Peki bilgisayar hakkında gelecekteki oyunlar için ne düşünüyorsunuz?
teknoloji giderek gelişiyor ama microsoft umarım Windows işini daha fazla batırmaz.

@Black_eagle 1903 haklı. Ben de kendime oyun bilgisayarı topladıktan sonra artık eskisi gibi oyun oynama isteği kalmadı. Mesela eski laptop'larımdan birinde GTA 5'i zamanında 720p'de 12-13 FPS ile çok heyecanlı ve mutlu bir şekilde oynayarak bitirmiştim. Üstelik birden fazla kez bitirmiştim. Şimdi 1080p'de 100 FPS üstü alacak bir sistem var ama oynayasım gelmiyor, yarılayamadım bile oyunu. Şu an anlık bir heves ile bir oyuna başlıyorum ama yarısında bırakıyorum, devamı gelmiyor.

Her şey zamanında güzelmiş. Büyüyünce, hayattaki sorumluluklarınız artınca, kafanızda dolaşan ve onu kurcalayan tilki sayısı her gün giderek artmaya başlayınca oyun, ekran kartı, donanım yükseltme hevesi vs. hiçbiri eskisi kadar ilginizi çekmiyor.
Hayat böyle bir şey sanırım. Zıt şeyler birbirini çekiyor Doğanın kanunu gibi bir şey.

teknoloji giderek gelişiyor ama microsoft umarım Windows işini daha fazla batırmaz.

Hayat böyle bir şey sanırım. Zıt şeyler birbirini çekiyor Doğanın kanunu gibi bir şey.
Sanırım sorumu yanlış anladınız veya ben yanlış sordum. Sorumu düzelttim, "Peki sizce bilgisayarım gelecekteki oyunları oynatır mı?"

Sanırım sorumu yanlış anladınız veya ben yanlış sordum. Sorumu düzelttim, "Peki bilgisayarım gelecekteki oyunları oynatır mı?"
Oynatacak merak etme. Kimisini belki biraz düşük FPS ile, kimisini belki orta grafik ayarları ile, ama illaki oynatacak merak etme. Duruma göre DLSS ve FG teknolojilerini de kullanarak iyice sömürürsün bilgisayarını.

Sanırım sorumu yanlış anladınız veya ben yanlış sordum. Sorumu düzelttim, "Peki sizce bilgisayarım gelecekteki oyunları oynatır mı?"
@Şişman Adam a demiştim aslında ama neyse. @Ragnar Şahsen uzun bir süre daha oyunlarda sorun çekmeyeceksiniz onu söyleyebilirim. Tabii oyunlardan ne beklediğinize de bağlı. Ayrıca teknoloji bu dostum eskiyecek tabii ki. Fizik öğretmenim anlatmıştı. Televizyon mesela 6 yıl garantisi varsa 6. yılda illa bir arıza çıkar (motoru bozulur ekranı gider vs) bu planlanmış bir şey. Yoksa üreticiler satış yapamazlar. Oyunlarda da bu böyle illaki sistemin yetmeyeceği zaman olacak. Şimdi değil ama onu söyleyebilirim.

Açıkçası 4060 45W gibi kartlara oranla daha iyi veya benzer fpsleri alırsınız MSI Thin GF63 gibi mesela. 4060 90W ile kafa kafaya fpsler alabilirsiniz duruma göre oyununa göre diyelim. Cihaz güzel, önemli olan işinizi görmesi diğer mesajlarda da dendiği gibi. Tek sıkıntı vram Nvidia neden böyle cimrilik yapıyor anlamış değilim.

140W evet, 140W kullanmayacak o kart ama o 140W 120W diye satılan laptopların mhz değeri 105W 90W 75W diye satılan cihazlardan daha yüksek diyebiliyorum yani kötü fpsler almazsınız ama vram sıkıntısını 4060 gibi sizde çekersiniz. 4060 son çıkan oyunlarda vram problemi yaşıyor, yani 4060 alsanız da aynı ortak bir soruyu soracaktınız o da Nvidia neden bu cimriliği yaptı ? 4070 laptop kartı da aynı probleme sahip. Laptoplarda 4080 alamıyorsanız pek üzülmenize gerek yok bence çünkü sorun fps değil vram 4000 serisine sahip 1080p için şu an laptoplarda.

