UGURPRODUCTION

Becerikli
Herkes merhaba, tekrardan yeni güncellemeler ile karşınızdayım. Benim konumu takip edenler çektiğim çileyi bilenler bilir forumda :)

Arkadaşlar, ben yerimde duramadım gittim 20.000 TL'ye Gigabyte RTX 4070 Windforce 3 fanlı modelini satın aldım 15 ay garantili.
Önceki Galax RTX 4070 ekran kartımı 16000'e satmıştım 1000 TL zararına gitti. 4-5 k zarar edip RTX 4070 modelini tekrardan satın aldım. Biliyorum belki de zarar ettim her zaman ki gibi ama RTX 4070 serisi bir başka oldu benim için. Sadece şu Micro shutter olayı bana zehir etti her şeyi.

Neyse gelelim konumuza;

Öncelikle bu videoyu izleyin:

Arkadaşlar NVIDIA App'te o ayar benim Micro shutter sorunumu çözdü. Mantığıda şu 165Hz monitöre sahibim. 82 FPS'e sabitliyor yani FPS'in yarısını alıyor ve sabitliyor.
Buraya kadar güzel sorunum bir nebze çözüldü. Ama bu sefer de başka sorun başa bela oldu oldu O'da input lag yani gecikme sorunu. DLSS kapatayım dedim input lag gitti yine Micro shutter devam etti.
Yani benim sizden istediğim şu input lag gecikme sorununuda çözersek 82 FPS oynamaya bile razıyım. G-SYNC kapalı kullanılıyor burada aç-kapat'ta yaptım fayda etmedi. Kendim sabitledim FPS'i oda fayda etme yine Micro Shutter'e devam ediyor.

Yani işin lafın kısası "uyarlamalı" seçeneği illaki aktif olacak, yoksa Micro Shutter'e devam ediyor. O ayar açıkken input Lag'ı çözersem mevzum tamamen bir nebzede olsa çözülmüş olacaktır.

Bilen kişiler yorum yapar ise beni mutlu eder ve bu çileden kurtulurum artık. Belkide diğer arkadaşlarada yardımcı olur, şimdiden teşekkürler.

Input lag FPS değerini çok düşüğe sabitlediğiniz için oluşuyor. Tavsiyem monitörünüz kaç hertz ise 1-5 değer altına sabitleyiniz. Ama tabi oynadığınız oyunun grafik ayarlarını da düşürün yoksa zaten bu tarz bir oyunda 150-200 fps sürekli görülemeyeceği için sabitlemenin bir anlamı kalmayacak.

Input lag FPS değerini çok düşüğe sabitlediğiniz için oluşuyor. Tavsiyem monitörünüz kaç Hertz ise 1-5 değer altına sabitleyiniz. Ama tabii oynadığınız oyunun grafik ayarlarını da düşürün yoksa zaten bu tarz bir oyunda 150-200 FPS sürekli görülemeyeceği için sabitlemenin bir anlamı kalmayacak.

Hocam öncelikle yorum için sağ ol.
Fakat ben FPS'imi 100'e de sabitledim, 160'a da sabitledim Micro shutter devam ediyor. Yani bende istemem tabii ki 160-165 FPS aldığımda oyundan 82 FPS ile oynamayı. Ama Micro shutter sorunumu çözüyor o seçenek. Yani hani ne yapabilirim bilmiyorum.

Hocam öncelikle yorum için sağ ol.
Fakat ben FPS'imi 100'e de sabitledim, 160'a da sabitledim Micro shutter devam ediyor. Yani bende istemem tabii ki 160-165 FPS aldığımda oyundan 82 FPS ile oynamayı. Ama Micro shutter sorunumu çözüyor o seçenek. Yani hani ne yapabilirim bilmiyorum.
Zaten FPS sabitlemek bu sorunu tamamen çözmez, sadece minimize eder. Bu soruna ekran kartı, ram, psu gibi birçok şey etki edebiliyor. Sisteminize dair detaylı bir bilgi verin, arkadaşlar incelesin.

https://techolay.net/sosyal/konu/rx...600x-sistemde-micro-stuttering-sorunu.131202/ --> Bu da benim açtığım konu. Denediğim adımları inceleyebilirsiniz.

577 sürücüsüne geçin smooth motion sürücülerini yüklemeyin.
İyide hocam ben bir sürü sürüm değiştirdim.O dediğiniz sürücülerede geçiş yaptım hala Micro Shutter sorunum devam ediyor.

Zaten FPS sabitlemek bu sorunu tamamen çözmez, sadece minimize eder. Bu soruna ekran kartı, RAM, PSU gibi birçok şey etki edebiliyor. Sisteminize dair detaylı bir bilgi verin, arkadaşlar incelesin.

https://techolay.net/sosyal/konu/rx...600x-sistemde-micro-stuttering-sorunu.131202/ --> bu da benim açtığım konu. Denediğim adımları inceleyebilirsiniz.

Hocam en baştan söyleyeyim.
PSU sorunlu değil değiştirildi denendi.
Ekran kartı AMD ve NVIDIA ile denendi Micro shutter devam etti.
RAM 7000 TL'ye aldım. Vatandan sıfır Hynix model sorunum devam etti. EXPO aç kapa olayınıda yaptım mevzu aynı.
SSD değiştirdim aynı.

İyide hocam ben bir sürü sürüm değiştirdim.O dediğiniz sürücülerede geçiş yaptım hala Micro Shutter sorunum devam ediyor.

