Dexter Moggan

Çalışkan
RTX 4060, R5 5600, Kingston 500 GB SSD, 16 GB RAM'li sistemim var. Her oyunu oynuyorum ama Warframe denen oyunu bir türlü oynayamıyorum. Akla gelebilecek her türlü şeyi denedim, oyunda bir mape girdikten sonra rastgele anlarda CPU %100 oluyor ve droplanıyor. Gölgelendirici önbelleği sorunu gibi gözüküyor, çözümü nedir?

RTX 4060, R5 5600, Kingston 500 GB SSD, 16 GB RAM'li sistemim var. Her oyunu oynuyorum ama Warframe denen oyunu bir türlü oynayamıyorum. Akla gelebilecek her türlü şeyi denedim, oyunda bir mape girdikten sonra rastgele anlarda CPU %100 oluyor ve droplanıyor. Gölgelendirici önbelleği sorunu gibi gözüküyor, çözümü nedir?
Dx 12 ile çalışıyorsa dx 11 ile çalıştırın. Eğer tam tersiyse tersini yapın. Olmadı vulkan ile çalıştırın.

Launcher'inde DX11 seçin. Ayrıca galiba bu oyuna sonradan grafik ayarı gelmiş. Grafik ayarlarında en üst kısımda enhanced yerine eski olanı da seçebilirsiniz. Oyunun temeli 2013 olduğundan, bu tarz oyunlara sonradan eklenen gelişmiş grafik, DX12 desteği gibi şeyler, temeli DX12 göre yapılan oyunlar gibi iyi çalışmıyor.

Ben de eski dizüstümde eski versiyonunu oynadığımı hatırlıyorum. Çok iyi bir dizüstü de değildi ve açıkcası orta, yüksek karışık 60 FPS üstü akıcı oynardım.

Bunlara rağmen geçmezse MSI Afterburner ile oyun içi değerleri paylaşın.

Launcher'inde DX11 seçin. Ayrıca galiba bu oyuna sonradan grafik ayarı gelmiş. Grafik ayarlarında en üst kısımda enhanced yerine eski olanı da seçebilirsiniz. Oyunun temeli 2013 olduğundan, bu tarz oyunlara sonradan eklenen gelişmiş grafik, DX12 desteği gibi şeyler, temeli DX12 göre yapılan oyunlar gibi iyi çalışmıyor.

Ben de eski dizüstümde eski versiyonunu oynadığımı hatırlıyorum. Çok iyi bir dizüstü de değildi ve açıkcası orta, yüksek karışık 60 FPS üstü akıcı oynardım.

Bunlara rağmen geçmezse MSI Afterburner ile oyun içi değerleri paylaşın.
Hepsini denedim hocam geçmiyor, oyun içi değerlerini birazdan atacağım.

Ekran Görüntüsü (16).webp
Ekran Görüntüsü (15).webp

Hocam gördüğünüz gibi her hangi bir haritaya ilk girişimde CPU %100 kullanılıyor felaket drop oluyor. 1-2 dk sonra geçiyor normal değerlere iniyor fakat efekt girdiği anda veya savaşa girersem anlık %100 olup yine drop yapıyor.

Spesifik bir ayar yapıyor gibi duruyor. Bu durumu mesela AC: Shadows'da doku ve gölge ayarı orta üstünde çıkarırsam yaşıyorum. Ayarları kurcalamanız gerekiyor gibi duruyor. Yukarıda bahsettiğim enhanced modundaysa değiştirin. Çünkü bu oyunun UE3 göre yapıldığını hatırlıyorum. Enhanced modunda bazı efektleri zorluyorsa uyumsuz olabilir. Batman oyunları da UE3 ile yapılıyordu ve o motora göre efektleri zorladığından bilgisayarda kötü çalışıyordu.

GeForce Now varsa oyunu bir deneyeceğim. Ayar önerisini 5-10 dakikaya paylaşırım.

Spesifik bir ayar yapıyor gibi duruyor. Bu durumu mesela AC: Shadows'da doku ve gölge ayarı orta üstünde çıkarırsam yaşıyorum. Ayarları kurcalamanız gerekiyor gibi duruyor. Yukarıda bahsettiğim enhanced modundaysa değiştirin. Çünkü bu oyunun UE3 göre yapıldığını hatırlıyorum. Enhanced modunda bazı efektleri zorluyorsa uyumsuz olabilir. Batman oyunları da UE3 ile yapılıyordu ve o motora göre efektleri zorladığından bilgisayarda kötü çalışıyordu.

