Leon Kennedy

Çalışkan
Merhabalar,

Yaklaşık 2 sene önce bir sistem topladım. İlk 5-6 ay boyunca problem yoktu ya da ben fark edemedim. 1.5 yıldır stutter (takılma) problemi yaşıyorum. Hatırladığım kadarıyla offline oyunlarda problem yok, online oyunlara girince problem yaşıyorum, dolayısıyla işlemciden şüpheleniyorum.

Call of Duty: Black Ops 7 Multiplayer ve Warzone'da bazen oluyor, bazen olmuyor. Battlefield 6'da 1-2 kere yaşadım.

Problem Giderme Girişimleri
  • RAM: RAM'lerim EXPO destekli değil, XMP desteği var. DOCP açık ve kapalı denedim. SK Hynix üreticili olduğu için özel ayarları yaptım.
  • İşlemci: İşlemcide PBO ve CO ayarı yaptım.
  • Undervolt: Ekran kartı ve işlemciye undervolt yaptım.
  • Anakart: Anakartımı değiştirdim fakat sorun hâlen devam ediyor.

Yükseltme Planı ve Şüpheler
İşlemciyi ve RAM'leri değiştirip 9800X3D ve XPG CL30 DDR5 RAM'lere geçiş yapmayı planlıyorum ama bu ikisini de değiştirdikten sonra düzelmezse diye boşuna masraf yapmak istemiyorum. Problem PSU'da bile olabilir. Ekran kartından da şüpheleniyorum.

MemTest86 testi yaptım, RAM'lerde hata çıkmadı fakat bu test sadece RAM'lerde problem olup olmadığını gösteriyor, herhangi bir uyumsuzluk olup olmadığını göstermiyor.

Sıcaklık ve Soğutma Durumu
Ekran kartı undervolt ile 60 derece, işlemci 70 derecelerde dolaşıyor. İşlemcinin ısı değerleri önceden bu kadar yüksek değildi. Özellikle 3 tane sıvı soğutma değiştirdim:
  • Cooler Master ML240 V2 kullanırken 60-70 arasında dolaşıyordu, PBO ayarlarını yapınca 55 derecelere düştüğünü hatırlıyorum.
  • MSI sıvı soğutma kullandım, onda değerler çok iyiydi fakat kronik ses çıkartma probleminden dolayı iade ettim.
  • Arctic Liquid Freezer III aldım, bunda da pompanın kafasından gelen sesten dolayı biraz düşürüp kullanıyorum.

Stutter ve Kullanım Oranları:
Bu problemde dikkatimi çeken şey %1 FPS kısmının düştüğü için stutter olması. Özellikle Call of Duty oynarken işlemci kullanımı olmaması gereken değerlerde dolaşıyor, %70-80 gibi değerlerde. Ekran kartı kullanımı düşse darboğaz derdim fakat %99'da devam ediyor.

Bu problemin hangi parçadan kaynaklı olduğunu test ederek öğrenme gibi bir imkânım var mıdır?

Mevcut Sistemim
  • Anakart: ASUS TUF Gaming X670E-Plus
  • Ekran Kartı: PNY RTX 4070 Ti White Edition
  • İşlemci: Ryzen 5 7600X
  • Güç Kaynağı (PSU): Corsair RM750 80+ Plus Gold
  • RAM: Trident Z 2x16 GB 6000 MHz CL32
  • Depolama: Adata 850 M2
  • Soğutucu: Arctic Liquid Freezer III
  • Kasa: NZXT H9 Elite White Edition
  • Monitör: ASUS TUF Gaming VG27AQML1a 1ms 260Hz 2K monitör

Son düzenleyen: Moderatör:
Eki Görüntüle 201338

Daha önce de undervolt yapmıştım fakat stutter geçse de Micro stutter oluyordu fakat şu an öyle bir ayar tutturdum ki dün yaklaşık 5 saat Call of Duty Warzone oynadım 1 kere bile en ufak Micro stutter dahi olmadı. Şimdilik problem çözüldü sanırım. Birkaç gün böyle test edeceğim, eğer ki problem tekrar ortaya çıkarsa RTX 5070'e geçiş yapmayı planlıyorum. Zaten kartın soğutmasından memnun değildim, undervolt olmadan 73-74 civarlarında dolaşıyordu, undervolt ile 60 civarına düşürebildim. Kuvvetle muhtemel ekran kartından kaynaklıymış problem. 2 yıldır uğraşıyorum, şimdilik düzeldi. Tekrarlarsa burayı güncellerim, teşekkürler herkese.

Ekran kartını değiştirip Black Friday indirimlerinden Gigabyte Aero OC 5070 aldım, henüz fazla test edemedim fakat yarım saatlik oyun deneyimimde 1 kez bile stutter yaşamadım.

Hocam bazilarida 5000 serisinde sttuter yasiyorum demis. Tamamen sans galiba bu isler. Bende RX 7700 XT de yasadim sttuter vs. 5060 Ti alacagim. Sizim gibi yasamam inşallah.

Hocam bazilarida 5000 serisinde sttuter yasiyorum demis. Tamamen sans galiba bu isler. Bende RX 7700 XT de yasadim sttuter vs. 5060 Ti alacagim. Sizim gibi yasamam inşallah.
Hocam çevremde bu problemi yaşayan hiç görmedim ya da yaşayanlar farketmiyor. Bi tanıdığım 2 ayda bir ekran kartını değiştiriyor aldığı hiçbir kartta bu problemi yaşamadı. Benim tahminimce bendeki kart ya sisteme uyumlu değildi ya da ısı değerlerinden kaynaklı. Umarım aynı durumu yaşamazsınız gerçekten çok keyif kaçırıcı bir durum.