Fatihkilic

Çalışkan
Merhaba Techolay ailesi, öncelikle yaklaşık 5-6 ay önce toplama sistem yaptım.

Sistemim:
  • MSİ B650 Gaming Plus Wi-Fi
  • AMD Ryzen 5 7600X
  • G.SKILL 32 GB (2x16GB) TZ5 Royal Neo Silver RGB DDR5 6000 MHz CL26 1.40V EXPO Dual RAM
  • MSI Spatium M480 PRO PCIE 4.0 NVMe M.2 2 TB (7400MB Okuma / 7000MB Yazma)
  • ASUS ROG LOKI SFX-L 1000W Platinum Gaming PSU
  • Zotac GeForce RTX 5070 Ti Gaming Solid Core OC 16 GB
  • ASUS PRIME LC 360 ARGB 360mm sıvı soğutucu
  • Cooler Master MasterBox TD500 V2 Mesh 4x120mm ARGB kasa
Sistemim bu şekilde. Bilinçli olarak tüm donanımlarını A'dan Z'ye yazdım. Öncelikle sistemime PSU ve ekran kartını sonradan ekledim. Öncesinde bütçemden dolayı Zotac RTX 3070 ekran kartı ve Rampage 750W PSU mevcuttu. Bunları da 1-2 ay sonra yukarıdaki güncel sistem ayrıntılarındaki parçalarla değiştirdim.

Önceleri bir sorun yaşamıyordum, hatta parçaları güncelledikten sonrada epey sorun yaşamadım. Lakin şöyle bir sorun mevcut: PC ilk açıldığında fare imleci takılarak hareket ediyor, Google ve benzeri uygulamaları açarken stutter yaşıyorum. Sistem boştayken bu oluyor. Daha sonra sistemi yeniden başlat yapınca düzeliyor. Bu sırada CPU kullanımı epey artıyor. Az önce de işten ve geldim bilgisayarımı açtım ve ekrana görüntü geldiğinde ekranın ortasında beyaz, yatay ve paralel beyaz çizgiler gördüm. Ekrana bakakaldığımda bilgisayarım reset attı ve tekrar açıldı (bunu ilk defa yaşadım).

Stutter konusunu yaşıyordum, ama anlam veremiyordum. Üstüne de bu tuzu biberi olunca, artık konuyu buraya taşımaya karar verdim. Tunçmatik marka akım korumalı priz kullanıyorum. BIOS güncellemeye de çalıştım bu sorunlar var diye ama beceremedim sanırım. M-FLASH üzerinden yaparken birkaç kez sisteme görüntü gelmedi ve BIOS'u güncelleyemedim. Uzun süre bekledim, görüntü gelmeyince de power tuşundan kapattım. Başta açıldı sistem. Daha sonraki denememde de aynısını yaşadım, bu sefer boot edemedi sistem. Umudumu kestim ve powerdan kapatıp PSU güç anahtarını kapat-aç yapıp USB takılıyken 3 saniye BIOS Flashback tuşuna bastım, anakart üzerindeki sarı veya kırmızı (emin değilim) ışıkta kaldı, anca ondan sonra sistemi boot edip açabildim.

Tüm bu meşakkati stutter sorununu gidermek için denedim ama açıkçası BIOS update oldu mu ondan bile emin değilim. Sisteme zarar veririm çekincesiyle bir daha da denemedim. Lafı daha fazla uzatmayacağım sizce bu sorun neyden kaynaklanıyor? Bir de son zamanda PC açılırken RAM'in ARGB ışıkları gidip geliyor, sonra normal şekilde yanmaya devam ediyor -önceden de böyle miydi emin değilim-. Dikkatimi bu da çekti. Yani şöyle anlatayım; ekran görüntü gelene dek RAM RGB ışıklarını 1 kez aç-kapa yapıyor. Diğer RGB ışıklarda böyle bir şey yok.

Yardımcı olursanız sevinirim. Sevgiler, saygılar...

@Recep Baltaş hocam, blogun taze üyesi olarak etiketledim, kusuruma bakmayın. Bilgi birikiminizi çocukluğumdan beri takip ediyorum. Görmeniz umuduyla...
Sevgiler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba Techolay ailesi, öncelikle yaklaşık 5-6 ay önce toplama sistem yaptım.