Hocam en baştan söyleyeyim.
PSU sorunlu değil değiştirildi denendi.
Ekran kartı AMD ve NVIDIA ile denendi Micro shutter devam etti.
RAM 7000 TL'ye aldım. Vatandan sıfır Hynix model sorunum devam etti. EXPO aç kapa olayınıda yaptım mevzu aynı.
SSD değiştirdim aynı.
Furmark testi yaparken HWInfo ile ('sadece sensörler' kısmını seçerek açın uygulamayı) +12V değerlerini bir kontrol edin patlama anlarında vesaire +12V 11.4 altına düşmemesi lazım elektriksel bir sorun varsa anlamanızı sağlar. Sonrasında OCCT ile ram ve işlemciyi 30-40dk test edin bu tarz uygulamalar %100 doğru olmuyor ama en azından fikir verir ciddi bir sorun varsa. Bu saydığım iki test ile birlikte ekran kartı, ram, işlemci ve elektrik testi yapılmış olacak. Harici olarak kararlı çalıştığı bilinen birkaç eski sürüme dönmeyi deneyebilirsiniz. Zaten farklı ram ve ekran kartı denemişsiniz bu noktada benim yardımcı olabileceğim başka bir çözüm önerisi ne yazık ki yok. Konuyu takip edeceğim umarım kısa süre içerisinde çözüme kavuşturulur.

Eğer ki sistem özelliklerini tam paylaşırsanız @Ayhan Dönmez hocam RAM ayarı konusunda sizlere yardımcı olabilir. Micro tekleme konusunda ince ram ayarı yapmak da çözüm getirebiliyor.

FurMark testi yaparken HWiNFO ile ('sadece sensörler' kısmını seçerek açın uygulamayı) +12v değerlerini bir kontrol edin patlama anlarında vesaire +12v 11.4 altına düşmemesi lazım elektriksel bir sorun varsa anlamanızı sağlar. Sonrasında OCCT ile RAM ve işlemciyi 30-40dk test edin bu tarz uygulamalar %100 doğru olmuyor ama en azından fikir verir ciddi bir sorun varsa. Bu saydığım iki test ile birlikte ekran kartı, RAM, işlemci ve elektrik testi yapılmış olacak. Harici olarak kararlı çalıştığı bilinen birkaç eski sürüme dönmeyi deneyebilirsiniz. Zaten farklı RAM ve ekran kartı denemişsiniz bu noktada benim yardımcı olabileceğim başka bir çözüm önerisi ne yazık ki yok. Konuyu takip edeceğim umarım kısa süre içerisinde çözüme kavuşturulur.

Eğer ki sistem özelliklerini tam paylaşırsanız @Ayhan Dönmez hocam RAM ayarı konusunda sizlere yardımcı olabilir. Micro tekleme konusunda ince RAM ayarı yapmak da çözüm getirebiliyor.

Ayhan zaten başımı yaktı :) 7000 TL'ye RAM aldırdı. Yok Hynix model filan bir baktık sorun devam ediyor. Onun yerine PSU ile SSD alırdık hatta sıvı soğutmada :) birçok kez sürüm değiştirdim hocam. OCCT testide yaptık mevzu aynı. Ayhan'da mübarek kafayı RAM ile bozmuş herkese RAM ayarı söylüyor. Tamam yardımcı olmaya çalışıyorda mevzu RAM değil hocam.

Sizin konunuzu inceledim.Bende RTX 5060Tİ alacaktm vazgeçtim tekrar RTX 4070 satın aldım çünkü 5060Tİ'in saf kas gücü çok kötüydü.

Bu arada Bilgisayar servisi dediki AMD anakart ve işlemciden kurtul İNTEL+NVİDİA takıl dedi.Yine zarar edeceğiz gibi gözüküyor ama hadi hayırlısı.

Gigabyte RTX 4070 Windforce OC GV-N4070WF3OC-12gd 192 bit GDDR6X 12 GB ekran kartı​

AMD Ryzen 7 7700 3.80GHz işlemci.
XPG Lancer RGB 32 GB (2x16) 6400 MHz CL32 AX5U6400C3216g-dclarbk DDR5 RAM.
TUF gaming VG27AQ.
WD Black SN850 1 TB NVMe SSD.
Snowman kule tipi fan kullanıyorum 100TL'lik termal macun ile.
Pro B650M-P anakart.
MSI MAG A650bnl 650W 80 Plus Bronze güç kaynağı.

@UGURPRODUCTION Saf güçte 4070 ile arasında %10 fark var bence ciddi bir fark değil bu. Kaldı ki alacağı güncelleme ve MFG gibi özellikleri düşününce 5000 serisi bana daha avantajlı geldi. Çünkü alıp uzun yıllar kullanmayı planlıyorum.

Sorununuza gelecek olursak bence sürekli yeni ürünler almak yerine yakın bir arkadaşınız vesaire varsa rica edin ondaki bileşenler ile test edin düzeldiğini görürseniz öyle alın. Buna can mı dayanır sürekli yeni al al nereye kadar. :)

@UGURPRODUCTION saf güçte 4070 ile arasında %10 fark var bence ciddi bir fark değil bu. Kaldı ki alacağı güncelleme ve MFG gibi özellikleri düşününce 5000 serisi bana daha avantajlı geldi. Çünkü alıp uzun yıllar kullanmayı planlıyorum.

Sorununuza gelecek olursak bence sürekli yeni ürünler almak yerine yakın bir arkadaşınız vesaire varsa rica edin ondaki bileşenler ile test edin düzeldiğini görürseniz öyle alın. Buna can mı dayanır sürekli yeni al al nereye kadar. :)

Vallahi can dayanmaz dayanmıyordu. Öylede denedim hocam. Mevzu aynı, en son gidip Intel sisteme geçeceğim gibi duruyor. Ya benim anlamadığım niye yarı yenileme hızı aktif edilğinde Micro shutter alıyor. Bu arada sen geç tin 5060 Ti'ye sorunun çözüldü mü?