Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

UGURPRODUCTION

Becerikli
Sistemim:

• RTX 4070 1-Click OC 2X 12 GB ekran kartı
  • AMD Ryzen 7 7700 3.80 GHz işlemci
  • 2x8 GB XPG DDR5 5600 MHz CL46 RAM (toplam 16 GB)
  • ASUS TUF 1440p 2K monitör
  • WD Black SN850 1 TB NVMe SSD
  • Snowman kule tipi soğutucu + 100 TL'lik termal macun
  • Pro B650M-P anakart
  • MSI MAG A650BNL 650W 80+ Bronze PSU

Sorunum:
3 senedir uğraşıyorum, sistemde hâlâ takılmalar ve mikro FPS droplar yaşıyorum. Aşağıda yaptıklarımı listeledim:

Yaptıklarım:

1. Önceden AMD ekran kartı kullanıyordum, sorun ondan sanıp RTX 4070'e geçtim, ama durum değişmedi.
  2. Ryzen 5 5600 darboğaz yapıyor diye Ryzen 7 7700'e geçtim, yine aynı sorunlar.
  3. 1080p monitörü bırakıp 2K çözünürlüklü monitöre geçtim, değişmedi.
  4. Arka plandaki tüm uygulamalar kapalı.
  5. Ekran kartı ve işlemciye OC ve undervolt denedim, fark etmedi.
  6. OCCT testleri sorunsuz geçti.
  7. BIOS güncelledim, sıfırladım, format attım — sonuç yine aynı.
  8. BIOS ayarları karışınca jbat1 ile sıfırlama yaptım.
  9. CPU LED ışığı yandı, sistem kendini kapattı. Sonra yeniden açıldı, bir süre sorun yoktu. Tüm donanımı söküp yeniden taktım, şu anlık sorun yok gibi.
  10. CPU sıcaklığı zaman zaman 85°C'ye çıkıyor. Undervolt ile düşürdüm ama stabil performans da düşüyor.
  11. RDR2, Spider-Man 2, The Last of Us Part II gibi oyunlarda ani FPS düşüşleri ve mikro takılmalar yaşıyorum. Her türlü ayarı, modu ve optimizasyonu denedim.

Test videosu:

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Mikro takılma sorununu çözmek için BIOS'ta RAM hız ve zamanlamalarını kontrol edip gerekirse düşür, Windows oyun modu ve arka plan uygulamalarını kapat, ekran kartı sürücüsünü DDU ile temizleyip yeniden kur, Ryzen işlemci güç planını ve çekirdek hızlarını optimize et, CPU sıcaklığını daha iyi soğutma ile düşür (çünkü 85°c yüksek ve performansı etkiliyor), ve anakart için varsa beta BIOS sürümlerini deneyerek adım adım ilerlemen en iyi sonucu verir.

Şu anlık geçici çözüm buldum, sağ ol önerin ve denemiştimde RAM MHz yükseltip azaltmayı işe yaramamıştı. Arka plan uygulamaları komple kapalı her şeyi kapatırım hizmetlerden.

1-donanım hızlandırması GPU zamanlamayı aktif ettim(galiba işe yarayan)
2-işlemci fanlarımın yönleri farklıydı 80-85 derecelere çıkıyordu şimdi 70-73 civarı geziyor sabit.(takılma sorununu bu çözmedi)
3-arkadaşımızın 590.26 sürücülü driverını kurdum sanki hafif düzelmeye başladı.(galiba işe yarayan)
4-ve The Last of Us Part I'i ve Spider-Man 2 oyunumda DLSS seçeneği çıkmıyordu, driverı kurduktan sonra çıkmaya başladı ve bu benim için çok iyi oldu performans açısından.
5-driver için smooth özelliğini açtım oda işe yaramış olabilir.(The Last of Us Part II'de işe yaramadı aksine 20 FPS'e oynanamayacak duruma getirdi).her oyun için geçerli değil smooth özelliği, bende RDR2 ve Spider-Man 2'de sorun çıkarmadı.

FPS dalgalanmalar oluyor mu yani yerine göre oda normal diye yorumluyorum Shutter'den iyidir. Biraz da ben biraz değil de kafaya takan benim 3 senedir uğraşıyordum çünkü :) bilgisayardan yüzümüz gülmediği için.

Geçici çözüm olarak kabul edilebilir, modüler Power'e geçtiğim zaman en son sonucuda yazacağım, elbet bir gün :)

Emeğe geçen arkadaşlara teşekkür ederim, umarım bu sorunu yaşayan arkadaşlar buraya bakıp sorunlarını çözerler ve işe yarar.
Hocam oyun içinde de aynı durumu yaşıyorum, oynarken yani. Özellikle RDR2'de valentine bölgesine girerken 115'lerden 75'e kadar düştüğünü gördüm. Videodaki amacım watt değerinin aniden düşmesi ve GPU kullanımı düşmesi.

Konudan bağımsız, soğutucu fanı ters tekılmış.

Takılma anını kaydederseniz yorumlayalım.

PSU konusunda bir değişim yapıldı mı yani. Microstutter'ların gizli sebeplerinden birisidir çünkü.

Ryzen 5 5600 darboğaz yapıyor diye Ryzen 7 7700'e geçtim, yine aynı sorunlar.

Bu yanlış bir yaklaşım olmuş. Darboğaz dediğimiz şeyin bununla bir alakası yok. Yanlış yapılanı söylüyorum ki ona göre pozisyon alasınız.