Sistemim:
  • MSİ B650 Gaming Plus Wi-Fi
  • AMD Ryzen 5 7600X
  • G.SKILL 32 GB (2x16GB) TZ5 Royal Neo Silver RGB DDR5 6000 MHz CL26 1.40V EXPO Dual RAM
  • MSI Spatium M480 PRO PCIE 4.0 NVMe M.2 2 TB (7400MB Okuma / 7000MB Yazma)
  • ASUS ROG LOKI SFX-L 1000W Platinum Gaming PSU
  • Zotac GeForce RTX 5070 Ti Gaming Solid Core OC 16 GB
  • ASUS PRIME LC 360 ARGB 360mm sıvı soğutucu
  • Cooler Master MasterBox TD500 V2 Mesh 4x120mm ARGB kasa
Sistemim bu şekilde. Bilinçli olarak tüm donanımlarını A'dan Z'ye yazdım. Öncelikle sistemime PSU ve ekran kartını sonradan ekledim. Öncesinde bütçemden dolayı Zotac RTX 3070 ekran kartı ve Rampage 750W PSU mevcuttu. Bunları da 1-2 ay sonra yukarıdaki güncel sistem ayrıntılarındaki parçalarla değiştirdim.

Önceleri bir sorun yaşamıyordum, hatta parçaları güncelledikten sonrada epey sorun yaşamadım. Lakin şöyle bir sorun mevcut: PC ilk açıldığında fare imleci takılarak hareket ediyor, Google ve benzeri uygulamaları açarken stutter yaşıyorum. Sistem boştayken bu oluyor. Daha sonra sistemi yeniden başlat yapınca düzeliyor. Bu sırada CPU kullanımı epey artıyor. Az önce de işten ve geldim bilgisayarımı açtım ve ekrana görüntü geldiğinde ekranın ortasında beyaz, yatay ve paralel beyaz çizgiler gördüm. Ekrana bakakaldığımda bilgisayarım reset attı ve tekrar açıldı (bunu ilk defa yaşadım).

Stutter konusunu yaşıyordum, ama anlam veremiyordum. Üstüne de bu tuzu biberi olunca, artık konuyu buraya taşımaya karar verdim. Tunçmatik marka akım korumalı priz kullanıyorum. BIOS güncellemeye de çalıştım bu sorunlar var diye ama beceremedim sanırım. M-FLASH üzerinden yaparken birkaç kez sisteme görüntü gelmedi ve BIOS'u güncelleyemedim. Uzun süre bekledim, görüntü gelmeyince de power tuşundan kapattım. Başta açıldı sistem. Daha sonraki denememde de aynısını yaşadım, bu sefer boot edemedi sistem. Umudumu kestim ve powerdan kapatıp PSU güç anahtarını kapat-aç yapıp USB takılıyken 3 saniye BIOS Flashback tuşuna bastım, anakart üzerindeki sarı veya kırmızı (emin değilim) ışıkta kaldı, anca ondan sonra sistemi boot edip açabildim.

Tüm bu meşakkati stutter sorununu gidermek için denedim ama açıkçası BIOS update oldu mu ondan bile emin değilim. Sisteme zarar veririm çekincesiyle bir daha da denemedim. Lafı daha fazla uzatmayacağım sizce bu sorun neyden kaynaklanıyor? Bir de son zamanda PC açılırken RAM'in ARGB ışıkları gidip geliyor, sonra normal şekilde yanmaya devam ediyor -önceden de böyle miydi emin değilim-. Dikkatimi bu da çekti. Yani şöyle anlatayım; ekran görüntü gelene dek RAM RGB ışıklarını 1 kez aç-kapa yapıyor. Diğer RGB ışıklarda böyle bir şey yok.

Yardımcı olursanız sevinirim. Sevgiler, saygılar...

@Recep Baltaş hocam, blogun taze üyesi olarak etiketledim, kusuruma bakmayın. Bilgi birikiminizi çocukluğumdan beri takip ediyorum. Görmeniz umuduyla...
Sevgiler.
Bu kit altın değerinde şu an farkındasın değil mi, seninle hususi olarak ilgilenmek isterim :D @LH44

1761954232445.webp

Bu sürüme günceller misin ilk etapta.