19.07.2024'de HP Victus 16-S0017NT 7Z587EA'i 29.799 TL'ye aldım. Aslında bütçemin 40.000 TL olması lazımdı ama sonradan babam 25.000 TL'ye düşürdü. Babama en azından ekran kartı 4060 olsun, VRAM'i daha yüksek diye anlatmaya çalıştım ama 4050 zaten bir düşük modeli değil mi ne gerek var diye 4050 almamı söyledi. Biraz daha uğraşsam babamı ikna ederdim diye düşünüp 4060'lı bir laptop alamamamı kafaya takıyorum, pişmanlık duyuyorum ama bir yandan da tamam 4060 değil ama diğer bileşenlerini beğeniyorum.

Yalnızca 4050'nin VRAM'inin düşük olması içime sinmiyor, gelecekteki oyunlarda sorun yaşayacağım diye düşünüyorum. Diğer yandan da 4060 alsam aralarındaki VRAM farkı yalnızca 2 GB, gelecekte VRAM yüzünden 4050 ile sorun yaşayacaksam 4060 ile de sorun yaşayacağım aklıma geliyor. Bunun bir sonu yok, 4060 alsam da neden 4070 almadım, 4070 alsam da neden 4080 almadım, 4080 alsam da neden 4090 almadım diye kafaya takıp pişman mı olacağım? Sürekli daha iyisi çıkıyor.

Gelecekteki oyunlar için kaygılanıyorum ama örneğin önceki MX110'lu dizüstü bilgisayarımda RDR2'yi açamazken şu an 1080P Ultra ayarlarda DLSS 3 olmadan 60 FPS oynuyorum. Şükretmeyi sevmem ama doyumsuz olmayı da doğru bulmuyorum. Kararsızım ve gelgitler yaşıyorum. Arada ekran kartımın 6 GB VRAM olduğu aklıma geliyor, içime sinmiyor. Sonra aklım pişman olmamam için mantıklı açıklamalar yapıyor.

Siz ne düşünüyorsunuz, sizce ne yapmalıyım? Takıntım babanı ikna edebilirdin, iade et, babanı ikna edip üstüne para al ve 4060'lı dizüstü bilgisayar al diyor, aklım öncelikle bu zamandan sonra iade edemezsin, etsen bile bu düzeyde 4060'lı dizüstü bilgisayarı nasıl alacaksın? Şu an aldığın dizüstü bilgisayar bile 33.499 TL olmuş, ayrıca babanı ikna edemezsin diyor.
Evet ben de aynen senin gibi takintili bir tipim de gerek yok ayarlari biraz kisarsin VRAM ihtiyaci duser. Aralarinda performans farki cok az zaten.

Açıkçası 4060 45W gibi kartlara oranla daha iyi veya benzer fpsleri alırsınız MSI Thin GF63 gibi mesela. 4060 90W ile kafa kafaya fpsler alabilirsiniz duruma göre oyununa göre diyelim. Cihaz güzel, önemli olan işinizi görmesi diğer mesajlarda da dendiği gibi. Tek sıkıntı vram Nvidia neden böyle cimrilik yapıyor anlamış değilim.

140W evet, 140W kullanmayacak o kart ama o 140W 120W diye satılan laptopların mhz değeri 105W 90W 75W diye satılan cihazlardan daha yüksek diyebiliyorum yani kötü fpsler almazsınız ama vram sıkıntısını 4060 gibi sizde çekersiniz. 4060 son çıkan oyunlarda vram problemi yaşıyor, yani 4060 alsanız da aynı ortak bir soruyu soracaktınız o da Nvidia neden bu cimriliği yaptı ? 4070 laptop kartı da aynı probleme sahip. Laptoplarda 4080 alamıyorsanız pek üzülmenize gerek yok bence çünkü sorun fps değil vram 4000 serisine sahip 1080p için şu an laptoplarda.
Evet ben de aynen senin gibi takintili bir tipim de gerek yok ayarlari biraz kisarsin VRAM ihtiyaci duser. Aralarinda performans farki cok az zaten.
Teşekkür ederim.