Bu sisteme 2x8 GB bellek hiç olmamış. Oyunları 2K oynayacaksanız ve bu bir de PS özel oyunları gibi AAA ise artık 16 GB yetersiz. AC: Shadows 32 GB bellekli sistemimde 16-19 GB arası kaynak tüketiyor. Sadece doku ve gölge ayarları orta, bir de RT ayarı kapalı.

Videoda da 16 GB bellekli sistemde takılmalar oluyor. Hogwarts Legacy mesela 22 GB bellek tüketiyor.

Konudan bağımsız, soğutucu fanı ters tekılmış.

Takılma anını kaydederseniz yorumlayalım.
Damat taktıda,bu yanlış montaj mı hocam şimdi?

Bu sisteme 2x8 GB bellek hiç olmamış. Oyunları 2K oynayacaksanız ve bu bir de PS özel oyunları gibi AAA ise artık 16 GB yetersiz. AC: Shadows 32 GB bellekli sistemimde 16-19 GB arası kaynak tüketiyor. Sadece doku ve gölge ayarları orta, bir de RT ayarı kapalı.

Videoda da 16 GB bellekli sistemde takılmalar oluyor. Hogwarts Legacy mesela 22 GB bellek tüketiyor.

Hocam merak etmeyin onu da denedim :) 8+8+16 GB RAM yapıp test ettim sorun hala devam ediyor. Hepsi aynı model uyumsuzluk yok. CL değeri vs aynı yani. Sonra dediler ki 8+8 daha iyi şu anlık 16 GB alınca 8+8 çıkarırsın dediler 16+16 yaparsın dediler. Yani şu anlık düz modül 16 GB'yi takmıyorum kenarda duruyor.

Yanlış, iki fan da tam tersi döndürülecek, önden gelen hava arkadan çıkacak.

Yapma ya? Onun içinmi bu kadar 85 derecelere vs çıkıyor. Macunda hx diye bir markaydı 100 TL'lik falan. Bu arada BIOS ayarımda Full sessizde çok ses çıkıyor diye indirdim. Merak etmeyin şimdi sessiz moddan çıkarın diyeceksiniz onu da yaptım pek bir şey fark etmedi.

Yapma ya? Onun içinmi bu kadar 85 derecelere vs çıkıyor. Macunda hx diye bir markaydı 100 TL'lik falan. Bu arada BIOS ayarımda Full sessizde çok ses çıkıyor diye indirdim. Merak etmeyin şimdi sessiz moddan çıkarın diyeceksiniz onu da yaptım pek bir şey fark etmedi.

Bu şekilde bir tık fazla ısınır, en arkadaki kasa fanı dışarı hava atıyor önündeki turuncu fan oradan hava çekmeye çalışıyor.

Beyaz fan kuleye doğru üfleyecek turuncu fan da ısınan havayı kasa arkasındaki fana üfleyecek ki sıcak hava uzaklaştırılsın.

Bu şekilde bir tık fazla ısınır, en arkadaki kasa fanı dışarı hava atıyor önündeki turuncu fan oradan hava çekmeye çalışıyor.

Beyaz fan kuleye doğru üfleyecek turuncu fan da ısınan havayı kasa arkasındaki fana üfleyecek ki sıcak hava uzaklaştırılsın.

Yani bir yanlışı düzeltmekte + bir şeydir. Ama bence droplarım vs bence sıcaklıktan değildir diye düşünüyorum ama bilmiyorum kafayı yiyeceğim az kaldı. Dünde zaten CPU ışığı yandı PC'yi kapattı. Tüm donanımları çıkarıp tekrar taktım şu anlık kapanma yok gibi onu da söylemek istedim. Bugün başka bir evdede deneyeceğim, bakalım sonuç ne olacak.

Yani bir yanlışı düzeltmekte + bir şeydir. Ama bence droplarım vs bence sıcaklıktan değildir diye düşünüyorum ama bilmiyorum kafayı yiyeceğim az kaldı. Dünde zaten CPU ışığı yandı PC'yi kapattı. Tüm donanımları çıkarıp tekrar taktım şu anlık kapanma yok gibi onu da söylemek istedim. Bugün başka bir evdede deneyeceğim, bakalım sonuç ne olacak.

Fan bağlantısını konudan bağımsız şeklinde belirttim.

Siz takılma anını örnek video gibi paylaşırsanız yorumlayalım.

PSU konusunda bir değişim yapıldı mı yani. Microstutter'ların gizli sebeplerinden birisidir çünkü.

Bu yanlış bir yaklaşım olmuş. Darboğaz dediğimiz şeyin bununla bir alakası yok. Yanlış yapılanı söylüyorum ki ona göre pozisyon alasınız.

1080p monitör vardı darboğaz yapıyordu. RX 6800 kullanıyordum.
PSU sadece değişmedi 1 yıl oldu galiba sıfır almıştım. Acaba ekran kartında PCIe kablosu var ya modüler olsa bir Power birini de ekran kartına bağlardık hiç olmazssa eşit dalgalı bir şekilde iletirdi. FPS dalgalanması olmazdı. İleride modüler mi alsam bilemedim ki.

Fan bağlantısını konudan bağımsız şeklinde belirttim.

Siz takılma anını örnek video gibi paylaşırsanız yorumlayalım.

Hocam en fazla elimde şu an o görüntü var. Watt değeri birden düşüyor ve takılıyor. GPU kullanımıda aşağılara iniyor. İlk 5-10 dakika sorun yok ondan sonra mesela RDR2 olsun valentine bölgesine gidince anlık işlemci sıcaklı 77-80-82 derece oluyor.Sonra ekran titrer gibi gıcık bir takılma yaşanıyor.Eski rx 6800+5600 sistemimdede durum aynıydı.

Son düzenleme: