400MHz kadar arada olan bütün ara frekanslarda deneyip stabilite kontrolü yapabilirsin. İyi çalıştığını tespit ettiğin Frekans'dan devam edebilirsin geçici olarak.

Tüm RAM slotları yüksek hızlı RAM'lerle doldurursanız çökme sorunları hediye. 2x16 GB veya 2x32 GB tercih etmeniz lazımdı. Veya 4X alacaksanız 5200MHz üstüne çıkmamanız gerekirdi. Hatta 5200mhz bile çalışmaz. 6400MHz 4 adet ram için fazla yüksek.

Hocam bende 2x16 kullanıyorum, yine çöküyor AM5'te EXPO açınca mesela. Stabilite sorunlar yine devam ediyor. :LOL: @2254,

TUF serisinde çok fazla şikayet gördüm. Özellikle B650 serisinde gördüm diyebilirim. ASUS'un orta segment anakartlarında EXPO sıkıntısı var bence. Benim B650M Gaming Plus Wi-Fi ile 6400MHz 1:1 modda sorunsuz kullanıyorum. Bir de sizin CPU neydi?

ASUS TUF Gaming B650M-E Wi-Fi Anakart benim de. Ryzen 5 7600 işlemcim. XPG Lancer Blade 6000MHz RAM'ler. Bu Anakart'tan çok memnunum aslında. Tek sıkıntısı EXPO açınca gerçekleşiyor. Açılma sürem bile çok uzuyor EXPO ile.
@2254

ASUS kendi yayınladığı Anakartıma uyumlu RAM kullanmama rağmen böyle bende de. Gerçi farklı RAM'lerde de sorun çıkmaması gerekir. Son sürüm BIOS kullanıyorum. Söylediklerinize katılıyorum. AM5 hala oturmayan tarafları var. 6400MHz kullanabilmek için BIOS'ta ayarlar var ama o ayarları değiştirmek ne kadar sağlıklı bilinmez. Hiçbir özel ayar yapmadan EXPO-XMP açıldığında tıkır tıkır çalışması gerekli normalde. Ben bu yüzden Stock kullanıyorum. Reddit'te bir sürü konu var çözülmeyen bununla ilgili. Şunu da yapabilirsin, 6400MHz kadar arada olan bütün ara frekanslarda deneyip stabilite kontrolü yapabilirsin. İyi çalıştığını tespit ettiğin Frekans'dan devam edebilirsin geçici olarak.
Açıkçası bir yeri düzeltmeye çalışırken başka bir yeri bozmayayım diye dikkatli olmaya çalışıyorum. Ancak sırf merakımdan dolayı sistemi kurcalarken, birçok ayarla oynayıp çeşitli sorunlara yol açtım. “Nasıl tepki veriyor?” diye deneme amaçlı yaptığım bu müdahaleler, sistemin kararsız çalışmasına neden oldu. Şu an beklemedeyiz; BIOS güncellemeleriyle sistemi daha stabil hale getirdiklerinde, yeniden denemeyi planlıyorum.

Açıkçası bir yeri düzeltmeye çalışırken başka bir yeri bozmayayım diye dikkatli olmaya çalışıyorum. Ancak sırf merakımdan dolayı sistemi kurcalarken, birçok ayarla oynayıp çeşitli sorunlara yol açtım. “Nasıl tepki veriyor?” diye deneme amaçlı yaptığım bu müdahaleler, sistemin kararsız çalışmasına neden oldu. Şu an beklemedeyiz; BIOS güncellemeleriyle sistemi daha stabil hale getirdiklerinde, yeniden denemeyi planlıyorum.

Gerçekten çok bilgili arkadaşlar var sistem toplamada hocam burada. Biraz bekleyelim, güzel tavsiyeler alabilirsiniz bu konuda.