BIOS içinden olmuyorsa MSI.ROM olarak adlandırıp arka porttan günceller misin FAT32 format olacak.

1761954694094.webp

Bu kartta Flash BIOS portu hangisi yazıyor mu üstünde @Fatihkilic

1761954979895.webp

9 numaralı porta takacaksın dosyayı MSI.ROM olarak ısımlendırıp, FAT32 formatında olacak. Tuşa bastığında güncelleme başlamalı yanıp sönmüyor mu, user guide belirttiği porta takacaksın.

@Fatihkilic Lutfen guncellersen sevgili @LH44 ile 6600 c24 yapmak isteriz.

1761955658788.webp

Kısmetse senin kitte hedef bu ama o anakartı hiç yakıştıramadım. RAM 15k anakart 6k paradoks olmuş sanki @Fatihkilic

Son düzenleme:
Bu kit altın değerinde şu an farkındasın değil mi, seninle hususi olarak ilgilenmek isterim :D @LH44

Eki Görüntüle 197738

Bu sürüme günceller misin ilk etapta.

BIOS içinden olmuyorsa MSI.ROM olarak adlandırıp arka porttan günceller misin FAT32 format olacak.

Eki Görüntüle 197739

Bu kartta Flash BIOS portu hangisi yazıyor mu üstünde @Fatihkilic

Eki Görüntüle 197740

9 numaralı porta takacaksın dosyayı MSI.ROM olarak ısımlendırıp, FAT32 formatında olacak. Tuşa bastığında güncelleme başlamalı yanıp sönmüyor mu, user guide belirttiği porta takacaksın.

@Fatihkilic Lutfen guncellersen sevgili @LH44 ile 6600 c24 yapmak isteriz.

Eki Görüntüle 197741

Kısmetse senin kitte hedef bu ama o anakartı hiç yakıştıramadım. RAM 15k anakart 6k paradoks olmuş sanki @Fatihkilic

İlginiz için teşekkür ederim.

Evet, RAM'leri hususi olarak seçmiştim.

Önerdiğiniz BİOS (BETA) kararlı çalışmayabilir değil mi?

Evet, FAT32 formatında "MSİ.ROM" şeklinde BİOS'u Flasha attım, Anakart üzerinde yazan "Flash Bios" portuna taktım ve yeniden başlatma yaparak BİOS'a girerek "MFLASH" tıkladım, tıkladıktan sonra da PC kapandı -sanırım yeniden başlattı kendini- ve görüntü vermedi. Anakart üzerindeki sarı veya kırmızı ışıkta -tam hatırlamıyorum- kaldı. Uzun süre görüntü gelir ve güncelleme başlar diye bekledim, -yarım saat bekledim- ama sonuç değişmedi. Öyle olunca da kasanın power tuşundan kapattım, geri açtığımda sarı kırmızı ışıklar yanıyor ve görüntü yine gelmiyordu. Sonrada dediğim gibi Flash takılı şekilde bilgisayarı kapattım, PSU güç anahtarını aç kapa yaptım, BİOS Flash Button 3 saniye basılı tuttum, portun arkasından beyazı ışık yanıp söndü ve 15-20 dakika sonra sistem açıldı.

Ancak, stutter ve bu gece yaşadığım PC ilk açıldığındaki monitörde beyaz düz ve paralel çizgiyle birlikte sesler, sayfa açmaları ve imleç hareketlerinde sürekli takılma, bozulma yaşadım. Zaten ardından PC reset attı kendiliğinden ve tekrar açıldı. Bilemiyorum, hocam çok garip. PSU sorunlu diyeni gördüm, anakart zarar görmüş diyen oldu, ram bozuk diyen var. Ekran kartı sorunlu diyen oldu. Bu parçaların hepsi sıfır ve garantili. Eğer donanımsal sorunsa nasıl öğreneceğimi de bilemiyorum, canımı sıkıyor maalesef bu durum. Ama PSU ve ekran kartı değişikliği sonunda bunları yaşadım ve BİOS güncelleme sürecinde ki müdahalemde zarar vermiş gibi geliyor bana.

İlginiz için teşekkür ederim.

Evet, RAM'leri hususi olarak seçmiştim.

Önerdiğiniz BIOS (BETA) kararlı çalışmayabilir değil mi?