GeForce Now varsa oyunu bir deneyeceğim. Ayar önerisini 5-10 dakikaya paylaşırım.
Teşekkürler hocam. Kendim bir çok ayar yaptım, sistemi hiç zorlamayacak ayarlarda bile aynı durum oluyordu. Oyunun sitesinden destek talebinde bulundum log dosyalarını falan attım onların verdiği tüm tavsiyeleri uyguladım yine çözülmedi.

İşin tuhaf tarafı eski bilgisayarımda da oluyordu. RX 6400 ve i3 10100f vardı anakart ve ssd dahil sistemi komple yeniledim. Yine aynı sorun olması cidden tuhaf. Çünkü çok ağır grafikli oyunlarda hiç bir sorun yaşamıyorum.

Yanlış bilgi: Geliştirici Digital Extremes, Warframe'i kendi özel oyun motorları olan Evolution Engine ile geliştirdi.
Oyun kaynaklı gibi duruyor. PCGW sayfasında bir şey yazmıyor. Bahsettiğim gibi oyuna girince bile UE3 oyunu oynadığımı fark ettim.

Steam üzerinde bir kullanıcının önerdiğini söyleyeyim. Burada DX11 tercih edin ve Gölgelendirici önbelleğini kapatın diye belirtmişler. Bunu deneyin. Ayrıca oyun içinde V-Sync açmayın demişler. Yine stutter olabilir ama bu bayağı azaltıyormuş. Bahsettiğim gibi UE3 oyunu yeniden yapmak yerine, motoru yükseltip güncelleme atmaya çalışmışlar. Bu bahsettiğim gibi asla düzgün çalıştığını görmedim.

Buna örnekler LoL gelen sonradan grafik güncellemeleri(orada DX9 sorunu da var), DOTA 2 ve CS2, bezer şekilde ETS2, ayrıca kendi yaşadığım bir örnek Medal of Honor Allied Assault'a sonradan gerçekci gölge ekliyorlar. Eski dönem oyunlarda gölgeler sabit ve karakterde de yere bastığı belli olsun diye altında böyle hafif bir gölge olur. Bu gölge karakter hareketine göre gittiğinden oyunu 40 FPS kitliyordu. Tabii bunun da çözümleri var. Ama çok oyunculu oyunlarda bu çözümler olmuyor ve geliştiriciler de açıkcası pek umursamıyorlar.

2025-04-18_01-40.webp

İlk olarak VRAM tüketimine göz atın. Yüksekse şu iki ayarı düşürün. Sonrasında diğer ayarları yüksek, ama aşağıdaki spesifik ayarları kapatıp deneyin. Bence sorun yukarıdaki DX11, Gölgelendirici ile çözülecektir. Ama diğer sorunlar bu ayrıca açılan ayarlardan bazıları olma ihtimali yüksek. Bunu da çözmenin yolu düşüğe alıp, önce kalite ayarlarını yükseğe çek ve oynamaya başla. Her oyuna girişte bir tane spesifik ayar aç. Bunlardan biri aşırı sorun çıkarırsa kapat, başka ayarları dene.

2025-04-18_01-54.webp

Bir de oyun grafik ayarlarında böyle simge belirtiyor. Bunlar kaybolana kadar ayarı kapat veya değiştir. Oyun ne öneriyorsa onda oyna yani. Mesela bu ayarı kapatmamı istiyor.

2025-04-18_02-49.webp

Benzer bir sisteme sahibim, yerim de olmadığından ve boyutu yüksek olduğundan indirip deneyimleyemiyorum. GeForce Now kendi gecikmesi dışında oyunda uyuz bir akıcılık sorunu var. Düşük ayarda daha az hissettiriliyor ama var.

Bu ayarları en düşük yaptıktan sonra bir de ayrıca forumda önerileni yapıp denedim. Gayet akıcı geldi. GeForce Now gecikmesi dışında oyunda bir kasma hissi yoktu. Sonra yüksek ayarlayıp kapat aç yaptım. Düşük kadar akıcı olmasa da, gölgelendirici önbelleği açık haline göre iyiydi.

Normalde DX12 oyunu olsa bu ayarı kapatmanı önermezdim. DX12 çok faydalı bir ayar. Ama işte eski oyuna bir güncelleme olarak ekleyince istikrarlı çalışmıyor. Ayrıca istersen DX12 geçip Gölgelendirici önbelleği açık da deneyebilirsin.

Son düzenleyen: Moderatör: