Eski bilgisayar kasamda oyunlarda düşük GPU ve CPU kullanımı alıyordum. Tüm parçaları değiştirmeme rağmen sorun çözülmeyince tüm parçalarımı sattım. Sonra gittim yine sıfır bir kasa satın aldım. Windows kurulu bir şekilde geldi. Driver vs. kurulmuştu. Hatta sonra bende kontrol amaçlı güncel olup olmadıklarına baktım ve her ihtimale karşı temizce silip temiz kurulum yaptım. Ancak bu sistem de de aynı sorunu yaşıyorum. Açıkçası önceki sistemde aynı yaşadığım sorunu bu sistemde de aynı şekilde yaşadığım için donanımsal bir şey olduğuna inanmıyorum. Ama gerçekten aklıma hiçbir şey gelmiyor. Bu neden oluyor? Çözümü ne?
Örnek olarak herhangi bir oyunda %99 GPU kullanımı 40-50 arası işlemci kullanımı var ama bende işlemci ve GPU kullanımı çok yakın bazen işlemci kullanımı GPU kullanımı geçiyor. Önceki sistemde de yüksek FPS olmasına rağmen oyunlar akıcı değildi bunda da değil.
Sistem:
- RTX 3050 6 GB.
- RYZEN 5 5500.
- 2X8 16 GB RAM.
Sorununuzun çözümü için aşağıdaki adımları izlemeyi deneyin:
1.
Güç Yönetimi Ayarlarını Kontrol Edin:
- Denetim Masası > Donanım ve Ses > Güç Seçenekleri yolunu izleyin.
- "Yüksek Performans" planını seçin.
2.
CPU ve GPU Isı Kontrolü:
- Donanım izleme yazılımları (HWMonitor veya MSI Afterburner gibi) kullanarak CPU ve GPU sıcaklıklarını kontrol edin.
- Sıcaklık 70°C'nin üzerinde ise termal macun değişimi veya soğutma iyileştirmesi yapmayı düşünün.
3.
BIOS Güncellemesi:
- Anakartınıza uygun en son BIOS sürümünü kontrol edin ve güncelleyin. BIOS güncellemesi performans iyileştirmeleri yapabilir.
4.
GPU Ayarlarını Optimize Edin:
- NVIDIA Control Panel’ı açın.
- “3D Ayarlarını Yönet” bölümünden, ilgili oyuna sağ tıklayın ve "GPU’yu maksimum performans için ayarla" seçeneğini seçin.
5.
Arka Plan Uygulamalarını Kontrol Edin:
- Görev Yöneticisi'ni açın ve arka planda çalışan gereksiz uygulamaları kapatın.
- Oyun oynarken RAM ve CPU kaynaklarını tüketen uygulamaların çalışmadığından emin olun.
6.
Performans Önceliklerini Kontrol Edin:
- Görev Yöneticisi aracılığıyla, oyununuzun işlemine sağ tıklayıp “Önceliği Yüksek” olarak ayarlayın.
7.
Oyundaki Grafik Ayarlarını Gözden Geçirin:
- Oyun içindeki grafik ayarlarını düşürerek farklı bir performans gözlemleyin. Özellikle, "Çözünürlük" ve "Gölgelendirme" ayarları GPU üzerindeki yükü ciddi şekilde etkileyebilir.
8.
Sürücü ve Yazılım Kontrolleri:
- Tüm sürücülerin (özellikle chipset ve grafik kartı) güncel olduğundan emin olun.
- Windows güncellemelerini kontrol edin ve gerekli güncellemeleri yapın.
9.
Ağ Kısıtlamalarını Kontrol Edin:
- Eğer oyun online bir oyun ise, internet bağlantınızın stabil olduğundan emin olun. Düşük internet hızı veya yüksek ping değerleri, oyun performansını etkileyebilir.
Bu adımları uyguladıktan sonra sorunun devam edip etmediğini kontrol edin. Eğer hala sorun yaşıyorsanız, daha önceki sistemdeki donanım veya ağ altyapısı ile ilgili bilgileri de gözden geçirmeniz yararlı olabilir.