Evet, FAT32 formatında "MSİ.ROM" şeklinde BIOS'u Flasha attım, Anakart üzerinde yazan "Flash BIOS" portuna taktım ve yeniden başlatma yaparak BIOS'a girerek "MFLASH" tıkladım, tıkladıktan sonra da PC kapandı -sanırım yeniden başlattı kendini- ve görüntü vermedi. Anakart üzerindeki sarı veya kırmızı ışıkta -tam hatırlamıyorum- kaldı. Uzun süre görüntü gelir ve güncelleme başlar diye bekledim, -yarım saat bekledim- ama sonuç değişmedi. Öyle olunca da kasanın Power tuşundan kapattım, geri açtığımda sarı kırmızı ışıklar yanıyor ve görüntü yine gelmiyordu. Sonra da dediğim gibi Flash takılı şekilde bilgisayarı kapattım, PSU güç anahtarını aç kapa yaptım, BIOS Flash Button 3 saniye basılı tuttum, portun arkasından beyazı ışık yanıp söndü ve 15-20 dakika sonra sistem açıldı.

Ancak, stutter ve bu gece yaşadığım PC ilk açıldığındaki monitörde beyaz düz ve paralel çizgiyle birlikte sesler, sayfa açmaları ve imleç hareketlerinde sürekli takılma, bozulma yaşadım. Zaten ardından PC reset attı kendiliğinden ve tekrar açıldı. Bilemiyorum, hocam çok garip. PSU sorunlu diyeni gördüm, anakart zarar görmüş diyen oldu, RAM bozuk diyen var. Ekran kartı sorunlu diyen oldu. Bu parçaların hepsi sıfır ve garantili. Eğer donanımsal sorunsa nasıl öğreneceğimi de bilemiyorum, canımı sıkıyor maalesef bu durum. Ama PSU ve ekran kartı değişikliği sonunda bunları yaşadım ve BIOS güncelleme sürecinde ki müdahalemde zarar vermiş gibi geliyor bana.

BIOS beta surumleri kurmamalisin. Bekle yenisi cikar tam surumu onu kur. Ayrica PSU yapabilir mi onu ogrenmek icin donanimlar kac watt cekiyor oyunda onlara bakmak lazim. Tek RAM takarak dener misin bir de? RAM'leri sirasiyla tek modul kullan bir bak bakalim.

BIOS beta surumleri kurmamalisin. Bekle yenisi cikar tam surumu onu kur. Ayrica PSU yapabilir mi onu ogrenmek icin donanimlar kac watt cekiyor oyunda onlara bakmak lazim. Tek RAM takarak dener misin bir de? RAM'leri sirasiyla tek modul kullan bir bak bakalim.
Yeni beta versiyonlar o kadar sorun çıkarmıyor, yüklenip denenebilir.

PSU yetersizliği ile alakalı bir şey yok sistemde, o PSU 1 tane daha o sistemden besler nerdeyse.

Normalde G.Skill RAM'den kaynaklı diyebilirdik ama CL26 gibi bir modül var sistemde.

Son düzenleme:
B650'de eski BIOS sürümleri voltaj ve kararlılık sorunu yaratabiliyor. Mesela ilk açılıştaki o imleç takılması, CPU'daki artış ve RAM reset durumu bununla açıklanabilir diye düşünüyorum. Kararlı çalıştığı bilinen bir BIOS sürümü ile güncelleme yapmayı deneyebilirsiniz. Beta bir sürüm denediyseniz sorun direkt o bile olabilir. Gigabyte B650 özelinde konuşmam gerekirse ben hala temmuz ayında çıkan FA5 sürümünü kullanıyorum. Sonrasında FA6c-d-e-g diye beta sürümleri çıkmış hiçbirini kurmadım. Olanı da bozmanın anlamı yok.

Müsaitliğinizde OCCT indirip 3D adaptive ve direkt güç testi yapabilirsiniz. 3D adaptive PSU ve ekran kartını aynı anda sınıyor diye biliyorum. Eğer PSU'nun yetersiz geldiği bir durum varsa oradan anlaşılır, zaten test sırasında +12V hattını vesaire gösteriyor uygulama.

Bende de Gigabyte B650M S2H, 7600X, 5060 Ti sistem ile frame pacing görüntü bozulma sorunu var. Belki bu güncellemeler işe yarayabilir fakat yine de kararlı sürümün gelmesini bekliyorum.

