Ovkgar

Uzman
Herkese merhaba,
Bilgisayarım bir süredir oyun oynarken ekrana görüntü vermeyi kesiyor ve akabinde restart atıyordu. Format denedim, anakart ve işlemci değiştirdim, işlemci fanını değiştirdim ancak sorun devam ediyor. (İşlemciden diye düşünme sebebim, benchmarklarda ThrottleStop sorunu yaşamamdı.) Bugün yine başka bir oyundayken kendini kapattı. Olay görüntüleyiciye baktığımda kapanma sırasında aldığım hata şu:

Kod:
Hatalı uygulama adı: dwm.exe, sürüm: 10.0.22621.3672, zaman damgası: 0x85e98d33
Hatalı modül adı: dwmcore.dll, sürüm: 10.0.22621.3810, zaman damgası: 0x5ddf757a
Özel durum kodu: 0x8898008d
Hata uzaklığı: 0x000000000011f611
Hatalı işlem kimliği: 0x0x6E8
Uygulama başlangıç zamanı: 0x0x1DAE411D6F07B35
Hatalı uygulama yolu: C:\WINDOWS\system32\dwm.exe
Hatalı modül yolu: C:\WINDOWS\system32\dwmcore.dll
Rapor kimliği: 3f1b8c66-6f78-4428-8e82-a141187eaf9a
Hatalı paket tam adı:
Hatalı paketle ilgili uygulama kimliği:

Bunu ilk defa gördüm. Daha sonra biraz araştırınca ekran kartımla ilgili olabileceğini gördüm ve onu kontrol ettim. Daha önce çalıştırmak istediğimde ilk slotta çalışmamıştı, ben de 2. PCI-e slotuna takmıştım kartımı. Ancak detaylı bakınca X16 değil X4'te çalıştığını gördüm. Belki veri akışında yaşadığı sorunların bu kapanmaya sebep olabileceğini düşünerek tekrar diğer slota takmayı denedim ancak PC'yi açar açmaz PSU otomatik olarak kendini kapatıyor, sanki korumaya alıyor. Aynı slotta 1 AMD 560 ve bir de GTX 1060 ekran kartlarını denediğimde bir sorun olmadan açıldı. Ancak benim kartımla açılmıyor. Bunun sebebi nedir? Yardımcı olursanız sevinirim.

PCUID CPU-Z görüntüleri
cpu : Free Download, Borrow, and Streaming : Internet Archive

Anakart: ASUS TUF Z590 Plus
İşlemci: i7 11700K
Ekran kartı: ASUS ROG 2080 Ti
PSU: Seasonic Platinum SS1050XP
RAM: Kingston 32 GB 2400MHz

Ek: M2_3 soketinde bir M.2 takılı.

Son düzenleyen: Moderatör:

TUF Z950.webp

Yanlışım yoksa, üreticinin yazdığına göre X16 slotu(2. olan) chipsete bağlı ve en fazla X4 hızını destekliyor. Başka bir ekran kartı taksanız bile X4 hızını geçmeyeceğini belirtmiş.

Muhtemelen 2080 Ti'in çalışması için X4'den hızlı bir slot ihtiyacı duyuyor olmalı. Bundan tam anlamıyla emin olamadım.

Ekran kartının çalışmama sorununu buldum, biraz ilginç bir çözümü oldu. Henüz bir kapanma yaşamadım o yüzden diğer sorunumu da çözdü mü bilmiyorum. Ekran kartı 8+8 pin kablo ile enerji alıyor. 2. slotta çalışırken PSU dan çıkan 2 ayrı 8lik kablo ile bağlıyordum, ancak 1. slota taktıktan sonra 2 ayrı kablo ile enerji verince PSU kendini kapatıyor. PSU dan çıkan tek kablo çift çıkışlı 8+8 ile enerji verince düzeldi.

Ekran kartının çalışmama sorununu buldum, biraz ilginç bir çözümü oldu. Henüz bir kapanma yaşamadım o yüzden diğer sorunumu da çözdü mü bilmiyorum. Ekran kartı 8+8 pin kablo ile enerji alıyor. 2. slotta çalışırken PSU dan çıkan 2 ayrı 8lik kablo ile bağlıyordum, ancak 1. slota taktıktan sonra 2 ayrı kablo ile enerji verince PSU kendini kapatıyor. PSU dan çıkan tek kablo çift çıkışlı 8+8 ile enerji verince düzeldi.
Hala düzelmemiş sorun, kapanmalar devam ediyor.

Son düzenleme: