- Anakart: Gigabyte H610M k rev1.
- İşlemci: i3 13100F.
- Ekran kartı: Gigabyte RTX 4060 Ti 8 GB.
- İşletim sistemi: Windows 11.
YouTube'da video açıldıktan 3-4 saniye sonra kilitleniyor ve resetleniyor. İnternetten araştırma yaptığımda tarayıcı kaynaklı denilmiş Chrome yerine Mozilla ve Edge de denedim sorun hepsinde mevcut, işlemci kaynaklı olduğunu düşünüyorum garantiye göndermeli mi? Sürekli olmuyor bu arada ama mide bulandırıyor.
WHEA UNCORRECTABLE ERROR hatası yüksek ihtimalle donanımsal oluyor. Nadiren yazılımsal oluyormuş ama ben hiç yazılımsal olanına denk gelmedim. Bu hatayla ne zaman karşılaşsam genelde işlemci arızası oluyor, nadiren de güç kaynağı.
Yazılımsal olması o kadar düşük bir ihtimal. Olay, tarayıcılar değil.
Kesin konuşamıyorum çünkü deneme-yanılma yoluyla bulabileceğimiz bir durumun içindeyiz.
Gördüğüm kadarıyla PCI-e ile alakalı bir durum var. Hataya o neden oluyor. GenuineIntel sürücüsü hata verdiğine göre işlemci gibi görünüyor. Anakart da olabilir ama. Belki de güç kaynağı istenilen gücü veremiyordur. PCI-e dediğimiz zaman aklımıza ekran kartı geliyor. Ekran kartına yük bindiğinde gereken gücü alamadığı için de hataya düşürüyor olabilir.
BIOS sıfırlamayı denedin mi? BIOS'u varsayılan ayarlarda kullanmayı deneyebilirsin.
Memtest86 ile RAM test de deneyebilirsin. Bazen mavi ekran hataları da saptırabiliyor buna denk gelmişliğim var.
Bunlara rağmen düzelme yoksa format atmayı deneyebilirsin. Sistemi ve özellikle sürücüleri tazelemiş olursun. Windows 11 şart değilse Windows 10 kullanabilirsin. Anakartın üretici sitesinden sürücüleri kurmayı tavsiye ediyorum. Microsoft'un otomatik kurduğu sürücüler problem çıkarabiliyorlar. Sorsan WHQL ibareli ama.
Hala sorun çözülmüyorsa işlemci, anakart ve güç kaynağı. Farklı sistemde deneyebiliyorsan en azından güç kaynağı için OCCT ile stres testi yapabilirsin.