Son düzenleme:
B650'de eski BIOS sürümleri voltaj ve kararlılık sorunu yaratabiliyor. Mesela ilk açılıştaki o imleç takılması, CPU'daki artış ve RAM reset durumu bununla açıklanabilir diye düşünüyorum. Kararlı çalıştığı bilinen bir BIOS sürümü ile güncelleme yapmayı deneyebilirsiniz. Beta bir sürüm denediyseniz sorun direkt o bile olabilir. Gigabyte B650 özelinde konuşmam gerekirse ben hala temmuz ayında çıkan FA5 sürümünü kullanıyorum. Sonrasında FA6c-d-e-g diye beta sürümleri çıkmış hiçbirini kurmadım. Olanı da bozmanın anlamı yok.

Müsaitliğinizde OCCT indirip 3D adaptive ve direkt güç testi yapabilirsiniz. 3D adaptive PSU ve ekran kartını aynı anda sınıyor diye biliyorum. Eğer PSU'nun yetersiz geldiği bir durum olsa oradan anlaşılır, zaten test sırasında +12V hattını vesaire gösteriyor uygulama.

Bende de Gigabyte B650M S2H, 7600X, 5060 Ti sistem ile frame pacing görüntü bozulma sorunu var. Belki bu güncellemeler işe yarayabilir fakat yine de kararlı sürümün gelmesini bekliyorum.
MSİ sitesinde anakartımın en güncel -BETA omayan- BİO güncellemesi bu:

WhatsApp Görsel 2025-11-01 saat 11.25.18_2b11d74d.webp

BİOS ekranımdaki sürüm notu da bu:

WhatsApp Görsel 2025-11-01 saat 11.25.19_4a5b3634.webp

Güncel değil değil mi? Başaramamışım gibi duruyor. Belki de sorun dediğiniz gibi voltaj kararsızlığıdır. Dediğiniz testleri de yapacağım, sonucu yazarım. Teşekkürler.

MSİ sitesinde anakartımın en güncel -BETA omayan- BİO güncellemesi bu:

Eki Görüntüle 197772

BİOS ekranımdaki sürüm notu da bu:

Eki Görüntüle 197773

Güncel değil değil mi? Başaramamışım gibi duruyor. Belki de sorun dediğiniz gibi voltaj kararsızlığıdır. Dediğiniz testleri de yapacağım, sonucu yazarım. Teşekkürler.
Yanlışım varsa arkadaşlar düzeltsin ama anakart modelinizi yazdığımda şu siteye yönlendiriyor: https://tr.msi.com/Motherboard/B650-GAMING-PLUS-WIFI/support

Beta olmayan en güncel sürüm de şu görünüyor: AMI BIOS 7E26v1L 2025-06-26

Sizdeki sürüm kodu bundan farklı.

Yanlışım varsa arkadaşlar düzeltsin ama anakart modelinizi yazdığımda şu siteye yönlendiriyor: https://tr.msi.com/Motherboard/B650-GAMING-PLUS-WIFI/support

Beta olmayan en güncel sürüm de şu görünüyor: AMI BIOS 7E26v1L 2025-06-26

Sizdeki sürüm kodu bundan farklı.
Evet, tahmin ettiğim gibi yukarıdaki ilk anlattığım sorunlar dolayısıyla BİOS güncelleyememişim. Çünkü görüntü gelmiyor ve update ekranına geçmiyordu. Teşekkür ederim. Öncelikle dediğiniz testleri yapacağım.

Evet, tahmin ettiğim gibi yukarıdaki ilk anlattığım sorunlar dolayısıyla BİOS güncelleyememişim. Çünkü görüntü gelmiyor ve update ekranına geçmiyordu. Teşekkür ederim. Öncelikle dediğiniz testleri yapacağım.
Rica ederim, umarım yakın zamanda çözülür.

NOT: BIOS ekranında takılma gibi sorunlar yaşıyorsanız, BIOS güncelleme öncesi ''Load Defaults'' diyerek kaydet çık yapın. Bir ara bu sorun kaynaklı format atamamıştım. Belki sizin de işinize yarar. Ama dediğim gibi sorun muhtemelen BIOS sürümü kaynaklı çıkacak.